Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Darulka

zasiłek na dziecko-kto wie ???pomocy

Polecane posty

Gość Darulka

pobieram na syna zasiłek rodzinny i dodatek do zasiłku z tytułu samotnego wychowywania dziecka(razem cos ok 234 zł) zwróciłam się o ta pomoc do opieki tylko i wyłącznie dlatego,ze sama pracuje na pół etatu a ojciec syna nie żyje i mojemu dziecku nie przysługuja żadne świadczenia typu renta(ojciec syna nie był ubezpieczony)gdy żył dawał mi na dziecko dobrowolnie.dogadalismy się w tej kwestii. na chwile obecna spodziewam sie drugiego dziecka(jestem w zwiazku nie małżeńskim)czy opieka zabierze mi te pieniądze???? pomocy....

Gość babeczka 30
jeśli podasz tez dochód partnera i nie przekroczy to 504 zł na osobę to nie zabiorą.A jeśli nie chcesz podać jego dochodu to albo podasz go o alimenty i na drugie maleństwo też dostaniesz rodzinne,albo nie podasz ale wtedy na drugie dziecko nic Ci się nie należy.

Jeśli żyjesz tym fcetem to samotne Ci już nie przysługuje (dostaniesz wtedy rodzinne na dwójke i tyle, bez dodatku). Możesz też skłamać i nadal otrzymywać jedynie zasiłek +dodatek na to jedno dziecko (to jednak może \"zaintersowac MOPS\" i możesz mieć robiony wywiad albo ktoś życzliwy doniesie. Nienaleznie pobrane świadczenia sa do zwrotu wraz z oprocentowaniem). No i ostatnia opcja: sadzisz o alimenty i wypierasz sie tego, ze zyjesz z ojcem dziecka (wtedy masz rodzinne na dwojke+dodatek z tytulu samotnego na to jedno). Ale tu znowuktos moze Cie sypnać. U nas ostatnio jest plaga donosow, wiec radzilabym uwazac :P

Gość Darulka
nie chce sciemniac...taka prawda wnioskuje wiec,ze generalnie swiadczeń na moje dziecko po prostu niema kiedy jestem w innym związku...

Gość Darulka
moze ktoś jeszcze się orientuje?

Gość upsa
mops sie orientuje