Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AGUSIA80

obywatelstwo irlandzkie dla dziecka?

Polecane posty

czy ktoś wie jak jest z obywatelstwem dla dziecka w irlandii kiedy dziecko się urodziło w irlandii a oboje rodzice przebywają i pracuja w irlandii 2 lata? nie piszcie tylko że jak dziecko się urodzi w irlandii to nie dostanie obywatelstw irlandzkiego bo nie ma prawa ziemi bo to juz wiem ale chodzi mi o to że oboje rodzice przebywają i pracują 2 lata czy wtedy moiżna się o to starać?

a co to jest dwa lata... to jest nic. skoro oboje macie polskie obywatelstwo to nie ma szans zeby dziecko mialo obywatelsto inne niz wy. I jesli sie nie myle to to sie nazywa obywatelstwo brytyjskie a nie irlandzkie :) ja mieszkam w szkocji i co mowie o obywatelskie szkockim :)

Gość fffffffffffffffffff
Jesli w polnocnej irlandii to obywatelstwo brytyjskie, jesli w poludniowej to irlandzkie, chyb jasne amika, co nie.

Gość ale jesteście śmieszni ludzie

Juz Ci odpowiadam,bo sama staralam sie o paszport dla mojego dziecka,a wiec od 01.01.2005 weszla nowa ustawa,ze o paszport dla dziecka,a tym samym obywatelstwo,bo tylko obywatel IRL moze dostac tutejszy paszport moga starac sie rodzice ktorzy mieszkali i Irlandii 4 lata zanim dziecko przyszlo na swiat,lub sa 5 lat rezydentami,lub dziecko urodzilo sie w Irlandii przed 01.01.2005 gdy weszla ustawa i automatycznie wtedy przyznawali obywatelstwo...tak wiec musisz poczekac.A dla tych co ze wsi i nie rozumieja bo od dziada pradziada wszyscy w jednej chalupie sa meldowani tlumacze,ze w miescie w PL,zeby byc zameldowanym trzeba placic czynsz za mieszkanie co miesiac,bez meldunku nie masz prawa do zadnych dokumentow,wiec dla osob zamierzajacych na stale mieszkac w Irlandii,to jest najwygodniejsza forma

Gość tam jest prawo krwi przeciez
to jak polacy moga dostac paszport irlandzki dla dziecka

Gość myszaoo
Moje dziecko ma irlandzki paszport i obywatelstwo, mimo, ze rodzice są Polakami. Wystarczy, że przynajmniej jedno z rodziców dziecka było legalnie w Irlandii przed 1.01.2005. Tak było u nas i dzięki temu nasz synek lata do dziadków do Polski na irlandzkim paszporcie!!

Gość a ja chcialabym wiedziec
a na co dziecku to obywatelstwo? powinnas sie zastanowci ile z tego bedzie klopotow jest dziecko jest obywetelem innego kraju niz wy.

Gość no tak to jest ze
pewnie dziecko swieci paszportem we wsi u dziadkow

Gość vaugha
a moim zdaniem nie powinno tak byc. obywatelstwo powinno byc po rodzicach. jak prawo krwi to prawo krwi a nie ida na ustepstwa. jak polak wyrobi sobie obywatelstwo to prosze bardzo dziecko tez moze miec.