Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość znajdzie sie ktos

Line In - szmery, trzaski kto pomoze?

Polecane posty

Gość znajdzie sie ktos

witam chce nagrac z magnetofonu na komputer i podlaczylam magnetofon (na cd) pod komputer przez wejscie liniowe w karcie dzwiekowej. niestety nagrywa z jakimis dziwnymi trzaskami jak by ufo, kiedy zmniejsze line in na 1 dziala ok ale jak dam glosnosc w opcjach nagrywania na chozdby 20 jednostek to sa szmery. prosze o pomoc moze ktos sie zna? :(

Gość znajdzie sie ktos
pomóżcie proszę ktoś sie musi znac;(

Gość znajdzie sie ktos
pomocy proszęęęee

Gość Kierownik budowy
Szumy są naturalne. Magnetofon sam z siebie szumi im głośniej jest ustaione wejście line -in, Tym wiecej szumów w nagraniu nie powinno to przeszkadzać. Przyczyną szumów mogą być też słabej jakości kable.

Gość Kierownik budowy
Oj zdanie wygląda nielogicznie. Tzn im głośniej tym więcej szumów . Przy nagrywaniu dźwięk z kasety powinien zamaskować te szumy.

Gość znajdzie sie ktos
Panie kierowniku ale to nie są takie standardowe szumy jakie powinny występować. Są to trzaski bardzo głośne prawie tak jak muzyka która jest odtwarzana razem z nimi. Trzaski, szumy jak by ufo:) mam kartę dźwiękową usb Sound blaster live usb 5.1 24 bit

Gość znajdzie sie ktos
a czy mógłbys mi pomóc na gadu gadu? przesle ci jak to u mnie wyglada :((((((((

Gość Kierownik budowy
oj nie Bo ja używam linux'a i może być zonk. do nagrywania można spróbować użyć audacity. http://audacity.sourceforge.net/download/ do zapisywania w mp3 potrzebne jest winlame http://winlame.sourceforge.net/download.php Na początek radze sprawdzić kable . Podłączamy kartę wkładamy kabel do karty i zostawiamy z drugiej strony na pusto. Nagrywamy i słuchamy nagrania. buczy szumi to coś z kablami (uwaga głośnośc ma być cicho). ! Przy nagrywaniu wyciszamy mikrofony i inne bzdety zosaje samo line in. ! Można też wyciszyć line in w "głośniku na pasku zadań" co nie da nam możliwości słuchania w trakcie nagrywania. (konieczność przy nagrywaniu z mikrofonu)

Gość znajdzie sie ktos
wszystkie potrzebne programy mam :( kable sprawdzone nawet zmieniłam kabelek na inny nowiutki. w opcjach line in jest 30 jednostek natomiast mikrofon zostal wylaczony i dalej to samo buczenie , to jest chore, zalaczam probke: http://www.sendspace.com/file/lj9193

Gość Kierownik budowy
To zwykły szum komputerowy :D . Do 10 sekundy jest lekki szmerek komuterowy . Ew jakieś "szumy " od zakłuceń radiowych. Na 90% to komputer.

Gość znajdzie sie ktos
też myślę że komputer a wlasiciwie laptop no ale co z tym zrobic ? :( fakt jak muzyka leci to tak dobrze nie slychac ale jednak nie powinno tak byc co wiec zrobic:( ?

Gość Kierownik budowy
Tu jest problem niestety . Przy nagrywaniu - złota zasada nr 1. Stosować źródła o jak najwyższym poziomie sygnału. Wejścia miksera / sprzętu nagrywającego ustawiać do uzyskania poziomu 0dB. Trzeba próbować podgłaśniać magnetofon o ile jest taka możliwośc.

Gość znajdzie sie ktos
no ale to dziwne to w takim razie mam dać na liniowym 1 jednostke a na magnetofonie najglosniej jak sie da ??

Gość Kierownik budowy
No tak właśnie robisz głośniej magnetofonem. Wiadomo w pewnym momencie podgłaśniania "zacznie pierdzieć" tzn przesteruje się. Przy nagrywaniu masz "słupki" poziomu i dzięki nim można optycznie ustawić "dobry poziom nagrywania".

Gość znajdzie sie ktos
nie mam juz sily nic z tego nie rozumiem ale czy to nie jest dziwne ze w komputerze na 1 i sa szmery ???? im wiecej tam tym wieksze coś z tym liniowym wejsciem albo ustawieniami w komputerze nie uważasz ??

Gość Kierownik budowy
To normalne niestety. Komputer to źródło wszelkiego zła :D. Przynajmniej zła szumowego. No szumi dziad niemiłośiernie. Szumy były na poziomie -52dB to znośnie jest. (niestety nagranie miało poziom -40dB) Uprzedzam magnetofon też szumi tylko bardziej w formie "szzz szzz" i "bzzzzzz". Ratunkiem jest wzmocnienie sygnału z magnetofonu. ps szumy są zawsze i wszędzie wszystko szumi "w ten elektryczny sposób" np telefon komórkowy , TV , monitor , pralka , wiertarka.

Gość znajdzie sie ktos
a czy jest jeszcze inny ratunek ? nagrac na jakims innym urzadzeniu ?

Gość Kierownik budowy
Można próbować np inna kartą czy karta wbudowaną w laptopa. Ale poziom szumów -52dB jest dobry pozostaje więc poszukać lepszego źródła sygnału. (mocniejszego) na próbę możesz podłączyć odtwarzacz CD czy coś podobnego CD ma teoretyczne lepszą jakość .

Gość znajdzie sie ktos
nie wiem o co chodzi z poziomem szumów -52db :) ale ok podlaczylam odtwarzacz na plyty cd jak pisales i dalej tak samo nagrywa. Odtwarza super a jak sie nagra i to odtworzy to te same szmery :(( a karta wbudowana w laptopa? tez mozna? mam tylko wejscie na glosniki i mikrofonowe laptop toshiba a200.