Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moist

ASTYGMATYZM

Polecane posty

Gość moist

mam pytanie: moj pierwszy okulista, gdy stwierdzil u mnie astygmatyzm i krotkowzrocznosc, przepisal mi okulary i polecil nosic je tylko wtedy, gdy potrzebuje (mialem mala wade). po 2 latach zwrocilem sie do innego okulisty na badania kontrolne. wada poglebila sie nieznacznie. procz tego uslyszalem od lekarza, ze powinienem nosic okulary caly czas, a nie tylko gdy potrzebuje. nie za bardzo mi sie to usmiecha (szkiel kontaktowych nie chce), a na dodatek nie widze takiej potrzeby, bo neka mnie ta wada tylko w niektorych sytuacjach. trzeba je nosic caly czas?

Gość borubargrrr
ja mam astygmatyzm. Noszę okulary tylko wtedy kiedy potrzebuję. Nie siedzę w nich np przed kompem. Za to ogladam w nich TV, prowadze samochód. Jednak na "imprezy" czy do czytania nie zakladam bo przeszkadzają. Generalnie jest tak, że trzeba je zakładać aby ostrzyć sobie wzrok np zakrywając jedno oko a drugie ostrzyć.

Gość tez mam astygmatyzm
bedac dzieckiem nosilem okulary kilka lat, od 12 lat nie nosze w ogole i nic mi sie nie pogarsza, widze b. dobrze

Gość ja również mam
mój okulista też kazał nosić tylko wtedy, kiedy potrzebuję. Z tym, że dodała żeby zakładać przy tv i komputerze.

Witaj, jestem z zawodu optykiem optometrystą. Okulista ma w pewnym sensie rację, mówiąc, że musisz okulary nosić na stałe ale to też zależy w pewnym sensie od wady. Zależy ile masz dioptrii tego astygmatyzmu. Bo widzisz, okuliści tylko dobierają szkła korekcyjne, przeprowadzają badanie i to wszystko a my optycy często zmieniamy moce szkieł, które przepisał okulista bo jeżeli chodzi o noszenie okularów to my mamy praktykę i doświadczenie i wiemy z doświadczenia, że czasami lepiej jest dla pacjenta jak np.zrobimy mu słabsze okulary niż te co przepisał okulista. Jeżeli masz tzw. fizjologiczny astygmatyzm do 0,5 Dcyl to nie musisz na stałe okularów nosić jeżeli stwierdzasz, że nie są Ci one aż tak bardzo potrzebne. Ważny jest też Twój wiek, jak masz mniej niż 20 lat i większy cylinder niż 0,5 Dcyl to lepiej załóż okulary, bo może ale nie musi Ci wzrok polecieć. Pozdrawiam.

Gość moist
dzieki za wypowiedzi. mam wade -0.5 i -0.75 wiec nie jest to spora wada. wolalbym nie nosic caly czas okularow, tylko wlasnie do tv czy komputera. jestem w kropce, bo opinie sa sprzeczne (w srodowisku lekarskim).

ej a czy ktos moze mi napisac czy jak sie idzie do okulisty po soczewki pierwszy raz (okulista w optyku) to od razu bede mogla kupic soczewki czy tzreba zamowic i czekac?