Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Barwy jesieni

kiedy podawać żelazo??-PILNE

Polecane posty

Kiedy podajecie żelazo ??? Karmię butelką, a ponoć z mlekiem żelazo wchłania się wolniej. Czy można podać żelazo, dac do przepić glukozę i dopiero podac mleko???? Jestem mamą wcześniaka, obecnie 6 tyg, hemoglobina 10,3.

Ja podawałam jak mi lekarz zaleciła , najpierw jednak zrobiłam młodemu badanie krwi i na podstawie morfologii lekarka zaleciła podawanie żelaza w takiej zawiesinie następnie trzeba było przemywać dziąsła i ząbki gazikiem z wodą bo od żelaza zażółcają się ząbki , proponuję zrobić najpierw wyniki , maluchom pobierają krew z paluszka , a i do żelaza podaje się jeszcze wspomagacze aby ono się lepiej wchłaniało , zanim podasz skonsultuj wszystko z lekarzem ,

dzieki, ale mnie chodzi o \"techniczne\" podawanie. Mam zalecone przez lekarza, który kazał podawac przed jedzeniem, ale ponoć mleko powoduje gorsze wchłanianie. Więc kiedy trzeba podać??? Mozna popic glukozą???

Gość Mama 2008
Moja 7 miesięczna córeczka też ma anemię i też jej podaję żelazo w kropelkach. Mleko upośledza wchłanianie żelaza, więc należy je podawać między karmieniami. Ja podaję tak mniej więcej godzinę po karmieniu. Można dać dziecku popić glukozę, jak będzie już starsze, można też dać popić soczek lub herbatkę.

ja podawałam z mlekiem żeby mały wypił, ale uważaj żeby nie podawać za długo bo żelazo szkodzi na zęby, ja podawałam do 4 miesiąca i mały miał zdrowe zęby, ale znam matki które musiały podawać dłużej i dzieci maja próchnicę.