Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziwne zdrobnienia

Zdrobnienia imion np. Aleksandra

Polecane posty

Gość wisia od Ludwiki
dzodek tez ludwik?

Gość wisia od Ludwiki
tosiek od antoniego

Gość do mnie czesto mowi ktos
pani justyno

Gość koklusz88
Ludwika-Ludwisia-Wisia Antoni-...-Tosiek;)

Gość koklusz88
No bo p. Justysiu to tak nie halo;)

Gość dziwne zdrobnienia
Albo np. Zdrobnienie do imienia Katarzyna- Kasia

Gość Alexxxxa
Dzidek i Dzidka to od Zdziwsława i Zdzisławy. Przynajmniej ja zawsze spotykałam się z takimi zdrobnieniami. Natomiast Wisia to zdrobnienie od Jadwigi. Jadwiga - Jadwisia - Wisia.

Dzitka to chyba od Zdzisławy, a nie Jadwigi... Od Jadwigi to Jadzia. Moja sis też jest Aleksandra, też nieraz się zastanawialiśmy skąd "Ola" się wzięło... Moja ciocia (Ukrainka) mówiła, że u nich Ola to od Olgi, a od Aleksandry zdrobnienie - Oleśka, Leśka.

Gość Alexxxxa
Problematyczne za to jest Włodek i Władek, które ludzie traktują zamiennie, a to zdrobnienia od dwóch różnych imion.

Gość karolina ze szczecina
Andrzej tez Jędrek slyszalam ze na Karoliny mowi sie tez Kaje.

Gość koklusz88
na wszystkie Karoliny jakie znam mowi się pre Kaczka znałam Melanię na którą wszyscy mówili Mila

Gość koklusz88
*per Kaczka

Gość dziwne zdrobnienia
Kaczka na Karolinę, pierwszy raz się spotykam :P A Mila, Milusia u mnie się mówi na Mileny

Gość ytyfcvc
zuzanna - zuzia

Gość joka76
mam koleżankę w pracy która ma na imię Zdzisława, mówią na nią Dzidka albo Dzidzia

Gość joka76
czemu Cezary to Czarek a Eugeniusz to Gienek?

Gość hjdgfjdg
melania-melcia Lesława-Leśka

Gość w kolejności takiej
Danek od Daniela... zdrobnienia są i będą. W związku ze zdrobnieniami mam jedną uwagę, to moja opinia, więc proszę się nie burzyć :) Uważam, że dorośli ludize, w sytuacjach oficjalnych , zawodowych powinni używać imion pełnych, bez zdrobnień. Wydaje się to oczywiste, jednak nie jest dla wszystkich. Według mnie to żenujące i śmieszne, kiedy dorosła osoba na spotkaniu biznesowym przedstawia się np. Kasia Nowak, albo podpisuje maila: Darek Kowalski Niby ok, ale tylko pod warunkiem, że Kasia i Darek mają ok 12 lat..:p

Gość dziwne zdrobnienia
w kolejności takiej- zgadzam się z Tobą- zawsze poważniej traktuję panią Katarzynę niż panią Kasię. Np. Jak dostaję e-mail z podpisem Kasia to mam wrażenie, że ktoś nie traktuje powaznie swojej pracy, a jeszcze gorzej jak widnieje podpis Emilka- co już nie jest żadnym skrótem tylko ewidentym zdrobnieniem... wtedy wydaje mi się, ze rozmawiam z dzieckiem, a zauważyłam, że wiele kobiet o imieniu Emilia przedstawia się Emilka...ghhhrrr

Dzidka to skrót od Zdzisławy- zupełnie nie wiem skąd jednak się wziął.

Gość Oluśś . ***
Ola, Oleńka, Olusia, Olcia, Olunia, Oleczka, Oluś, Sandra, Aleks ;****

Gość szine dekonor
Aleksandra to w Polsce a w Rosji była Oleksandra , Oksana ...stąd wzieła się od Oleksandry zdrobnienie Ola. U nas normalnym powinno sie wołac na Aleksandrę Ala, ale ponoć juz to zdrobnienie przyjeło sie przy Alicji- a szkoda bo Alicja sama w sobie to sliczne imie i szkoda jej chowac pod Alą. No cóz- zdecydujesz sie na Alicje to i tak całe zycie będzie Alą.

Gość tralala lala
Nyna - od Justyny :D

Gość grav
do szine dekonor Na moją siostrę wszyscy wołają Ala mimo że jest Natalia ale to prosta dedukcja Natalia -> Natala -> Ala -> Alicja (gdy coś przeskrobie) Z tego wynika że bardzo dużo imon może mieć zdrobnienie Ala

Gość appetite
A ja niestety mam na imię Ola i strasznie nie lubię tego imienia. Jak mam się gdzieś podpisać staram się używać tylko nazwiska. Strasznie mnie wkurza króciutkie imię Ola i kojarzy mi się z takim "ciotowatym" dzieckiem. chodzi mi oto że z taką osobą słabą co se w ogóle nie umie sobie poradzić. Z drugiej strony nie używam też Aleksandra bo nikt tak do mnie nie mówi i nie czuje że mam tak na imię. Normalnie każdy mówi Ola. Ale co to za imię ?! . . . Nie wiem pewnie wiele osób się se mną nie zgodzi ale to moje zdanie i mój komentarz. Ciągle tylko mam pretensje do mamy i pytam sie czemu akurat to imię, przecież każde inne było by o wiele lepsze.

Gość bukaa
Zapewniam cie, że jest sporo imion gorszych. :) Np. ja mam na drugie Urszula i codziennie cieszę się, że nie na pierwsze. ;)