Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magisterka252526

Jak to słowo się pisze... ???

Polecane posty

Gość magisterka252526

jak się pisze ... Talibowie czy talibowie ???? Z duzej litery czy małej? Prosze o pomoc. Na stronach internetowych mozna spotkać się o obiema wersjami.

Gość powiedzialabym
ze z duzej jako nazwa hmm... nacji.??religii??? raczej z duzej sama nie spotkalam sie z pisaniem mala litera

Gość magisterka252526
niech mi ktos pomoze bo zaraz oszaleje, sama juz nie wiem, edytuje swoja prace mag ;/

Gość z malej
z malej chyba a nie z wielkiej. Np. polak i polacy to pisze sie raczej z malej a to to samo? zajrzyj do jakiegos podrecznika od historii bo ja nie jestem pewna

Gość magisterka252526
nie mam podreczników o talibach / Talibach (?) hehehe :) na str internetowych jest raz tak raz tak, Polonista potrzebnyyyyyyyyyy :D aaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :( ;/

Gość magisterka252526
luduuuuuuuuuuu co z tymi T(t)alibamiiiiiiiii !!!!!!!!!! proszeeee

Gość Polak sie pisze
z wielkiej!! I Talib też!

Gość z malej
na stronie pwn jest napisane, ze nazwy miast, mieszkańców osiedli i wsi pisze się z małej litery i podali takie przykłady: warszawianka, paryżanka, moskwianin, wrocławianin, kleparzanin, żoliborzanin, zalipianka, chochołowianin a to to samo co warszawianin, paryżanin itd i to samo co warszawianie, paryżanie itd a w Twoim przypadku talibowie. Wg mnie z małej

boże, co za idiotka napisała, że polak/polacy pisze sie z małej litery !!! cofnij sie babo do czwartej klasy szkoły podstawowej. Zarówno polak jak i Talib piszemy z wielkiej litery !!

Gość magisterka252526
ale, T(t)alibowie to są członkowie islamskiego ugrupowania afgańskiego, nie jacys tam mieszkańcy obszaru

Gość tuuuututu
Talib dotyczy też wyznania. Ja bym obstawiała pisownię dużą literą. Anette, a tamta uwaga która krytykujesz to na pewno żart.

Gość magisterka252526
Polak tak, zgadzamy sie - podstawowa rzecz o której ucza w pierwszych klsach podstawowki, co do t(T)alibów, to sama nie wiem....

Gość tuuuututu
Ja w takich przypadkach dzwoniłam do poradni języka polskiego z zapytaniem.

Gość magisterka252526
spoko tylko, pisze sie muzułmanin, chrześcijanka - z małej, nie dużej

Gość magisterka252526
nie moge bo pozno a wene mam teraz no i malo czasu ;////////// buuuuuuuuuuuuuuuu , kto wie napewno jak to sie pisze?

Gość tuuuututu
Ojojoj, pokręciło mi się! Pamiętałam takie rozróżnienie: Żyd (jako ktoś tam) i żyd (jako ktoś inny) ale przestawiłam znaczenia. Czyli byłoby żyd jako wyznawca i Żyd jako np obywatel. Mhmmmm...

Gość magisterka252526
tak tak, to sie zgadza

Gość powiedzialabym
wiecie co ale nazwy miast to raczej z duzej litery.. "z malej na stronie pwn jest napisane, ze nazwy miast, mieszkańców osiedli i wsi ..." troche sie kolezanka zapedzila, i niby mieszkancami czego sa talibowie zeby ich do tychce mieszkancow zaliczyc???talibowic??? ;) ja nadal mowie z wielkiej

Gość tuuuututu
wiesz co, chyba ze względu na zjawisko, na szczęście ograniczone pod wzgledem terytorium, i ze wzgledu na kontekst, ja bym tego słowa jednak nie pisała jako rzeczownika pospolitego, ale jak specyficzną nazwę, i chyba wybrałabym dużą literę wydaje mi się tak w ogóle że obu pisowni można używać, zależy jak pojmujesz słowo, co chcesz wyrazić, więc każdą pisownię wybronisz

Gość jsj
autorko - pisze sie na pewno, a nie napewno :o

Gość magisterka252526
o jej ludzie teraz bawią sie w wytykanie literówek ;/// dzieki wszystkim

Gość jsj
Bo pytasz o poprawna pisownie, a jednoczesnie robisz bledy ortograficzne w podstawowych wyrazach :o

Gość tuuuututu
Tez czytałam ten artykuł ale źródłosłów nazwy i zjawiska raczej mówi wbrew pisaniu małą literą, jak dalej w artykule. Własnie należałoby nazwe ugrupowania, z ich poglądami, działaniami itp odróżnić od rzeczownika pospolitego, od którego się wywodzi. No wyobraźmy sobie że Jezus nazywa swoich towarzyszy uczniami... Aby wiadomo było o co chodzi, pisząc o nich należałoby używać określenia Uczniowie, dla zaznaczenia że chodzi o poglądy, działania, nazwę ugrupowania i żeby nie mylić z uczniami w szkole żydowskiej czy uczniami miejscowego kowala.

Gość magisterka252526
a Ty nie robisz, jestes omnibusem i wszystko wiesz, zawsze piszesz bezbłednie, szczególnie w postach w internecie gdzie kazdy "stuka" jak popadnie, nie patrzac na interpunkcje, nie wkurzaj mnie

Gość magisterka252526
tuuuuutu, ale w tym wypadku słowo 't(T)alib' jakkolwiek zostanie napisane ma jedno i tylko jedno znaczenie

Gość tuuuututu
próbuję pozbierać myśli ale zła na to pora... zatem napisałam co wiedziałam, już lepiej nie uargumentuję, poza tym że wydaje mi się wciąż że lepiej dużą literą, spadam do innych zajęć

Gość c bcvbc bf
TTTTTTTTTTTTTTT i idz już spać!

Gość magisterka252526
dzieki ludki napiszę z WWWWWWWWWielkiej xD

Gość tuuuututu
ja bym chciała a nie mogę :((((((((( mam zaległości w pracy...