Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lalalaaa

problem z przypisami w pracy dyplomowej

Polecane posty

Gość lalalaaa

Nie wiem dokładnie kiedy stosowac te przypisy i jak je stosować... Mianowicie, z róznych tematów z tego forum dowiedziałam się, że przypis stosuje sie gdy się cytuje i gdy się pisze coś z książki ale zmieniajac tekst i nie przepisując żywcem... A jeśli moge miec tylko 2 przypisy na stronie, to np pisac fragment od akapitu, korzytajac z ksiazki i dopiero na koncu tego fragmentu (akapitu) napisać przypis? a jak napisze juz 2 przypisy przy dwóch fragmentach i pisze na tej samej stronie z tej ksiazki biorac informacje, to jak mogąc napisac tylko 2 przypisy to nie mam juz pisac przypisu???(albo nie pisac przy jednym z akapitow a napisac przy nastepnym i bedzie wiadomo ze calosc strony opierałam na tej literaturze>?) kurcze....nie wiem czy ktos to w ogole zrozumiał co tu napisałam... trudno mi to ująć..żeby ktos mnie zrozumiał dobrze:( błagam, pomocy...pilnie!!!:(

przypis zawsze jak cytujesz,i jak czerpiesz informacje z jakiejs ksiazki ; autor i tytuł, mozesz tez wydawnictwo i rok wydania.

Gość lalalaaa
dziekuje Ci bardzo:) a wiesz coś moze o tym moim dalszym problemie z tymi dwoma przypisami???

Gość lalalaaa
i wtedy nie bede musiała pisac kolejnego przypisu tak?

Gość zielony_kosmita
czasami też wymagają przypisów kiedy wymieniasz w tekscie jakieś nazwisko lub opisujesz (nawet jeśli robisz to swoimi słowami) jakąś teorie lub podział itp. lepiej zapytaj promotora

Gość lalalaaa
nie..chyba bede musiala..bo to skrot uzyany w przypisie jako postulat spójności...

Gość lalalaaa
dzieki, masz racje..a promotor akurat na wyjeździe... Tylko problem sie zaczyna z tym , ze moge uzyc jedynie tych dwóch przypisów..a jezeli mam rozdział czysto historyczny i pisze prace w ktorej w sumie zadnych własnych innwencji nie mam,,.,bo badan do niej nie prowadze ani nic... to nie wiem...jak pozniej pisze dalej w oparciu o jakas literature..to nie wiem jak nie mam zawierac przypisu..to wszystko jakies chore..

Gość lalalaaa
tak własnie sobie tak zazyczył... i z tym jest problem:( bo co dalej pisze z jakies ksiazki i jak tu nie pisac przypisów...

Gość ollllllllllla
jeżeli cytujesz z tej samej strony książki piszesz tylko: ibidem. A jeśli wcześniej w treści pracy wstawiałaś cytat z tej książki to używasz:op.cit

pierwsze widze, ze sa jakies limity do przypisow rozumiem 7-8 to za duzo, ale nie wiecej niz 2...dla mnie tez chore..

Gość ollllllllllla
miało być op . cit

Gość lalalaaa
a te skróty pisze prze kropka w nawiasie na koncu zdania do danego fragmentu, czy jako osobny przypis..i tam pisze to ibidem..? nie wiem własnie..a promotor nic nie mowil o tym:( przez te cholerne przypisy nic nie moge zrobic..bo nie wiem jak to ma byc poprawnie i to mnie wstrzymuje w pisaniu pracy..:(

Gość wkmjkmkm
sam ibidem - piszesz zamiast przypisu

Gość lalalaaa
acha, dziekuje:)