Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CIEKAWE CZY KTOS SIE SKUSI

kąpiel od A do Z

Polecane posty

NO WŁASNIE noworodka ktos napisze czy woda przegotowana jakim preparatem co w jakiej kolejności po jedzeniu czy przed itp

Gość to znaczy diabelek
u nas bylo tak:woda z kranu.mycie sama woda. przemywalam ja pieluszka..potem oliwka i juz. jak dziecko miala miesiac doszlo mydelko bambino.w razie problemow ze skora dolewalam do kapieli oilatum.

Gość to znaczy diabelek
przed jedzeniem.(zeby dziecko nie ulalo podczas kapieli) potem mleczko ,wyciszenie i spac :)

Gość deli26
a można dolać oliwki do wody?

U nas: Ok 15-20 minut po jedzeniu (przed to zaraz był krzyk z głodu), woda z kranu w temperaturze równo 37st, na początku tylko Oilatum, a teraz płyn z oliwką Nivea (jest super), główka, buzia, oczka, uszy tylko czystą przegotowaną wodą - główka myjka z gazy, reszta wacikami albo płatkami kosmetycznymi, zaraz po kąpieli, osuszeniu i ubraniu od razu karmienie (mała zawsze po kąpieli jest głodna i już).

Woda z kranu, temperatura sprawdzana \"na łokieć\", do wody Balneum Hermal, najpierw ciałko, główkę na końcu (Lusia tego nie lubiła i płakała, więc główka na szybko i hyc z wanienki; teraz to już myję w kolejności jak wygodnie ;) W zależności od tego, jak mi się malutka ustawi ;) ). Myję jak Lusia jeszcze nie jest głodna, jakąś godzinkę po jedzonku. Nim umyję, ubriorę, to zdąży dziecię zgłodnieć i daję cycucha. Ale zazwyczaj nie idzie wówczas jeszcze spać, tylko bawi się jakiś czas.

a nie boicie sie od poczatku uzywac takich specjalistycznych płynów ? oilatum czy Balneum Hermal nie lepiej zwykłe mydełko ?

Ja na początku używałam mydełka (chyba bambino), ale Lusia miała wysypkę i lekarka kazała zmienić na Balneum. Już jakiś czas myślę o powrocie na normalne kosmetyki, ale z Balneum mi tak dobrze, skórka taka ładna, no że się boję ryzykować.

Gość babeczka 30
mojego małego w Oilatum kąpali już w szpitalu.

Ja Oilatum na początku dawałam zwłaszcza ze względu na podrażnioną skórę - mała dostała w szpitalu plam czerwonych w ramach uczulenia na tamtejszą chemię :o Skóra się ładnie poprawiła. I naprawdę polecam Nivea z olejkiem albo dodawanie parafiny pod koniec kąpieli - nie trzeba już potem oliwkować ciałka. U nas efekty lepsze jak po Oilatum. Przy okazji sama na sobie przetestowałam dodawanie oliwki do kąpieli ;) Wyszło super - dolałam sobie na koniec do wanny i byłam cała równo naoliwkowana, ale tak z umiarem że się nie mazałam jakbym się smarowała normalnie.