Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jupiter1

pytanie w sprawie pracy!!!

Polecane posty

Gość jupiter1

zostalem zwolniony z pracy i teraz wiem ze musze sie zglosci do urzedu pracy na bezrobocie i moje pytanie ile mam dni na zgloszenie. Umowe mam do 31 sierpnia.

Gość //////
Najlepiej odrazu po wygaśnieńciu umowy, dostaniesz zasiłek za wrzesień.

Gość ***DJF
ILE CHCESZ, TYLKO IM DLUZEJ TYM DLUZEJ BEDZIESZ CZEKAC NA ZASILEK I NIE BEDZIESZ MIEC SKLADKI ZDROWOTNEJ

Gość jupiter1
do 31 zostalo kilka dni czyli nie musze pedzic z wywalonym jezykiem jeszcze przed 31 sierpnia? a powiedz mi jak to jest z tym zasilkiem czy bede dostawal jakas symboliczna kase i na jak dlugo? z gory dzieki

Gość po 31 idź
a zasiłku jest 753zł

Gość po 31 idź
nie, sorry, 500 coś :p

Gość jupiter1
bardzo prosze napiszcie mi jak dlugo bede otrzymywal zasilek i w jakiej kwocie mniejwiecej to zalezy od zarobkow jakie mialem? dostawalem ok 1000 zl ale ja jeszcze studiuje

Gość //////
Obliczą Cię według Twojego stażu pracy, czym dłużej pracujesz tym wyższy zasiłek. 🌻

Gość jupiter1
ale 5oo na reke? jak dlugo bede dostawal ta kase?

Gość jupiter1
a wiecie moze co trzeba miec ze soba do urzedu jakie papiery?

Gość qweqwdaw
Do UP trzeba zabrać świadectwa z miejsc pracy, świadectwa ukończenia szkół średnich i wyższych, dowód osobisty, NIP, numer konta bankowego i świadectwa ukończenia jakiś kursów... Terminu do zgłoszenia do UP nie ma. Nie musisz wcale się rejestrować, nie ma przymusu :) Ja byłam zarejestrowana 2 razy i więcej tam nie wracam.

Gość qweqwdaw
Kasę dostajesz przez 3 m-ce. Jeśli zwolnili Cię z ostatniego miejsca pracy to dostaniesz od razu ale jeśli sam odszedłeś to po 3 m-cach i także przez 3 m-ce. Wysokość uzależniona jest od stażu.

Gość jupiter1
kurde tylko przez 3 miesiace cos mi sie obilo ze przez 6 ale dzieki za info

Gość jupiter1
aha mnie sie wydaje ze chyba jest jakis przymus tzn jesli nie zglosze sie po ilus tam dniach to nie dostane pozniej kase prawda to? mam jeszcze pytanie jesli juz bede zarejestrowany w urzedzie i znajda jakas propozycje pracy dla mnie bo oni chyba tak robia? ze np widza w papierach moje wyksztalcenie i akurat maja prace zgodna z moimi kwalifik. i wtedy prpononuja. I czy ja musze przyjac ta proponowana prace bo w przeciwnym razie bede wyrzucony z bezrobocia?

Gość qweqwdaw
Nie ma terminu w jakim MUSISZ się zgłosić. Nikt Cię nie będzie gonił, to nie wojsko :P To po pierwsze a po drugie jeśli Oni dadzą Ci jakąś propozycję pracy a Ty z niej zrezygnujesz wówczas utracisz status bezrobotnego innymi słowy zero zasiłku. Gdy ja poszłam to jako pracę w sklepie zaproponowali mi same żabki, sklepy monopolowe i stację benzynową :P Nie przyjęłam nic i pani dała mi kartkę żebym napisała wniosek o wykreślenie mnie. Taką tam mają dziwną politykę. Zastanów się więc co wpisujesz w rubryce z zawodem, w którym chciałbyś pracować.

Gość qweqwdaw
Ze str. www.pup.poznan.pl Zasiłki dla bezrobotnych: - podstawowy (100%) 551,80 zł - obniżony (80%) 441,50 zł - podwyższony (120%) 662,20 zł Zasiłek przysługuje za każdy dzień kalendarzowy po 7 dniach od dnia rejestracji, z wyjątkiem: * osób, które w 6 miesiącach przed zarejestrowaniem rozwiązały umowę za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron - zasiłek przysługuje po 90 dniach od daty zarejestrowania na okres skrócony o 90 dni; * osób, z którymi w 6 miesiącach przed zarejestrowaniem rozwiązano stosunek pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika - zasiłek przysługuje po 180 dniach od daty zarejestrowania na okres skrócony o 180 dni; :)

Gość qweqwdaw
'Okres pobierania zasiłku na obszarze działania Urzędu wynosi 6 miesięcy, a dla osób, które ukończyły 50 lat i posiadają 20 letni okres uprawniający do zasiłku wynosi 12 miesięcy." Masz rację, ze 6 m-cy. Ja dostałam 3 m-ce bo sama się zwolniłam. Sorka za mącenie :P Wysokość zasiłku zależy od udokumentowanego stażu pracy i wynosi: * 80% zasiłku podstawowego, przy stażu poniżej 5 lat * 100% zasiłku podstawowego, przy stażu od 5 do 20 lat * 120% zasiłku podstawowego, przy stażu powyżej 20 lat Wpłaty wykonywane są "z dołu" tzn. w następnym miesiącu za okresy miesięcy kalendarzowych. Jak masz jeszcze jakieś pytanie to wejdź: http://www.pup.poznan.pl/?k=13

Gość jupiter1
Qweqwdaw--> ale jestes pewna ze jesli szef zwolnil mnie z pracy to bede dostawal przez 6 miesiecy bo ja sie w tym nie orientuje tak gdzies obilo mi sie o uszy ze 6 ale to dawno bylo. Aha i tak sie zastanawiam szef zatrudnil tam w moje miejsce jakiegos znajomego ja dostalego tylko siwadectwo pracy czy jeszcze mialem cos dostac jakies wypowiedzenie czy cos? pytalem sie szefa i mowi mi ze tylko to. I nie bardzo rozumiem to: Zasiłek przysługuje za każdy dzień kalendarzowy po 7 dniach od dnia rejestracji, z wyjątkiem: * osób, które w 6 miesiącach przed zarejestrowaniem rozwiązały umowę za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron - zasiłek przysługuje po 90 dniach od daty zarejestrowania na okres skrócony o 90 dni; * osób, z którymi w 6 miesiącach przed zarejestrowaniem rozwiązano stosunek pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika - zasiłek przysługuje po 180 dniach od daty zarejestrowania na okres skrócony o 180 dni

Gość jupiter1
gdybys byla taka dobra tzn nie rozumiem kiedy ja moglbym dostawac ten zasilek. O co chodzi z tymi 6 miesiacami przed zarejestrowaniem. Ja mialem umowe do 31 i dzisiaj szef mi powiedzial ze zatrudnil tam jakiegos swojego ziomka

Gość qweqwdaw
Już tłumaczę :) Pracodawca daję Ci tylko świadectwo pracy i tam jest napisane z jakiego powodu zostałeś zwolniony. Po drugie: "Zasiłek przysługuje za każdy dzień kalendarzowy po 7 dniach od dnia rejestracji, z wyjątkiem: * osób, które w 6 miesiącach przed zarejestrowaniem rozwiązały umowę za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron - zasiłek przysługuje po 90 dniach od daty zarejestrowania na okres skrócony o 90 dni; * osób, z którymi w 6 miesiącach przed zarejestrowaniem rozwiązano stosunek pracy bez wypowiedzenia z winy pracownika - zasiłek przysługuje po 180 dniach od daty zarejestrowania na okres skrócony o 180 dni' W zdaniu pierwszym chodzi o to, że jeśli sam rozwiązałeś umowę lub rozwiązanie "za porozumieniem stron" to nie dostajesz zasiłku od razu tylko po 90 dniach od rejestracji. W zdaniu drugim chodzi CHYBA o to, że jeśli coś przeskrobałeś w pracy, przyszedłeś pijany lub co innego to zwolniono Cię dyscyplinarnie i chyba wtedy nie ma wcale zasiłku... Głupie zdanie Co masz napisane na świadectwie w punkcie: "Stosunek do pracy ustał w wyniku:"? Uff... :P

Gość jupiter1
w wyniku rozwiązania umowy na jaki zostala zawarta

Gość qweqwdaw
No to dostaniesz w takim razie zasiłek od razu :) Bo ja mam: " na mocy porozumienia stron" :)

Gość jupiter1
czyli co to oznacza ? ja nie mam nic czy z mojej winy czy nie nie wiem jak mam to rozumiec a ty pewnie sama sie zwolnilas? kurde sorka za te pytania ale skolowany jestem

Gość qweqwdaw
Nie z Twojej winy zostałeś zwolniony. Zasiłek należy Ci się jak psu kość :P Tak, sama się zwolniłam i zasiłek po 3 m-cach dostałam :)

Gość qweqwdaw
Jak chcesz to podaj mi nr. na gg, będzie szybciej :P

Gość jupiter1
ale czy oni w urzedzie beda pytac o co chodzi z tym rozwiazaniem umowy? bo na dobra sprawe nie wiem jak mialabym to tlumaczyc

Gość inninis
dostaniesz zasiłek od razu, jescze jedna sprawa - czy byles zatrudniony przez ostatnie 12 mies? bo jesli nie to w ogóle nie przysługuje Ci zasilek

Gość qweqwdaw
Nie będą pytać, na pewno :)

Gość NO NO111
PEWNIE I TAK CI ZAPROPONUJA ZARAZ JAKAS PRACE ZA 800 ZL.

Gość inninis
tzn dokladnie warunek ten jest taki, że w ciagu ostatnich 18 miesiecy trzeba pracowac przynajmniej 12 miesiecy z wynagrodzeniem minimalnym tj, 1126 brutto w tym roku, w ubiegłym 936zł