Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylaaa-24

strach przed porodem i nie tylko...

Polecane posty

Gość sylaaa-24

Witam wszystkie przyszłe Mamy i zapraszam do rozmowy. Jestem w 29tc i coraz częściej myślę o zbliżającym się porodzie. Bardziej jednak przeraża mnie to że mogłabym urodzić przedwcześnie, moja ciąża przebiega prawidłowo, Córcia rośnie zdrowo, ja jednak nie czuję najlepiej:( Tyle się teraz słyszy o przedwczesnych porodach,że trudno o tym nie myśleć. Gdy tylko mnie coś zaboli prawie wpadam w panikę, a to na pewno nie wpływa dobrze na ciążę, a czytając strony dotyczące ciąży czasem jeszcze bardziej się dołuję:( jest to moja druga ciąża, pierwsza zakończyła się łyżeczkowaniem gdyż miałam puste jajo płodowe, to było okropne przeżycie i nigdy tego nie zapomnę! Mam jednak ogromną nadzieję że dotrwam do końca i będę się cieszyć moją Córcią.

Gość sylaaa-24
Ostatnio częściej twardnieje mi brzuch i bolą plecy, mam nadzieję że to normalne objawy na tym etapie ciąży, lekarz uważa że wszystko jest OK, ale ja ciągle mam jakieś wątpliwości:((

Nie martw się na zapas. Zaczęłam obawiać się tak jak Ty, z nastaniem III trymestru, ale mocno sobie postanawiam, że nie mogę się stresowac. Wszystko będzie dobrze, a bóle kręgosłupa i twardnienie brzucha właśnie się zacznie. Kontroluj tylko brzuch, czy nie za często się napina. Ja każdorazowo po twardnieniu staram się położyć na parę minut, natychmiast przechodzi.

mususz przestac ciagle o tym myslec bo popadniesz w paranoje i zamiast cieszyc sie kocnowka ciazy, kupowac wyprawke Ty bedziesz lezec odlogiem w domu bojac sie przedwczesnego porodu a porodu nie ma co sie bac, wkoncu zobaczysz swoje malenstwo :) moge powiedziec ze moj byl krotki i bardziej bolalo mnie leczenie kanalowe niz sam porod

nie martw się na zapas, jeśli lekarz ci mówi że wszystko jest w porządku to tak jest. Badając cię sprawdza między innymi czy szyjka się nie skraca i czy nie grozi ci wcześniejszy poród. Skup się na kompletowaniu wyprawki dla dziecka i ciesz się tym cudownym okresem bo już nie długo się skończy:):):). Napinanie się brzucha jest jak najbardziej normalnym i prawidłowym objawem w tym okresie ciąży bo macica przygotowuje się do porodu.

ciesz się ciążą - to przede wszystkim, bo drugi taki czas nigdy w życiu się nie powtórzy :) Uwierz, wiem co mówię - nie ma to jak pierwsza ciąża :) Zazdroszczę moim koleżankom, które mają tą przyjemność. Już żadna następna nie będzie taka jak pierwsza :) NIE PANIKUJ, nie martw się i bez stresu. Wszystko będzie dobrze. A im więcej myślisz tym więcej niepokojących objawów znajdziesz. Słuchaj lekarza, jak mówi, że jest ok. Jak nie masz rozwarcia i innych symptomów przedwczesnego porodu, to nic się nie stanie.

Gość sylaaa-24
dziękuję za dobre słowa, mimo wszystko staram się myśleć pozytywnie, jednak to trudne:( mam już kupione sporo rzeczy dla Córeczki na które nie mogę się napatrzeć, jednak czasem ogarnia mnie strach czy nie za wcześnie zaczęłam zakupy:(

Gość sofia mare
nie ma co się martwić na zapas. Mi groził przedwczesny poród trzy razy i trzy razy leżałam z tego powodu na oddziale patologii ciąży.Za każdym razem dostałam odpowiednie leki m.in. fenoterol i urodziłam synka w terminie. Naprawdę jeśli nie ma zadnych objawów typu częstego twardnienia brzucha, czy rozwarcia szyjki nie należy się martwić

Gość sylaaa-24
Witam serdecznie! Zacznę może od tego że dziś okropnie spałam, nie mogłam zasnąć przez ból pleców, coś okropnego, w dodatku mam bardzo duże piersi co powoduje dodatkowe obciążenie:( Na szczęście uniknęłam brania leków na podtrzymanie,brałam tylko Kwas Foliowy. Zawsze bardzo pragnęłam dziecka, myślałam jednak że ciąża będzie przyjemniejsza < > Tylko fakt rosnącego brzuszka napawa mnie dumą, że jest tam nasza kochana Córeczka:)):)):)):)):))

Gość sylaaa-24
zapraszam wszystkie Mamy do rozmowy!!!!!!!!! może też macie podobne zmartwienia i radości oczywiście :):):):):)

Gość sylaaa-24
HEJ KOBIETKI!!!! GDZIE JESTESCIE? Ja wczoraj miałam mały stresik, ponieważ moja Córeczka była mniej aktywna niż zwykle, dopiero wieczorem zafundowała mi mocne kopniaki:) Po za tym gorzej sypiam i tak już chyba pozostanie do porodu, ale swoje trzeba przecierpieć.... bo czego nie robi się dla dziecka:):):):):):):):):):) odezwijcie się!!!:):):)

Gość Julia ale nie ta od Romea
Nie martw się jestem w 37tygodniu ciąży, to moja pierwsza ciąża, dzidziuś jest bardzo aktywny, ale staram się o tym nie myśleć, powoli kompletuję wyprawkę do szpitala, mam termin na 10/10/08. Ciągłe myślenie o porodzie doprowadza do niepotrzebnego stresu a to może spowodować przedwczesny poród. Ja codziennie wstaje o 8.00, jem śniadanko, idę do osiedlowego po zakupki, robię mały spacerek by nie wyjść z rytmu, trochę gimnastyki przed włączonym telewizorem, około 14stej robie obiad, wczesniej jeszcze porządki, a na popołudnie mam zarezerwowany czas dla męża. Wraca po 15stej, czasem nawet później, wiec z tego powodu staram się znaleźć jakieś zajęcie. Dziś na przykład mam zamiar odwiedzić koleżankę i jej 9miesieczne maleństwo, o 21.30 zarezerwowalam czas na wspólne ogladanie tv. Mój brzuch podobno juz trochę poszedł do dołu, jest już twardszy, jutro mam KTG, a 23/09 usg. Aa o porodzie staram się za dużo nie myśleć, nastawiam się przede wszystkim na naturalny, bez komplikacji i oby byl jak najkrótszy, życzy tego wszystkim, przyszłym mamom, będzie dobrze głowy do góry.