Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdss

Moze mi ktos powiedziec co to takiego jest to studium ?

Polecane posty

Gość sdss

Jakie jest wyksztalcenie po tym ?

Gość odpowiadacz86
wyksztalcenie jest zadne. studium jest to szkola dla ludzi niezdolnych lub leniwych, ktorym nie chcialo sie isc na studia.

Gość sdss
Nie o to mi chodzi , koncze studia , mam przedluzenie obrony pracy do grudnia tylko nie chce zeby mnie do wojska teraz wzieli bo mam prace itp. a teraz jest ostatni pobor , moich znajomych po studiach sciagaja wiec myslalem sie do czegos takiego zapisac .

Gość raaaaaaaz
studium daje Ci wykształcenie srednie ale i zawód...np protetyk Nie ma studiów z protetyki, a jednak to swietny zawód i duża kasa.

Gość sdss
pytam z ciekawosci, wali mnie co mi daja bo bede mial wyzsze ze swoich , wg tego co znalazlem na forach to jedna wielka chujnia : Niemniej w przypadku szkoł policealnych trzeba nieco uważać. Oprócz pewnego chlubnego odsetka szkół, które powstały po to, aby uczyć, większość z nich powstała po nowelizacji przepisów (która to nowelizacja, nie ukrywajmy, była dla nich tak niesamowicie korzystna, że aż budzi to zastanowienie co do prawdopodobnej skali lobbingu przy jej uchwalaniu) i służy, moim zdaniem, wyłącznie do pobierania pieniędzy za wystawianie zaświadczeń do WKU. Moja szkoła policealna, czy też raczej jej oddział, sprawiała wrażenie, że należy do tej drugiej grupy. Oddział składał się z pokoju, dwóch komputerów, kserokopiarki i tyle. Niby był jakiś plan lekcji, ale nikt nie chciał powiedzieć, GDZIE te lekcje się odbywają. Podejrzewam, że w praktyce nie odbywały się nigdzie. Ale tak naprawdę to nie wiem, bo zrezygnowany panującym tam bałaganem nie uczęszczałem na zajęcia, w związku z czym wyrzucono mnie z tej szkoły po jednym semestrze. A uważać trzeba konkretnie na dwie sprawy - na to z kim tak naprawdę podpisujemy umowę, oraz na warunki samej umowy. Sprawa pierwsza - szkoła, do której się zapisujemy, musi mieć uprawnienia szkoły publicznej i musisz się zapisać do takiego trybu nauczania, aby była to nauka na zasadach szkoły publicznej i był realizowany program MEN! Często ta sama firma prowadzi np. dwuletnią szkołę policealną oraz różne roczne. Na ogół tylko ta dwuletnia spełnia odpowiednie wymogi Ministerstwa Edukacji Narodowej i może być uznana za szkołę policealną, a nie za swoistą formę kursu zawodowego, na który uczęszczanie nie daje odroczenia! Tak że uważnie przeczytajcie, gdzie się zapisujecie, bo zapisanie się do 'złej' szkoły, bez uprawnień szkoły publicznej, wywoła jedynie rozbawienie pani w WKU, a wy wydacie głupio pieniądze. Po drugie - umowy z takimi szkołami są najeżone kruczkami. Aby wymienić te ważniejsze, wynikające z moich i znajomych doświadczeń: wymóg wypowiedzenia umowy na miesiąc przed upływem semestru, w innym wypadku trzeba będzie zapłacić za kolejny. Tylko że nikt nie chce zdradzić, kiedy jest niby ten koniec semestru! możliwość skreślenia z listy słuchaczy z powodu nieprzestrzegania regulaminu szkoły. Tylko że tego regulaminu nikt na oczy nie widział. Taki "paragraf 22", jednym słowem

Gość sdss
blisko siebie to studium kosmetyczne , w sam raz dla mnie , ciekawe czy mnie w WKU nie wysmieja

Z tego co wiem to szkola srednia (studium) zwalnia do 22 roku zycia, a Ty jak konczysz studia to masz pewnie wiecej lat i taka szkola nic Ci juz nie da...

Gość sdss
wiec zapisze sie na normalne zaoczne , chodzi o te ostatnie 3 miesiace bo nie wiem czy przedluzenie obrony cos mi daje

najlepsza opcja sa studia zaoczne to na bank Cie zwolni :) Chyba ze masz wiecej niz 27 lat :P

Gość sdss
nie mam wiecej ale podobna ta granica 27 lat zostala zniesiona : W obecnym stanie prawnym każdy uczący się mężczyzna, który podlega poborowi, otrzyma obligatoryjnie odroczenie ZSW lub przeszkolenia wojskowego na czas pobierania tej nauki. Jest to znacząca różnica w stosunku do poprzedniego stanu prawnego, w którym można było zostać powołanym do 28. roku życia, a odroczenia ze względu na pobieranie nauki były udzielane jedynie do 27. roku życia. Zostawał zatem rok przerwy, w trakcie którego można było poborowego powołać. Obecnie granice te zniesiono, czy też raczej przesunięto granicę możliwości powołania na wiek lat 50. Nie ma za to ograniczenia w możliwości odraczania ze względu na pobieranie nauki. Tak że teoretycznie można by się uczyć aż do pięćdziesiątki i w ten sposób nigdy nie trafić do wojska. W praktyce jest to... trudne i kosztowne.

o tej 50 slyszalem, ale nie wiem czy zniesli to 27 lat, trzebaby doczytac ;)

Gość sdss
i tak nie mam 27 lat wiec dla mnie to jest malo istotne , moglbym nawet isc do wojska pod warunkiem ze to nie jest ostatni pobor ale isc tak na sam koniec kiedy juz nikt wiecej szedl nie bedzie to bardzo przykre , lubie nawet takie rzeczy , moglbym pojsc na zawodowego ale jak sprawdzalem zarobki to oficer nie zarabia polowy tego co ja wiec to jest bez sensu dla mnie

ale emeryturka w wieku 40 paru lat :P a tak bedziemy pewnie do 70 tyrac....

Gość sdss
maja im przesunac bo teraz wystarczylo miec 15 lat chyba , znajomy kpt ma 35 lat , studiowal w wat i za rok przechodzi wiec calkiem mlody emeryt