Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemieckiiiiii

do uczacych sie niemieckiego

Polecane posty

Gość niemieckiiiiii

zaczelam sie uczyc niemieckiego ale szczerze owia troche mnie przeraza ten jezyk. 1. sluchanie jest straszne, mam do ksizki plyty i nic prawie z tego belkotu nie rozumiem 2. rodzajiki i te wszystkie nominativ, dativ itp. ciagle robie bledy bo nie pamietam jai rodzajnik do danego slowka i wogole wszystko mi sie kreci. czy jesli powiem ich warte auf mein bruder zamiast ich warte auf meinen bruder to zostane zrozumiana? zalezy mi na poznaniu jezyka w stopniu komunikatywnym tak zeby sie dogadac i byc zrozumianym

1. ja dopiero w tym belkocie zaczelam rozrozniac pojedyncze slowa i cale zdania na jakies 2 lata przed studiami :D (germanistyke studiuje). proponowalabym na poczatek sluchac tekstow, ale jednoczesnie sledzac wzrokiem transkrypcje. wiele wyrazow jest czytanych totalnie inaczej niz to jest napisane, stad ciezko z samego sluchania rozroznic, co to w ogole za slowo. 2. rodzajniki ciezko zapamietac, to fakt, jak powiesz ich warte auf mein Bruder to mysle ze zostaniesz zrozumiana:) Ci ktorzy osiedlili sie w PL tez robia nieraz zabawne bledy gramatyczne, nieraz rowniez leksykalne i co? :)

Gość niemieckiiiiii
fotunia troche mnie pocieszylas :-) masz racje ze czesto zupelnie inaczej sie isze a inaczej czyta wiec nie wiem skad sie utarlo to przekonanie ze w niemieckim czyta sie prawie tak samo jak pisze. mam jesce pytanie jak wymaiwa sie takie wyrazy jak lustig, honig? czy lustik, honik czy tez lustyś, honyś bo rozne wersje widzialam jesli chodzi o zapis fonetyczny

Gość upppppppppppppppppp

Gość uuppppppppppppppppp

to zalezy od regionu: ale chyba najbardziej literacko brzmi : \"lustyś\", \"honyś\" ;)

Gość uuppppppppppppppppp
bo na tych plytach do podrecznika to wlasnie raczej wymawiaja lustik, honik a w podreczniku jst transkrypsja lustyś, honiś wiec troche zwątpilam. cos czuje ze ten moj niemiecki to bedzie kali jesc kali pic :-) nie spamietam tego kiedy die, das, der, dem, den itp itd :-)

jak cos to zostaw nr gg to sie odezwe i Ci potlumacze co nieco, pozdrawiam;) a z ta transkrypcja to faktycznie jakos niekonsekwentnie-jesli lektor czyta "ik" powinno byc zapisane jako: ik. Jesli czyta jakos "yś" powinno byc zapisane jako: c z takim ogonkiem czyli takie jakby "ś"

Gość uuuuuuupppooooppp

hello :) nie przejmuj się tak bardzo rodzajnikami :) jest kilka zasad ich dotyczących, i te warto zapamiętać, ale żeby się skomunikować nie mówisz mówić 100% poprawnie.... zresztą jak posłuchasz sobie jak mówią Niemcy, to też zauważysz, ze robią masę błędów, jeśli o to chodzi... tak samo jak Polacy w polskim... jak powiesz ich warte auf mein bruder zostaniesz zrozumiana bez problemów :) jeśli chodzi o przypadki, to tak samo jest tam kilka zasad odmiany i tyle... jeżeli nie potrzebujesz perfekcyjnej znajomości tego języka, to aż tak bardzo się tym nie przejmuj... oni nie zwracają na to uwagi, ważne żebyś mówiła płynnie. co do tego -ik, iś, to obie formy są poprawne, a wymowa zależy (jak napisała wcześniej fotunia) od regionu... jak będziesz chciała te zasady, to podaj gg, to Ci prześlę te, które jeszcze pamiętam... i nie przejmuj się tak bardzo, jak będziesz robiła błędy przy mówieniu... na początku zawsze się robi.. wiem co mówię, bo mieszkam w Austrii i też na początku miałam wpadki, głównie z szykiem zdania, ale jak trochę tego języka się poużywa i co najważniejsze posłucha i poczyta, to idzie lepiej.... jak chcesz lepiej te rodzajniki opanować, to dużo czytaj i oglądaj niemieckie stacje... nawet jak na początku nie będziesz wszytskiego rozumiała, to przynajmniej się osłuchasz i oczytasz z tym językiem.... a gramatykę mają, fakt, porąbaną...

Gość uuupppppppppppp
a ktos moze ma te ksiazke z podanego linku? niecale 10 zl moze warto? sama nie wiem. ma juz troche tych ksiazek do nauki

Gość upppppppppppppppppppp

Gość uuppppppppppppppppp

Gość uuuppppppppp

Gość uupppppppppppppppppppp