Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nalon

oplaty za slub w kosciele

Polecane posty

Powiedzcie mi moje drogie ile placi sie ksiedzu, koscielnemu i ...to ostatnio slyszlam,ze tez sie cos daje-ministrantom??

KSIĄDZ 100ZŁ MSZA 150ZŁ ORGANISTA 100-150ZŁ KAŻDY MINISTRANT 30ZŁ UBIÓR KOSCIOŁA RÓŻNIE OD 100-500 OGÓLNIE OD 600ZŁ ZA WSZYSTKO W ZWYŻ

Gość ministrantom pierwsze słyszę
Wiesz co u mnie daje się oczywiscie księdzu no i organiscie i koscielnemu .Księdzu teoretycznie " co łaska" bo prawda jest taka ,że maja jakiś tam swój cennik .Myśmy dali 300 zł księdzu .Organista 100 zł i 50 zł koscielny ( tak nam powiedział ksiądz)

Gość agnesa1983
My księdzu daliśmy 200 zł a organiście 100 zł.Wiem, że niektórzy płacą też kościelnemu ale my nic mu nie daliśmy bo wkurzył nas przed samym ślubem.

Gość ministrantom pierwsze słyszę
zabusia ale ja nierozumiem co to za zwyczaj ze daje sie ministrantom? u mnie nigdy czegoś takiego nie było i naprawdę pierwsze słyszę ale rozumiem ,że w jednym kosciele moze byc tak a w innym inaczej.

Gość agnesa1983
za ubiór kościoła zapłaciliśmy 500 zł na połowę z inna para która ślubowała przed nami.

Gość wiolkaK
słyszłam ze niektorzy księza to i 500 zł sobie " krzyczą".My daliśmy również 200 zł księdzu .

Gość agnesa1983
najlepiej dostosować ten konieczny wydatek do swoich możliwości (nie przesadzając oczywiście).to ile dacie i tak nie ma żadnego znaczenia w odniesieniu do "jakości" ceremonii zaślubin.

wlasnie ja tez nigdy nie slyszalam o dawaniu ministrantom..moja mama najlepiej posumowala, ze im nic nie da, bo nie bedzie ich rozpuszczac w tak mlodym wieku, haha..ja tez tak uwazam. My stwierdzilysmy,ze damy kazdemu pudelko z ciastem..i wystarczy..

Jakos ze biore slub w nie swoim kosciele, ksiadz na wstpie pwoedzial ze cena to 500 zl + organista. Tez niegdy nie slyszlalam o placeniu koscielnemu i ministrantom.

Gość my ...
zapłacilismy tak, ksiądz chciał co łaska daliśmy 400 zł, (zapytał nawet czy wydać bo dalismy 2x200), organista wypytał się czy oboje pracujemy itd. potem chciał 120 zł. Nikomu innemu nie płacilismy. Za wystrój koscioła kasę dostała kwiaciarka, po połowie bo dogalalismy się z parą co brała ślub przed nami.

Gość Lafy Taffy
a na zapowiedzi ile dajecie/ dawaliście?

Gość ankarra
u nas ksiądz: 500 zł organista: 250 zł kwiaty: 300 zł pani śpiewająca (za 2 piosenki): 200 zł Wszystko to minimalne stawki, które wchodziły w grę ;-( O ministrantach nie słyszałam, ale i tak już nie mielibyśmy kasy ;-/

Gość Maja Maja
Ksiądz + organista --> razem 600zł kwiaty --> 0zł (przed nami jakaś dziana para brała ślub, więc nawet nie byłoby gdzie wetknąć kolejnych kwiatów :) Moja rada --> dać księdzu ciut więcej niż sobie zażyczył (byliśmy zaskoczeni istnieniem cennika w Kościele i z tego zaskoczenia daliśmy dokładnie tyle ile nam powiedział --skutek był taki, że ksiądz poczuł się urażony, że za mało daliśmy i był bardzo nieuprzejmy, również podczas kazania na naszej mszy śłubnej :/