Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kateee2

boję się zakrzepicy

Polecane posty

Gość kateee2

jak ją rozpoznać?

Gość drętwienie rąk nóg duszności
a najlepiej robic badania na krzepliwość krwi

Gość kateee2
jak zrobię te badania to wyjdzie mi nawet obecność ewentualnego zakrzepu? czy towarzyszy temu podwyższone cisnienie?

Gość drętwienie rąk nóg duszności
nie, ewentualny skrzep Ci nie wyjdzie, ale wyjdzie Ci czy masz tendencje do skrzepów. A jesli wyniki będą złe, to jest prawdodobieństwo obecności skrzepu , ale nie musi on być. Cisnienie nie ma nic do rzeczy

Gość kateee2
kaszel mam owszem, boli mnie głowa - ale również zatoki i kaszel jest mokry, więc pewnie mnie przewiało. ostatnio bardziej widać mi żyły na nogach, kiedys czesto łapały mnie skurcze i drętwiały, ale zmieniłam tabletki i już jest lepiej. w klatce piersiowej tez mnie leciutko pobolewa - a moze to objaw wmawiany przez psychike albo jakies nerwobole. badanie moge zrobic najwczesniej 2-go wrzesnia. moge tyle czekac?

Gość lovekrove
ja też sie tego boje, jak biore tabletki to dretwieją mi nogi, raz mnie nawet skurcz złapał, często czuje takie jakby pulsowanie w łydkach i podobnie jak tobie bardziej widac mi żyły. Mój lekarz powiedział mi żebym się tym nie przemowała, ale jak tu sie nie przejmować :O w piątek ide do innego zobacze co on mi powie

Gość jeśli chodzi o żylaki
zazywajcie rutinoscorbin i wcierajcie żele z kasztanowcem. To zapobiega żylakom. Zakrzepica to co innego-to robienie się skrzepów i tutaj musicie regularnie np co pół roku robić badania krzepliwości, INR, APTT i fibrynogen. Jeśli wyniki wyjda słabe to albo odsawienie albo mozna spróbowac aspiryny bo ona rozrzedza krew. Skurcze nóg moga być wynikiem braku magnezu. Polecam prysznice o zmiennej temperaturze, raz ciepłe, raz zimne, ruch i masaże

Gość kateee2
zrobie sobie te testy .. wszystkie robi się z krwi prawda? wystarczy z jednego pobrania?

Gość tak wszystkie robi się z jedne
pobrania, możesz dodatkowo zrobić morfologie, przy tabletkach dobrzez tez robić próby wątrobowe: bilirubionę, aspat i alat

Gość kateee2
dzieki za info. robilam testy rok temu i bylo wszystko ok, ale teraz jakos sie tak zestresowalam.