Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość słodka lolitka

do Turquoise!

Polecane posty

Gość słodka lolitka

pomocy we francuskim! :) je suis recu au concurs d'entree. il a ete recu au concours d'entree pourquoi? dlaczego nie j'ai suis ete recus tak jak w 3 os?

Gość słodka lolitka
zdałem konkursowy egzamin wstępny. a drugie to on zdał konkursowy egzamin wstępny

Gość il są sa von

recu to jest imieslow przeszly od recevoir = otrzymywac w ogole podejrzewam, ze chcialas powiedziec, ze zostalas przyjeta tak? byc przyjetym to jest ETRE PRIS, a nie ETRE RECU (byc otrzymanym). concurs --> concours ale juz CI wyjasniam z punktu widzenia gramatycznego recu w Twoich zdaniach nie jest imieslowem przeszlym, ktory sluzy do budowy zdan w czasach zlozonych (recevoir odmienia sie z AVOIR). recu jest tutaj przymiotnikiem. wiec: je suis recu - jestem otrzymana (zaraz sprawdze inne znaczenia recevoir) il a ete recu - on byl otrzymany (strona bierna, bo czas przeszly) nie ma czegos takiego jak j'ai suis ete recus :/ j'ai ete recu - BYŁAM otrzymana sprawdze znaczenia tego recevoir, bo ja znam tylko jako "otrzymywac"

ok sprawdzilam w 6 znaczeniu to rzeczywiscie moze znaczyc - byc przyjetym lub byc dopuszczonym do egzaminu wiec moze byc ;) często participe passe (recu) oznacza po prostu przymiotnik

Gość słodka lolitka
wiem, że concours :P pośpiech :P zobacz, mam w książce dwa zdania: 1. je suis recu au concours d'entree. 2. qui a ete recu au concours d'entree. i tego nie jarzę :( il a ete recu też się pojawiło... siedzę i myślę i nie wiem dlaczego tak a nie inaczej

Gość słodka lolitka
ok, ale dlaczego jest je suis recu dla 1 os a dla trzeciej jest jeszcze ete?

i w zaleznosci od rodzaju podmiotu, RECU (jako przymiotnik tutaj) uzgadniamy (e, s) wyjasnilam ?:D

bo 3 osoba jest w czasie przeszlym (passe compose) il A ETE recu - on byl przyjety (czas przeszly) il EST recu - on jest przyjety (czas terazniejszy) je SUIS recu - jestem przyjety (terazniejszy) j'AI ETE recu - bylem, zostalem przyjety (czas przeszly)

Gość słodka lolitka
o uzgadnianiu to ja wiem :P ale to ete mnie męczy:(

Gość słodka lolitka
no ale jaka jest różnica między zdałem egzamin a on zdał egzamin? oczywiście czasowo :P

a z jakiej ksiazki sie uczysz? ja nie znalam "etre recu"jako byc przyjetym / dopuszczonym, francuzi z ktorymi rozmawialam uzywali "etre pris"

roznica miedzy zdalem egzamin a zdal egzamin? chyba nie bardzo wiem o co pytasz, bo te 2 przyklady roznia sie tylko osoba (ja - on) ja zdalem egzamin - j'ai ete recu on zdal egzamin - il a ete recu ?

Gość słodka lolitka
tzn. to jest skrypt, więc nie wiem skąd. pewnie autorski, a nie mam teraz możliwości skontaktowania się z autorem

Gość słodka lolitka
ale mi właśnie chodzi o je suis recu i il a ete recu. czym to się różni pod względem czasu

Gość słodka lolitka
w 1 ja zdałem a w 2 on zdał. i tego nie rozumiem. w 1 nie ma ete a w 2 jest. a znaczy to samo

no wlasciwie to nie ma wiekszej roznicy, wyraza tylko czas przeszly bądź terazniejszy - tak jak po polsku raczej je suis recu - jestem przyjety (chociaz konkurs odbyl sie miesiac temu, to ja dalej jestem przyjety przeciez) j'ai ete recu - zdalem egzamin (niewazne kiedy byl, wazne ze w przeszlosci) bo w formie dokonanej nie bardzo mozesz wyrazic czas terazniejszy (wlasnie zostaję przyjęty? :D )

il A ETE recu - on byl przyjety (czas przeszly) il EST recu - on jest przyjety (czas terazniejszy) je SUIS recu - jestem przyjety (terazniejszy) j'AI ETE recu - bylem, zostalem przyjety (czas przeszly) ETE bedzie dla kazdej osoby w czasie przeszlym, bo to jest strona bierna - ja BYLEM przyjety, on BYŁ przyjety ( i to BYLEM, BYL to jest wlasnie to "ai ete", "a ete")

Gość słodka lolitka
ale jeśli oba zdania przetłumaczymy w ten sam sposób -zdałem i zostałem przyjęty i on zdał i został przyjęty to chyba wyjdzie na to, że oboje zdaliśmy i zostaliśmy przyjęci, więc dlaczego jest ete a w drugim nie ma?

Gość słodka lolitka
czyli coś w stylu, że ja zostałem przyjęty i dzieje się to teraz. a on został przyjęty i było to dawno i z teraźniejszością nie ma nic wspólnego, tak?

moim zdaniem roznica moze byc jedynie taka, ze "je suis recu" wyraza raczej, ze "zostalem przyjety" niedawno - bo to jest doslownie "JESTEM PRZYJETY" a "IL A ETE RECU" - wyraza czas przeszly i doslownie tlumaczymy "on byl przyjety"- wiec przyjety mogl byc nawet 10 lat temu, a mogl byc przyjety niedawno, ale zrezygnowal itd, po prostu wyraza przeszlosc etre recu mozesz przetlumaczyc jako - byc przyjetym albo byc dopuszczonym do egzaminu to jest strona bierna, ZDAC egzamin musialoby byc z czasownikiem PASSER jesli juz tak doslownie tlumaczymy

no tak :) sama sie juz pogubilam przez chwile :P chyba nie mam talentu pedagogicznego jednak :O Sweet - a bo mi sie podoba ;)