Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama5miesiecznej niuni

Ile je wasze 5 miesieczne dziecko KARMIONE BUTELKA?? ile mleka ile kaszki??

Polecane posty

Gość Aniiyoda
ile Twój szkrab wazył jak mial 4 miesiace skoro tak dobrze zjadał.Pytam, bo pierwszy raz czytam, zyby jakies dziecko jadło wiecej niz mój.( 4 m-8 kilo-mleka ok 6 razy 195 ml.)

U nas w wieku 5 miesiecy bylo tylko mleczko 4x180ml ... (wedlug zalecenia pediatry bo mala nie chciala czesciej jesc) i dobrze na wadze przybierala. Od 6 miesiaca mamy : ok 6h30 --> mleczko 210ml ok 11h00 --> jarzynki (narazie jednoskladnikowe bo dopiero zaczynamy :-) a pozniej mieszanki i z mieskiem) i dodatek mleka "2" (tak zeby wyszko w sumie ok 180ml) Jak dojdziemy do tego ze mala bedzie zjadala 180ml obiadku to mamy odtawic mleko a dolaczyc deserek mleczny (serek, jogurt...) ok 15h00 --> deserek (owoce) i dodatek mleka"2" (tak zeby wyszko w sumie ok 180ml) Jak dojdziemy do tego ze mala bedzie zjadala 180ml owocow to mamy nie dokladac mleka. ok 19h00 --> mleczko 210ml Mala od 2-go miesiaca zycia przesypia cale noce. Zadnych kaszek i grysikow nam pediatra nie kazala podawac... to tylko biznes dla firm produkujacych jedzenie dla dzieci a niepotrzebnie "tuczy" dzieci, rozpycha zoladki i pozniej sie wszyscy dziwia ze tyle doroslych osob z nadwaga jest... Komorki tluszczowe sie tworza przez pierwsze lata zycia i ile ich dziecko sobie "wytworzy" tyle dorosly bedzie mial... Szkoda ze w Pl jeszcze panuje ta moda na "pyzate" dzieci... im grubsze tym lepiej :-O... Pozdrawiam :-)

czy są t u jakieś mamy które karmią piersią i sa w trakcie pozastawiania swoich maluchów na pokarmy stałe?? od 1 listopada wracam do pracy i myśłe ze juz czas . Narazei mój Julian zjada czasem 100 kaszki lub kleiku , czaem pół słoika zupki , lub obiadek ze słoika ale nie zawsze ma ochotę na te pokarmy. Karmiąc piersią nie wiem ile zjada. mleka sztucznego nie chce jeść jeśli nie jest zagęszczone kleikiem... pomocy

moj syn wlasnie skonczyl 5 miesiecy, wazy 7900, przy urodzeniu 3000, i wcina dosc duzo, przynajmniej mi sie tak zdaje, rano pobudka ok 6- 7, wtedy zazwyczaj je butle 100-120, oczywiscie zageszczone kaszka -1 miarka, i w ciagu dnia przewaznie je co 3 godziny, czasem czesciej, wiec po tym sniadanku ok 9-10 znow mleko i do spania, jak sie przebudzi to deser, jabluszko samo lub z gruszka albo bananem, czasem kupuje mu sloiczek wiec tam sa rozne owoce- jak robie sama to zje cale jablko z calym bananem, ok 13-14 zupka, 120 lub wiecej,zalezy jaka, ok 16 mleko zageszczone -120, 0 17 jakis owoc, inny niz byl wczesniej, czasem zamiast owocu je kaszke taka na gesto, ale tak mniej niz 100, i po kapaniu ok 19.30 butla zageszczona i tu musi byc wiecej- 150-180 i 2 miarki kaszki, i spi tak do 1 lub 2 w nocy, wtedy mleko z kaszka 120, i tak 4-5 lub nawet wczesniej znow 120 mleka, i od nowa dzionek, pare razy udalo mu sie przespac do rana jedzac tylko raz ok 1, no i w ciagu dnia soczki i herbatki, ale czesto a tak po 20, spi dwa razy dziennie po godzinie, a tak to rozrabia,wiekszosc zupek gotuje mu sama, ni elubi zbytnio brokulowej, i wcina juz mieso tak tydzien przed 5 miesiacem zaczol, a zupki i deserki to tak od 3 miesiaca juz jadl, pediatra zalecil podawac po jednym tak na pare dni i obserwowac czy niewystapi alergia, ale nic mu niejest,

a kaszka musi byc do mleka tylko taka ryzowa sama a nie mleczna, bo samego mleka nie wypije wogole i nie jest gruby wcale, taki w sam raz, moze dlatego ze jest bardzo ruchliwy i spali ale musi czesto jesc bo inaczej jest nieznosny;

kazde dziecko potrzebuje inaczej, jedno zje wiecej inne duzo mniej, jedno lubi to, drugie to, i nalezy sprobowac wszystkiego a potem podawac dziecku to co mu smakuje , moj nielubi brokulow i kaszki malinowej wiec nie zmuszam go i niepodaje;pozdrawiam mamusie i zycze zdrowka dla pociech

Gość mama klaudii
sporo twoj synek zjada moja to tak 7-8 rano owsianka lub kaszka na gesto łyżeczkom ok. 100ml. do tego 60mleczka do popicia 11 deserek 15 zupka 18 mleczko 120- 150 ml. 21 kaszka 180 ml. ( na 180 mleka daje 3,5 łyzki kaszki ) i tak spi do rana czasem okolo 4 w nocy sie napije wody ale kilka łyczkow i spi przez cały dzien nie wypije wiecej jak 100 ml soku czasem herbatke ale tez nieduzo a duza babka z niej bo na 4 mies. wazyla 8 kg.

Gość PIEKNA I MŁODA
moja córka ma ponad 5 miesiecy ale od jakis 2 je regularnie posiłki : 7-8 : 150 mleka + kleik 11-12: owoce słoiczek łyżeczką 14-15 : obiadek łyzeczka - gotuje sama 17-18 : kaszka łyżeczką 19:30 - 20 mleko + kleik SPANIE w miedzy czasie herbatka lub soczek i tak od jakis 2 miesiecy...wczesniej tak samo bylo tyle ze zamiast owocow dostawała mleko

Gość 9 kilo dziecka
moj syn 5 miesieczny ( 9 kilo) zjada 5x mleko 180, obiadek i poł słoiczka deserka.Kaszke daje rzadko zamiast zupki ze wzgledu na wage.Nie da rady mniej ,bo sie domaga.Spi w nocy do 12 godzin. Aniiyoda- czy twoja pociecha tez dobila do takiej wagi????????????????

do 9 kilo dziecka- a ile wazylo twoje dziecko przy urodzeniu? bo to duzy chlop juz jest, moj je czesto ale nie tak duzo jak twoj, teraz 8 kg juz, lekarz mowi ze waga jak najbardziej ok, ale niewyglada na tyle, urodzil sie tylko 50 cm ale teraz go wyciaglo na dlugosc; pozdrawiam

Gość 9 kilo dziecka
wazył 4150.

a jak z kupkami u corci> mojego czasem zatwardza po zupkach jak malo pije a nieprzepada za sokami albo herbatka, robi kupke raz dziennie i czasem taka twarda i widze jak mu ciezko, nieplacze ale taki czerwony sie robi...a sprobuje go nauczyc tez pic wieczorem wiecej i gestsze, moze dluzej pospi, tylko zmienie smoczek na wieksza dziurke bo mam 2 aktualnie albo kupie taka jak ty;

Gość brytkab
kiedys gdzies przeczytalam chyba z tych gazet co dostałam jak ze szpitala z mała wychodziłam ze jak dzidzi dostanie w ciągu dnia odpowiednia liczbe kalori które mu sa potrzebne to juz potem w nocy sie nie domaga, ale tez nie mozna dzieciatka przekarmic:) moja to przewaznie 5 posiłków na dzień chociaż dzis miała 6 posiłków 4 razy mleko po 180ml, danie ziemnaki ze szpinakiem, no i kaszke ale dzis dostała tą na wodzie 150ml wody i 4łyżki stołowe, ale całej nie wypiła chyba jej nie smakowało albo nie miała już potrzeby :))

Gość Jola33
Moja coreczka za 10 dni bedzie miec 5 miesiecy i nic na sile.Wypija okola 130 -150 mleka modyfikowanego co 3-4 godziny, czasami domaga sie co 2.5.Daje jej raz dziennie albo wrzywka albo kaszke ryzowa,a reszte dnia mleko.Nie mam grafiku o ktorej podam jej kaszke lub warzywko.Deserkow ani soczkow jeszcze jej nie wprowadzam bo jak zaczne to moze przestac lubiec warzywka a warzywka sa bardziej wartosciowe jak owoce.Owoce zaczne dopiero od 6 miesiaca.Pediatra mi powiedziala aby z soczkami i deserkami sie nie spieszyc.A kaszke podaje ,bo moja mala jest bardzo szczupla wazy okolo 6.5 kg i miesci sie na dolnej granicy z waga:) ale lepsze to niz bylaby gruba.

Gość agnieszka2205
Ja mam corke 5 miesieczna,podaje jej 8.00 butelka kaszki mleczno-ryzowej ok 240 ml 10-11 serek homogenizowany 14-15 zupka robiona przezemnie 17-18 deserek ze sloiczka 2 20 kaszka mleczno-ryzowa 240 ml spi cala noc

Gość mamaSYNKA
mój synek za tydzień skończy 5 m-cy,zacznie mu się 6-ty. I wcale nie daje mu jedzenia na godziny, a je bardzo różnie, obawiam się tylko czy normalne jest to,że chodzi spać o 24? zazwyczaj jest tak: ok. 7-8 : mleko (robie 130) wiecej nie wypije ok.11 : deserek (nie daje jak się pozniej obudzi) ok.12.30.-13. : zupka (130) dolewam troszkę wody) ok.16 : mleko 120 ok19 : mleko 120 ok 22: mleko 100 2 lyzeczki kleiku ok 24: kasza (na mleku bo daje b.pepti) 230 i zasypia jestem w szoku jak widze,ze wasze dzieci jedza o 20 ost.posilek-nie wiem moze mojemu sie to przestawi, w dzien malo je pewnie dlatego tyle razy mu sie chce.

Gość kalinkakasia
moje mamy nie ma idealnego schematu każde dziecko je inaczej dwoje mojch dzieci piło mleko 0,5% z kaszką ryzową a rzecie kaszke mleczno ryżową wcina je mniejwiecej 5-6 posiłkow dziennie ale nie aż tak regularnie bo spedza ze mną dużo czasu w drodze odwozimy i odbieramy ze szkoły starsze rodzenstwo,Ania rozwija się super waży 7,5 kg ma 5.5 miesiąca

Gość DariaiOla
Ola rano po przebudzeniu ok 8 - 8.30 - 160 ml ( tak naprawdę wychodzi 180 ) po 2 godz- kaszka- na 50 ml wody 2 łyżki stolowe kaszki bananowej albo malinowej ok 13 - 170 ml mleka między 15 a 16 obiadek- uwielbia zupkę jarzynową albo jarzynki z cięlęciną lub indykiem , zdarza się że zamiast obiadku dostaje mus- zje cały kubeczek bananowo- jablkowego ok 18 mleko - 180 ml i ok 23 -170- 180 ml mleko no i herbatka- zalezy od dnia, ale Ola nie jest dzieckiem, które wypije jej sporo. Może w końcu polubi soczki. Ola ma spory apetyt po południu , jest bardzo aktywna. Nie jest dzieckiem grubym, wg mnie waży w sam raz. Zobaczymy 9 listopada podczas szczepienia ile przytyła. Pozdrawiam

Gość aria89
ok 5-6 razy mleko 240ml obiadek 130 deserek 130 kaszka ryżowa i jeszcze głodna...:)

Gość Daria iOla
A podajecie kaszkę w butelce do picia? to chyba robicie kaszkę bardziej rozwodnioną. Ja Olce tylko w miseczce łyżeczką. Dziś zdecydowanie zwiększę porcję kaszki bo wczoraj zjadła wszystko i było jej jeszcze mało.

Gość mama 5 misiecznej coreczki
czy tyle obiadkow i deserkow to nie za duzo jak na takie male dzieci? dziecko w tym wieku powinno chyba wiecej pic mleka a mniej soczkow czy herbatek

Gość DariaiOla
na razie daję albo owoce albo obiadek ale jak tylko Olka będzie piła mleko 3 razy dziennie to będzie dostawała i owoce i obiadek. Z sokami na razie się wstrzymuję, ale powoli będę wprowadzała.

Gość sZAYRA
natalia 83 z calego serca zazdroszcze ja w nocy nadal wstaje od 3-4 razy mimo ze mala konczy za 2tygodnie 6 mc-y

Gość ot przejete mamuski
ale jakos zadna nie napisala ze dziecku cos ugotowala , sama zrobila... ja piernicze same sloiczki -zal tych dzieci. ani smaku , ani zdrowe i jeszcze chuj wie co im podjecie. Mamuśki!!!!!!!!

Gość ot przejete mamuski
ale jakos zadna nie napisala ze dziecku cos ugotowala , sama zrobila... ja piernicze same sloiczki -zal tych dzieci. ani smaku , ani zdrowe i jeszcze chuj wie co im podjecie. Mamuśki!!!!!!!!

Gość Kasiaaaaa84
Burzą się tu niektórzy, że dzieci od 4 miesiąca jedzą zagęszczane mleko kleikiem lub kaszką, ale czasem to jest konieczność, bo same mleko już nie wystarcza. Moja córka waży w normie, ale jest bardzo długa i już w 4 miesiącu 230 ml mleka (czyli 210 wody + 7 łyżek mleka) jej nie starczało i się nie najadała. Teraz ma 5 miesięcy i wcina kaszkę jak szalona, a jest przy tym szczupła. Jej jadłospis to rano 170 ml mleka z kaszką, potem 230 ml mleka, obiadek (nie najada się nim) więc jeszcze ok. 180 ml mleka, potem znów 170 ml mleka z kleikiem i wieczorem 170 ml kaszki. Niestety nie chce pić za bardzo, więc słoiczek z deserkiem rozrabiam wodą i daje jej to do picia, żeby w ogóle coś piła. Acha, a kaszkę robię do picia przez smoczek pocięty w krzyżyk. I żeby było śmieszniej ostatnio na ważeniu usłyszałam, że jak na jej wzrost, to powinna ważyć więcej...

Gość Kasiaaaaa84
A co do jedzenia ze słoiczków - nie każdy mieszka na wsi i ma warzywa i owoce nie sypane. Ja nie mam dostępu do zdrowych warzyw, więc zostają mi słoiczki, które są bezpieczne, bo producenci muszą się trzymać bardzo restrykcyjnych norm. Szukałam sklepu z eko-warzywami i niestety w tym roku pogniły i nie są dostępne...

Gość śka14
Moja córcia ma 5,5 miesiąca nasze codzienne jedzonko wygląda tak 6.00 mleczko 150 ml 9.30 tak samo mleczko 150 ml tylko z 1 łyżeczką kaszki bobovita bananowej na razie taką wypróbowaną mamy i smakuje 13.00 zupka gotuje sama ziemniaczek, marchewka, pietruszka, masełko ok 150-190g teraz mam zamiar dodać jakieś inne jarzynki np. brokuł, buraczek 15.00 pół słoiczka deserku z Gerbera 17.00 mleczko 150 ml 20.30 mleczko 150 ml W między czasie daje rumianek posłodzony glukozą bo inaczej ny ny chociaż mysza i tak nie chce pić za bardzo, ale przy tych upałach wciskam jej ile mogę, a przegotowana woda to już całkiem nie wchodzi w rachubę I tak córcia śpi do rana Chciała bym wprowadzić posiłek z kaszką ryżową taką gęstą podawaną łyżeczką najlepiej ten o 9.00 tylko nie wiem czy to nie będzie za dużo. Jestem pierwszy raz mamą i potrzebuję rady doświadczonej mamuśki :-)

Gość mamaKrzysiaGoscinnnie
mój synek ma 5,5 miesiąca. karmię piersią - srednio co 2-3 godziny, poza tym, w miedzyczasie, mały dostaje o godz.: 12 - obiadek - pół słoiczka 'gerberka' 15 - pół słoiczka deserku (owoce) 19 - mleko modyfikowane 150ml zagęszczone 2 łyżeczkami kleiku kukurydzianego lub kaszką ryżową. Śpi praktycznie całą noc, bez przerwy od 19.30 do 5 rano :)