Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona dorota

Jaka jest norma leukocytów....

Polecane posty

Gość zrozpaczona dorota

u dziecka? mamy skierowanie do szpitala i to musimy stawić się jeszcze dzisiaj, natychmiast, właśnie się pakujemy, jestem pełna obaw, nie wiem czego mam się spodziewać! moja małolata ma 35 tysięcy

Gość zrozpaczona dorota
nie! kazali poczekać na karetkę i tyle.

Gość kundrie
wszelkie normy można znaleźć w necie, wystarczy wpisac w googlach co sie chce i na pewno szybciej odpowiedź sie znajdzie niż na kafe.

Gość zrozpaczona dorota
zrobiłam jej dzisiaj badanie krwi i moczu, bo ostatnio coś blado mi wyglądała i skarżyła się na ból brzucha, pediatra oczywiście powiedziała, że to grypa, ale po moich błaganiach dała skierowanie na morfologię, zrobiłam od razu, nie zdążyłam dobrze wyjść z przychodzi jak dostałam telefon, że mamy się pakować, bo jedzie po nas karetka ze skierowaniem do CZD i tyle, pewnie się dowiem czegoś jak przyjedzie lekarz, jestem przerażona.

Gość ooooo ranyyyyyyyyyyy
wez sie dzieckiem zajmuj a nie na kafe siedzisz :o

Gość zrozpaczona dorota
jak mam się nią zająć? jesteśmy spakowane i czekamy, lada chwila przyjadą pewnie, a ja odchodzę od zmysłów, postanowiłam sprawdzić jaka jest norma, ale nie mam głowy do tego, więc weszłam tutaj.

miejmy nadzieje, ze to nie bialaczka

Gość musztarda
Skoro dostałaś skierowanie, to byłaś u lekarza, pewnie miało dziecko kilka razy robione badanie, bo jednorazowe stwierdzenie leukocytozy nie jest miarodajne. Nie pytałaś lekarki z jakiego powodu ma skierowanie? Dziwne...

mnie sie wydaje ze musza podejrzewac cos bardzo powaznego skoro taka szybka akcja i nie chca czekac na powtorzenie badan tylko powtorza je w szpitalu

Gość musztarda
Poza tym, same normy to nie wszystko, ważny jest rozmaz. Ale to pewnie wiesz... od lekarza.

Gość musztarda
Bez przesady, to może być "zwykła" mononukleoza albo inne zapalenie. Dopilnuj, żeby zbadali ją w tym kierunku, na wirusy. Już byłam świadkiem jak u znajomego diagnozowali prawie raka, to była mono.

Gość zrozpaczona dorota
skierowania w ręku nie mam, zadzwoniła do mnie Pani z przychodni i powiedziała, ze wysyłają już do mnie karetkę ze skierowaniem do CZD i tyle co mi powiedziała, nic więcej, i jeszcze tyle, ze jest dużo ponad normę leukocytów (35 tyś), tyle się dowiedziałam... Niech już przyjadą! Do szpitala akt urodzenia córki brać, czy nie? nie wiem nawet co mam ze sobą wziąć.

Gość bo tak wiele mam
norma to 6- 8 tysiecy ale w razie zapalenia moze byc nawet kilkanascie, mononukleoza jest bardzo podstepna, wiec moze to ona, choc dzieci raczej przechodza bezobjawowo. Daj znac jak bedziesz wiedziala co to.

Gość musztarda
Akt urodzenia, to nie. Weź książeczkę, większość szpitali domaga się też książeczki rodzinnej, swój RMUA.

Gość bo tak wiele mam
a sa jakies inne objawy, jak temeperatura, gardlo, jakies bole? Do szpitala ksiazeczka i skierowanie.

Gość zrozpaczona dorota
ok, dzięki!! 😭 dam znać co i jak!

Gość bo tak wiele mam
tak rodzinna koniecznie z pieczatka aktualna

Gość zrozpaczona dorota
temp. nie miała, mierzyłam jej wczoraj wieczorem, dzisiaj zapomniałam, tylko na ból brzucha się skarżyła, od jakiegoś tygodnia i tyle, więcej objawów nie zauważyłam...

Gość trzymam kciuki
Przechodzilam w dziecinstwie mononukleoze, wtedy powiekszaja sie narzady wewnetrzne, zwlaszcza sledziona, ma sie taki mocno wypiety brzuch. Liczba leukocytow faktycznie przypomina wtedy bialaczke, ja przechodzilam akurat chorobe lagodnie, ale moja siostra miala pobierany szpik do badania, bo podejrzewali bialaczke wlasnie. Na szczescie nie bylo tak zle, chociaz mononukleoza to tez powazna choroba.

Gość zrozpaczona dorota
:( No i jeszcze ten stres, bo jeszcze ich nie ma, a ja już chcę wiedzieć.

Gość trzymam kciuki
Mam nadzieje, ze skoro boli ja brzuch, to jednak jest to mononukleoza... Usciski, trzymaj sie dzielnie!

Gość zrozpaczona dorota
dziękuję za pomoc.

Gość musztarda
Poważna, owszem, ale bez przesady. Najgorsze jest to, że lekarze nie wykonują w pierwszej kolejności badania w kierunku wirusów właśnie, tylko walą od razu antybiotyki. Potem dziwne, że nie ma efektu... i szuka się dalej, w końcu podejrzewa raka, bo leukocytoza nie ustępuje. Pilnuj tego co robią. Ja wiem, że to trudne, ale nie niemożliwe. Dopytuj się o każde badanie, o to jaką podejrzewają chorobę i naprawdę dopilnuj tego, żeby w pierwszej kolejności wykluczyli mononukleozę.

Gość zrozpaczona dorota
musztarda, dziękuję za radę, z natury jestem wścibska i wszystko chcę wiedzieć, a jak sytuacja dotyczy mojego dziecka, to nie mam zamiaru popuścić, najgorzej jak będą mnie trzymać w niepewności i zwlekać z jakąkolwiek diagnozą :(

Gość musztarda
Na pewno szybko się wszystko wyjaśni. Trzymam kciuki w każdym razie.

Gość zrozpaczona dorota
jak będę wiedziała co i jak, to postaram się dać znać. ciekawe czy w takim CZD są komputery i internet. bywajcie 🖐️