Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dkjad

co zmniejsza dzialanie antykoncepcyjne tabletek?

Polecane posty

Gość dkjad

prosze o wszytko co wiecie!

biegunki, wymoioty, nieregularne przyjmowanie (przerwy dłuzsze niz 4 godz.) niektóre leki .

Gość dkjad
co jeszcze?

Gość darni
nie przerwy dłuższe niż 4 godziny...tylko dłuższe niż 12 godzin...a poza tym niektóre antybiotyki,leki uspokajające

podobno alkohol utrudnia wchłanianie. Ale ja piję często i czasem dużo w godzinach przyjmowania tabletek i nie mam dzidzi ;]

Gość dkjad
a mozecie mi wytlumaczyc o co to dokladnie chodzi z tym pominiciem, jak dajmy nato bierze sie tydien tbletki zapomni sie 1 , i wogole jej nie wezmie tylko wezmie sie nastepna dzien pozniej to co? odrazu jest owulacja?jak t dziala?

Gość darni
alkohol też nie obniża działania ani nie zwalnia wchłaniania...a jedyny minus brania tabsów i picia alkoholu to taki ze jak przedobrzysz z alkoholem to możesz wymiotować...a jesli tabletka nie zdążyła się jeszcze wchłonąć może nie zadziałać

Gość dkjad
no ja ogolnie jestyem 2 lata na tabltkach, bire regularnie plus minus 4-5 godzin roznicy, od 3 tygodni mam bole w podbrzuszu tkliwe piersi okres no coz niby mam ale przy taletkach to jest zawsze 2 dni plamienia co kot naplakal wiec nie widomo czy to plamienie z odstwiwnie czy plamienie... nie spipe w nocy za to w dzien jak szalona,nie stresuje sie bo w sumie co tam moge byc mama, ale zaczynam sie zastanawic czy tabletki moga zawiezc hmmm

moja koleżanka zaszła w ciąże przy braniu yasminelle ale nie wieżę, że tak od tabletek samych z siebie. Moim zdaniem zapomniała, zwymiotowała tabletkę.

Gość darni
Jeżeli czas, jaki upłynął od momentu, kiedy powinna być ona zażyta, nie przekracza 12 godzin, tabletka powinna być zażyta jak najszybciej. Kolejną należy przyjąć już o zwykłej porze, nawet, jeżeli będzie to oznaczało przyjęcie 2 tabletek jednocześnie. Następnie należy kontynuować zażywanie kolejnych pigułek. Skuteczność antykoncepcyjna zostaje zachowana i nie ma powodów do obaw. Jeżeli jednak czas jest dłuższy aniżeli 12 godzin, wówczas należy przyjąć pominiętą tabletkę, kolejną już o zwykłej porze, nawet, jeżeli będzie to oznaczało przyjęcie 2 tabletek jednocześnie. Następnie należy kontynuować zażywanie kolejnych pigułek. Jeżeli okres poprzedzający nie przyjęcie pigułki wynosi minimum 7 dni regularnego ich zażywania, wówczas ochrona antykoncepcyjna zostaje zachowana, w innym przypadku należy stosować dodatkowe zabezpieczenie. Jeżeli pominięcie tabletki nastąpi w ostatnim tygodniu ich przyjmowania można postąpić według powyżej opisanego schematu, jak również przyjąć zapomnianą tabletkę a następnie zrobić 7 dniową przerwę, podczas której najczęściej pojawi się krwawienie, po czym w ósmym dniu rozpocząć kolejne, nowe opakowanie. W czasie tej przerwy konieczne jest jednak stosowanie dodatkowego zabezpieczenia np. prezerwatywy. Nie powinno się jednak samodzielnie odstawiać tabletek przed zakończeniem opakowania.

Gość darni
nawet przy dobrym braniu tabletek,jeśli nie wystąpiły biegunki ani wymioty można zajść w ciążę....tabletki nie dają 100% zabezpieczenia...dają 99,9% i jeśli ktoś ma pecha to nawet przy super regularnym braniu zajdzie w ciążę

Gość dkjad
no to coz poczekam jeszcze tydzien i zorbie tes i zobaczymy