Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 olka_123.

mieszkanie w bloku

Polecane posty

Go艣膰 olka_123.

Hej, mo偶e kto艣 mi odpowie na moje pytanie. Jeste艣my 1,5 roku po 艣lubie. Mieszkamy z rodzicami w domu. Dostali艣my troch臋 pieni臋dzy od rodzic贸w i zastanawiamy si臋 czy kupi膰 mieszkanie w bloku czy budowa膰 co艣 swojego. Ca艂e 偶ycie mieszka艂am w domu prywatnym tak jak i m贸j m膮偶, znajomi itp., nie wiem jak wygl膮daj膮 op艂aty w bloku. Ile mo偶e kosztowa膰 czynsz? Co w sk艂ad czynszu wchodzi, jakie op艂aty? Chyba s膮 mieszkania bezczynszowe, czy one s膮 du偶o dro偶sze? Nie wiem czy nam starczy pieni臋dzy na dom, nawet je艣li po偶yczymy troch臋 w banku. Przegl膮da艂am teraz oferty w gazecie i na 3 pokojowe mieszkanie nam wystarczy, mieszkam w ma艂ym mie艣cie, oko艂o 80 ty艣 mieszka艅c贸w, ceny mieszka艅 nie s膮 a偶 tak tragiczne. Wola艂abym dom, ale mieszkanie z rodzicami ju偶 nas m臋czy.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 40-latka
budowa domu to duza inwestycja i finansowa i fizyczna..mlodzi ludzie nie zawsze sobie z tym radza...moze jednak trzeba sprobowac w bloku a potem z czasem kto wie...pomalu jak sie rodzina powiekszy i dzieci troche od chowa...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 musisz isc do
spoldzielni mieszkaniowej i zapytac. w kazdym miescie takie oplaty wygladaja inaczej. budowa domu jest duzo drozsza niz kupno mieszkania.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olka_123.
W zasadzie nie wyobra偶am sobie 偶ycia w bloku, ale m臋czy mnie i m臋偶a 偶ycie z rodzicami. Wiem, 偶e budowa domu to powa偶na inwestycja, my艣l臋 偶e by艣my sobie z ni膮 poradzili. Mamy wpraw臋 w remontach, w budowie domu nie. Na razie w got贸wce mamy 250 ty艣. My艣la艂am, 偶e mo偶e po偶yczymy jeszcze z banku ze 150 ty艣, w przysz艂ym roku rodzice do艂o偶膮 jeszcze z 70 ty艣 i zaczniemy budow臋. Ka偶dy mnie straszy 偶e z tak膮 kwot膮 to mog臋 zapomnie膰 o budowie domu, z tego 100 ty艣 chcieli艣my przeznaczy膰 na zakup dzia艂ki. Kiedy艣 pami臋tam jak kole偶anka opowiada艂a mi o wysoko艣ci czynszu, lekko mnie to przerazi艂o. Chyba podzwoni臋 po og艂oszeniach i dowiem si臋 jak to wygl膮da. Nie wiem czy jak kiedy艣 b臋d膮 dzieci to czy 艂atwiej nam si臋 b臋dzie budowa膰, chyba nie starczy nam wtedy na nic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 musztarda
spoldzielni mieszkaniowej i zapytac. w kazdym miescie takie oplaty wygladaja inaczej. budowa domu jest duzo drozsza niz kupno mieszkania. Mieszkania w Warszawie s膮 tak drogie, 偶e spokojnie mo偶na wybudowa膰 dom, my艣l臋 nawet, 偶e taniej to wyjdzie. I nie 70 metr贸w, tylko 120 na przyk艂ad. http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/wybor-dzialki-i-projektu/maly-dom-dla-duzej-rodziny,6319_14325.htm

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja na twoim miejscu
wybra艂abym dom. je艣li nie starczy wam pieni臋dzy to mo偶ecie przecie偶 urz膮dza膰 go stopniowo,a zacz膮膰 od najpotrzebniejszych rzeczy.Pomy艣l tylko:podw贸rko,ogr贸d,grille ze znajomymi...A co w bloku?Malutki balkon,ciasne klitki,obskurne klatki schodowe i zero prywatno艣ci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Raa
Mieszkam w bloku, mam w艂asne 64 m2 i p艂ac臋 czynsz ok.550 z艂 za 4 os. rodzin臋. Do tego jeszcze pr膮d i co jaki艣 czas drobna dop艂ata za zu偶yt膮 wod臋 w lecie nie bo wyje偶d偶amy na wakacje. Nie wiem jakie s膮 koszty utrzymania domku szczeg贸lnie jego ogrzewania w zimie, wiem tylko jedno, 偶e wszyscy w艂a艣ciciele domk贸w bardzo lubi膮 ch艂odek i w zimie w ich domach jest raczej ch艂odno. U nas chodzimy z kr贸tkim r臋kawem i mamy otwarte lufciki. Moje mieszkanie jest teraz warte ok. 550 tys. i my艣l臋, 偶e za dzia艂k臋 pod Warszaw膮 trzeba zap艂aci膰 przynajmniej 300 tys. czyli na dom ju偶 niewiele zostaje.

Udost臋pnij ten post

Dom op艂aca si臋 budowac w "tanich" miastach do 100tys. mieszka艅c贸w. Wychodzi tyle co ma艂e mieszkanie w du偶ym mie艣cie, jednak dom to masa obowi膮zk贸w. Sama mam mieszkanie 2 poziomowe i uwa偶am, 偶e to najlepszy kompromis mi臋dzy mieszkaniem i domem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my wybrali艣my dom
przekalkulowali艣my dok艂adnie koszty zakupu mieszkania i koszty zakupu dzia艂ki i budowy domu. niewiele ponad cen臋 nowego mieszkania ok. 100 m2 zakupili艣my dzia艂k臋 1000 m2 i wybudujemy dom 156 m2 (pow. u偶ytkowej). miasto ok. 250 tys. mieszka艅c贸w. na dzia艂k臋 w mie艣cie w dobrej cenie polowali艣my co prawda rok, ale warto by艂o. skoro koszt ten sam to po co kupowa膰 kawa艂ek powietrza we wsp贸lnym mrowisku? a ziemia, to jest ziemia. poza tym dom to niepor贸wnywalny komfort. a mieszkanie dwupoziomowe uwa偶am za mocno niepraktyczne. zb臋dny bajer. je艣li mieszkanie to w poziomie, 偶eby jak najlepiej wykorzysta膰 powierzchni臋 nie marnuj膮c jej na schody, po kt贸rych i tak za 40 lat mo偶e nie dasz rady wchodzi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my wybrali艣my dom
aaa... co do ch艂odku w domkach. zgadzam si臋, je艣li kto艣 ma dom budowany z pustak贸w w latach 70-80, nieocieplone 艣ciany, wysokoprzepuszczalne okna (lub co gorsza stare i nieszczelne) i do tego zwyk艂y piec, to koszty ogrzewania s膮 ogromne. o ciep艂ym domu trzeba my艣le膰 na etapie projektowania domu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my wybrali艣my dom
jeszcze jedno, alic_ja. sk膮d u Ciebie wniosek, 偶e w ma艂ych miastach bardziej op艂aca si臋 budowa膰 dom? wr臋cz przeciwnie. w wi臋kszych miastach i ich okolicach bardziej op艂aca si臋 budowa膰 dom ni偶 kupowa膰 mieszkanie, bo przecie偶 ceny materia艂贸w nie r贸偶ni膮 si臋 a偶 tak szale艅czo. zreszt膮, przy takich wydatkach warto sprowadza膰 materia艂y budowlane z innych cz臋艣ci kraju. por贸wnajmy. przyk艂adowo we藕my pod lup臋 Kielce. jakie艣 220 tys. mieszka艅c贸w. nowe mieszkania oko艂o 100 m2: http://dom.gratka.pl/mieszkania-sprzedam/lista/swi%EAtokrzyskie,kielce,90,120,8,8,on,mo,md,rbo,rbd,rp.html 500 tys. trzeba da膰. za metr ziemi w mie艣cie, cierpliwie poszukuj膮c, mo偶na zap艂aci膰 100-150 z艂. mowa raczej o ziemi na obrze偶ach miasta a nie w najbardziej popularnych jego dzielnicach, ale pami臋tamy, 偶e chcemy 偶eby by艂o 艂adnie i mi艂o. chcemy te偶 nie mie膰 problem贸w z od艣nie偶aniem czy mediami. czyli za 1000 m2 dzia艂ki ze wszystkimi mediami niech b臋dzie 150 tys. z艂. z kosztami zakupu. r贸偶nica wystarczy na wybudowanie 艣redniego niepodpiwniczonego domu systemem gospodarczym. pami臋tajmy te偶, 偶e taki dom nie musi by膰 urz膮dzony na tip top od razu. wi臋kszo艣膰 znajomych zaczyna od eleganckiego zrobienia parteru a poddasze u偶ytkowe powolutku wyka艅cza p贸藕niej. oczywi艣cie, ka偶dy lubi co艣 innego. dla mnie marzenie o porannym wyj艣ciu w pi偶amie przed dom, o grillu na w艂asnym podw贸rku, o w艂asnej niezaszczanej przez psy piaskownicy, o opalaniu si臋 w wolnej chwili i czytaniu na w艂asnym tarasie s膮 warte realizacji.

Udost臋pnij ten post