Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiula86

Pomóżcie- ciąża a praca na umowe zlecenie

Polecane posty

Jak to jest jeśli zajde w ciąże bedac wlasnie na takiej umowie?Czy mam takie same prawa jak w umowie o prace czy mniejsze?Bo chyba w takiego typu umowie (tak mi sie wydaje) zaden macierzynski itp sie nie nalezy???Nie wiem dlatego tez pytam jak to jest.Spotkała sie ktoras z taka sytuacja????Prosze o rade

Gość qwertyui
"Urlop macierzyński przysługuje ci, jeśli jesteś zatrudniona na umowę o pracę, bez względu na staż pracy i na to, czy jesteś zatrudniona na cały etat, czy też na część etatu. Jeśli masz umowę na czas określony, która rozwiąże się w trakcie urlopu macierzyńskiego, ostatni dzień umowy będzie ostatnim dniem urlopu. (...) Czy masz prawo do zasiłku macierzyńskiego? Tak, jeśli pracujesz na podstawie umowy o pracę, zasiłek macierzyński wynosi 100 proc. podstawy wymiaru. Jeżeli twoja umowa wygasa w trakcie urlopu macierzyńskiego prawo do zasiłku masz tylko wówczas, jeśli przystąpiłaś do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Tak samo, jeśli pracujesz na podstawie umowy-zlecenia, o dzieło lub prowadzisz własną firmę. Kobieta korzystająca z pomocy społecznej otrzyma jednorazowy zasiłek macierzyński w wysokości 195 zł."

Tak...wszystko ładnie pięknie jak sie ma umowe o prace.A mnie konkretnie interesuje umowa ZLECENIE.Słyszalam ze przy takiej umowie kobieta wogolw nie jest chroniona nie przedluzaja tez umowy (nawet do dnia porodu) ale nie wiem czy to prawda??????????

Gość kasiula dobrze slyszalas
a nawet bardzo dobrze, ta umowa nie daje ci takich praw jak umowa o pracę, jest to umowa cywilno-prawna i nie maja tu zastosowania przepisu Kodeksu Pracy.

Gość kasiula dobrze slyszalas
To nie jest tak,ze nic. Zalezy na jaki okrs masz zawarta umowe zlecenie, czy i kiedy przystapilas do dobowolnego ubezp. zdrow., czy termin porodu wypada w czasie na kiedy masz zawarta umowe zl. itd.