Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziki zły dzik

Tabletkowe zawirowanie - proszę o pomoc!

Polecane posty

Gość dziki zły dzik

Mam pytanie dotyczące pominięcia tabletki, i ewentualnych tego skutków Tytułem wstępu: biorę Novynette. Wczoraj wróciłam z wakacji i okazało sie że zapomniałam zabrać ze sobą do domu opakowanie tabletek, a jestem w trakcie ich brania. Powinnam wziąc wczoraj o 19, no ale siłą rzeczy nie wzięłam. Dziś szybko kupłam nowe opakowanie i chyba normalnie dokończę cykl brania. Na ulotce napisane jest, że jeśli opóźnienie wynosi więcej niż 12 godzin a tabletka jest jedną z siedmiu ostatnich (a u mnie tak jest), tabletkę należy pominąc i wziąć następna o zwykłej porze, a kolejne opakowanie rozpocząc od razu po skończeniu obecnego, bez robienie 7-dniowej przerwy. I ok. Tak zrobię. Ale całe to zamieszanie wyzwoliło we mnie nowe wątpliwości, być może wyimaginowane, ale chciałabym się poradzić. Jeśli zdarzyło by sie tak, że oprócz tej wczorajszej "środowej" tabletki nie wzięłam również tej "wtorkowej" (bo naprawdę zaczynam wątpic już we wszystko, a nie mam tego jak sprawdzić bo tabletki zostały w innym kraju; jestem pewna że wszystkie wcześniejsze wzięłam, tylko z ta wtorkową coś mi się ubzdurało...) Albo inaczej pisząc: jeśli byłyb tak że nie wzięłam dwóch tabletek (siódmej i szóstej od końca opakowania), myślicie że można zrobic tak jak w przypadku pominięcia jednej? Czyli opakowanie do końca, a potem bez przerwy kolejne? W ulotce jest napisane że po pominięciu jednej tabletki i rozpoczęciu następnego opakowania bez przerwy wszystko będzie ok. Czy w sytuacji jesli by się okazało że pominęłam te dwie tabletki, i standardowo również rozpoczęła następne opakowanie bez przerwy, skutecznośc tabletek może być obniżona??? Wybaczcie że trochę chaotycznie, ale normalnie się zestresowałam :) Tabletki biorę od 6 lat, a pierwszy raz spotkał mnie taka sytuacja, więc trochę sie denerwuje... Będzie mi bardzo miło jeśli ktoś mi pomoże :)

Gość dziki zły dzik
halooo ;)

Gość jesli chcesz mieć pewność
to spytaj się lekarza lub współzyj 7 dni z prezerwatywa

Gość dziki zły dzik
Niestety, lekarz jest na urlopie. Ale w sumie współżyć będę dopiero najwcześniej za półtora tygodnia :) Czyli za te półtora tygodni, jak cały czas będe brała tabletki, wszystko powinno byc ok i nie powinno potem być wpadki?

Gość jesli chcesz mieć pewność
tak, bo po takich wpadkach tabletki mogą stracić działanie i odzyskac je po 7 dniach przyjmowania non stop. Wiec spokojnie bierz tabletki bez robienia przerwy

Gość dziki zły dzik
bardzo ci dziękuję :)