Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 pytanniee

r贸偶aniec w prezencie?

Polecane posty

Go艣膰 pytanniee

dostalam rozaniec od swojej kolezanki (nie przyjaciolki) i teraz sama nie wiem czy to dobra decyzja. slyszalam ze nie powinno sie przyjmowac takich przezntow jak rozaniec czy krzyzyk. jak uwazacie? slyszeliscie o czyms takim?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
no niby taki przesad istnieje z tego co slyszalam powinno to sie \"odsprzedac\" komu艣 za symboliczn膮 kwot臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytanniee
agawa czyli mam go np podarowac komus za symboliczna cene? bo tez to slyszalam, i teraz nie wiem co mam z nim zrobic i to zaden objaw nietolerancji, bo jestem osoba wierzaca. tyle tylko, ze rowniez wierze w rozne przeady dlatego nie nosze krzyzkow, bo wiem ze dziewczyny nie powinny ich nosci, to samo z przyjmowaniem rozancow czy krzyzykow w prezencie. powinno je sobie samemu kupic, ale ja nie chcialam odmwowic kolezance i przyjelam rozaniec. a teraz sama nie wiem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytanniee
czyli moglabym "odsperdzac" rozaniec mojej mamie np? ale symboliczna cena to jaka? mo偶e byc symbolicznie grosik?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytanniee
odsprzeda膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bless
to si臋 zdecyduj albo jestes wierz膮ca albo wierzysz w przes膮dy, albo jest B贸g albo go nie ma , jaka艣 dziwna jestes

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytanniee
wiele straszych os贸b bardzo wierz膮cych rowniez wierzy w takie "zabobony". to moja babcia zawsze mowila mi, 偶e kobieta nie powinna nosic krzyza na szyi i tak dalej. a byla to bardzo wierzaca kobieta. kiedys ludzie i w takie rzeczy wierzyli. dlatego pytam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bless
kiedy艣 ludzie byli 偶e tak powiem nieubli偶aj膮c mocno zacofani i wierzyli w przes膮dy poga艅skie b膮d藕 co b膮d藕 k艂贸c膮ce sie z nasz膮 wiar膮, je艣li masz w膮tpliwo艣ci to zapytaj ksi臋dza, jescze Ci sie oberwie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytanniee
ale ja w to wierze. w rozne takie rzeczy. albo tak. wole nie kusic losu albo skusi膰. tak jak z nowym portfeem i wrzucaniem tam grosika. wiec tez rozaniec - mojej mamie sie przya. czy go odsprzedac jej za grosika? tak aby. po prostu. wystraczy grosik> tylko pytam. nie oceniajcie teraz tylko odpowiedzcie czy wiecie. wiele rzeczy slyszalam od babci i teraz po prostu jak siedzi to w glowie to trudno sie tego pozbyc. wiec pytam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytanniee
Agawa - dzieki. czyli grosik wystarczy. :) co do perel - nic nie slyszalm wiec pewnie tez bym zalozyla gdybym miala. nie pluje jak widze czarnego kota, nie licze do 10 gdy wroce sie do domu po cos. ale pare rzeczy przyjelam od starszych osob z mojej rodziny i w nie wierze. kazdy z nas wierzy w jakies przesady.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 co za CIEMNOGR脫D
Nie wolno z艂o偶y膰 pere艂 na 艣lub, bo oznaczaj膮 艂zy i wr贸偶膮 nieszcz臋艣cie :) Przes膮d trzyma si臋 nie藕le. Jak chcia艂am kupi膰 wsuwki do w艂os贸w z pere艂kami w saloniku, w kt贸rym kupowa艂am sukni臋, to pani powiedzia艂a, 偶e ich nie sprowadza, bo si臋 nie sprzedaj膮 - w艂a艣nie przez przes膮d.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kruszynkaaaa
nie wiem co nale偶y w takiej sytuacji zrobi膰 (chodzi o r贸偶aniec) ale ja mia艂am podobn膮 sytuacje rok temu, kupowa艂am jesienny p艂aszcz i prawdopodobnie przy pakowaniu; chwila mojej nieuwagi i pani ekspedientka wrzucila mi do kieszeni krzy偶, zorientow艂am si臋 dopiero w domu przymierzaj膮c p艂aszcz. Nie wiedzia艂am co z Krzy偶ykiem zrobi膰 i poradzono mi aby post膮pi膰 z nim w ten sam spos贸b w jaki si臋 go dosta艂o, wi臋c chyba nie musze pisa膰 co z nim zrobi艂am. M贸wiono mi te偶 偶e najlepiej zostawi膰 go w Ko艣ciele, natomiast by go odsprzeda膰- mnie osobi艣cie tak nikt niedoradza艂.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dferferf
ale macie problemy :o

Udost臋pnij ten post

ja pierdziele ale bzdury. wszystko to jakies zabobony i niewiadomoco. :o jakies per艂y, pozyczone podwiazki, \"r\" w nazwie miesiaca..... jak mozna w to wierzyc :o

Udost臋pnij ten post

a propos tematu, ja dosta艂am krzy偶yk 艣cienny 15 lat temu, jak mnie do komunii pos艂ali. ostatnio pr贸bowa艂am go opchn膮膰 na allegro, ale niestety nie poszed艂. mo偶e jest tu jaki艣 ch臋tny na kupno? jest w idealnym stanie i tanio :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a niby dlaczego kobieta nie mo
ze nosic krzyzyka? pierwsze slysze. co prawda spotkalam sie z zabobonem ze krzyzyk i rozaniec to sa takie przedmioty ktore sie nie dostaje w prezencie tylko trzeba je sobie samemu kupic dlatego ez na komunie nie dostalam od nikogo krzyzyka na zlotym lancuszku. ale na szczescie nie we wszystkich rodzinach jest ten przesad bo moje kolzanki dostaly na komuie wlasnie zlote krzyzyki na lancuszku

Udost臋pnij ten post

dla mnie dziwny i zastanawiajacy jest fakt ze ludzie niby wierzacy w Boga jednoczesnie kultywuja jakies przesady z tym zwiazane ( w艂asnie np zeby nie dawac krzyzyk贸w...) i inne jakies piatki 13, czarne koty, , per艂y na slubie... sory, dla mnie to horror jakis..:o

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pytaniee
r贸偶aniec odsprzedam mamie za symboliczn膮 cen臋 i tio. r贸偶aniec samej mi si臋 nie przyda, bo nie odmawiam, a mamie tak. a 偶e nie chc臋 dawa膰 go w prezencie to odsprzedam za symboliczn膮 kwot臋. niestety wierz臋 w takie "bzdety". i wole nie kusi膰 losu. co do krzy偶yka - dziewczyny powinny nosi膰 Matk臋 Bosk膮, a m臋偶czy藕ni krzy偶yki. tak zawsze s艂ysza艂am. sama na pierwsz膮 komuni臋 nie dosta艂am od nikogo krzy偶yka tylko w艂a艣nie medaliki Matki Boskiej. wiem, 偶e wielu w takie rzeczy nie wierzy, ale jak ju偶 pisa艂am trudno si臋 pozby膰 takich przes膮d贸w. nie chce r贸偶anca nikomu podarowa膰. i raczej g艂upi pomys艂 z tym podrzucaniem go komu艣 jak to zrobi艂a sprzedawczyni z krzy偶ykiem. ale dzi臋ki za odp.

Udost臋pnij ten post

to sa zabobony przez jehowit贸w rozsiewane bo oni nie uznaj膮 krzy偶a bo jak wiadomo krzy偶 jest znakiem zwyci臋stwa Konstantyn Wielki, cho膰 nie by艂 chrze艣cijaninem, w czasie bitwy z Maksencjuszem o tron cesarstwa rzymskiego prosi艂 Boga chrze艣cija艅skiego o pomoc w pokonaniu przeciwnika. Ujrza艂 wtedy na niebie 艣wietlisty krzy偶, otoczony napisem: 鈥濸od tym znakiem zwyci臋偶ysz. Konstantyn umie艣ci艂 krzy偶 na sztandarze i odni贸s艂 zwyci臋stwo nad Maksencjuszem. Gdy zosta艂 cesarzem rzymskim, krzy偶e pojawi艂y si臋 na tarczach i sztandarach jego 偶o艂nierzy. Czterna艣cie lat p贸藕niej 艣w. Helena, matka Konstantyna, odnalaz艂a w Jerozolimie krzy偶, na kt贸rym poni贸s艂 艣mier膰 Chrystus. Kiedy wiadomo艣膰 o tym dotar艂a do Konstantyna, cesarz wys艂a艂 do Jerozolimy swoich najlepszych architekt贸w Zenobiusza i Eustaza, kt贸rzy wznie艣li monumentaln膮 bazylik臋 o d艂ugo艣ci 150 m i szeroko艣ci 60 m. Obok postawili drug膮 艣wi膮tyni臋 ku czci Zmartwychwstania Pa艅skiego (tzw. Anastasis). Obie bazyliki mia艂y wsp贸lne podw贸rze. 13 wrze艣nia 335 roku odby艂o si臋 uroczyste po艣wi臋cenie 艣wi膮ty艅 i przekazanie ich miejscowemu biskupowi. Odt膮d co roku 13 wrze艣nia obchodzono uroczysto艣膰 鈥濸odwy偶szenia Krzy偶a 艣wi臋tego, kt贸r膮 p贸藕niej przeniesiono na 14 wrze艣nia. krzy偶 przynosi szcz臋艣cie odstrasza z艂o nie ogladalisci egzorcyzm贸w egzorcy艣ci u偶ywaj膮 krzy偶a do wyp臋dzania demon贸w

Udost臋pnij ten post

r贸偶aniec te偶 odstrasza demony ja go nosze codziennie w kieszeni Je艣li chodzi o R贸偶aniec 艢wi臋ty, kiedy艣 za艂o偶ono koronk臋 R贸偶a艅ca na szyj臋 osoby egzorcyzmowanej. Demon zacz膮艂 krzycze膰: "przygniata mnie, jaki to niezno艣ny ci臋偶ar! Zabierzcie ten 艂a艅cuch z Krzy偶em na ko艅cu!". Egzorcysta powiedzia艂: "Od dzi艣 nasza siostra b臋dzie codziennie odmawia艂a R贸偶aniec". A diabe艂 natychmiast odpar艂: "I co z tego? I tak jest was niewielu! To nic nie znaczy, w por贸wnaniu z ca艂ym 艣wiatem! (m贸wi艂 o osobach odmawiaj膮cych R贸偶aniec) W to mi graj! Przeszkadza mi, kiedy j膮 wzywacie, to mi przypomina jego 偶ycie" (ma na my艣li 偶ycie Pana Jezusa, kt贸re rozwa偶amy w R贸偶a艅cu). Innym razem egzorcysta wyj膮艂 z kieszeni koronk臋 r贸偶a艅ca. Demon natychmiast zacz膮艂 krzycze膰: "zabierz ten 艂a艅cuch, zabierz ten 艂a艅cuch!". "Jaki 艂a艅cuch?" "Ten z krzy偶em na ko艅cu. Ona nas biczuje tym swoim 艂a艅cuchem!". Z pewno艣ci膮 chodzi tu o swoist膮 metafor臋, jednak pozwala ona zrozumie膰, i to w spos贸b bardzo konkretny, jak wielka jest moc R贸偶a艅ca i jak bardzo demon si臋 go l臋ka. Innym razem, ku wielkiemu zaskoczeniu egzorcysty, kiedy podczas modlitwy odczytywane by艂y wezwania do Matki Bo偶ej, demon zacz膮艂 krzycze膰 "Tylko Ona jest wsz臋dzie. Ona mnie zabija. Zawsze mnie zabija艂a. Wszystko przewraca do g贸ry nogami. Ten jej przekl臋ty p艂aszcz mnie dusi, za ka偶dym razem. 呕aden z nas tego nie wytrzyma". Wtedy egzorcysta zawo艂a艂: "Dzi臋kuj臋 Ci Matko, dzi臋kuj臋 Twemu Niepokalanemu Sercu!" Demon odpowiedzia艂: "Zostaw to Serce w spokoju. Przebili艣my je mieczem - a ono nie umar艂o. Ukrzy偶owali艣my Jej Syna, a ona nie umar艂a, dosta艂a wi臋cej dzieci!"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 obdarowana
Dziekuje ci bardzo za trze藕we spojrzenie na temat . Ulzy艂o mi ,bo .jak to jest ...kto艣 ci co艣 wm贸wi ,a ty zaczynasz mysle膰. Kiedys dosta艂am w prezencie krzyz od mojego m臋偶czyzny i wtedy paniki nasia艂a moja mama ,偶e daje mi na drog臋 krzyz i takie tam inne bzdury . Ale wtedy mialam odwag臋 jej przeciwstawic si臋 i noisz臋 od czasu do czasu ten upominek ,kt贸ry zreszt膮 sama sobie wybra艂am. Jete艣my dalej razem i sie kochamy .Czyli razem nosimy nasz krzyz , a 偶e krzy偶 jest symbolem zwyci臋stawa tak od dzisiaj b臋d臋 sobie wmawia膰 ,to i razem zwyci臋zymy wszelkie przeciwno艣ci losu. Dzi臋kuj臋 Ci jeszcze raz. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Idas
Moze i zabobony! Ja tez dostalam od tesciowej rozaniec i po tym zaczely sie wszystkie moje klopoty ... zachorowalam na raka ... Musze sprobowac odsprzedac ten rozaniec moze to cos pomoze :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie kusi膰 losu? Wiara w takie zabobony to grzech.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Rurkoz
Jak masz raka to powiniene艣/a艣 walczy膰 z rakiem, a nie zwala膰 to na symbol. Je偶eli kto艣 zdecydowa艂 si臋 za艂o偶y膰 krzy偶, nie powinien z niego rezygnowa膰 tylko nak艂ada膰 go codziennie i praktycznie w og贸le go nie zdejmowa膰, wiara jest wa偶na i gdy si臋 korzysta z krzy偶a/r贸偶a艅ca powinno si臋 post臋powa膰 zgodnie z przekazaniami wiary, to nie s膮 zabobony czy czarnogr贸d, a wiara to nie tylko chodzenie do ko艣cio艂a i s艂uchanie kap艂an贸w. Mnie ostatnio kolega chcia艂 da膰 r贸偶aniec znaleziony w znalezionym plecaku, kt贸ry kto艣 zostawi艂 (nie by艂o w nim nic poza r贸偶a艅cem), ale ja odm贸wi艂em i gdy kto艣 znajduj臋 taki przedmiot to powinien go zachowa膰 dla siebie i szuka膰 w tym przes艂ania dlaczego akurat nam si臋 to trafi艂o. Ja odm贸wi艂em, bo mam sw贸j kt贸ry nosi艂em codziennie, teraz akurat nosz臋 na 艂a艅cuszku krzy偶, lecz je偶eli kto艣 przypadkiem ju偶 przyjmie taki prezent to powinien z niego korzysta膰, a nie odsprzedawa膰/wyrzuca膰/oddawa膰 go komu艣 innemu, bo te przedmioty maj膮 w sobie to co艣...Je偶eli akurat jeste艣 osob膮 nie przygotowan膮 do drogi to schowaj sobie gdzie艣 w domu ten przedmiot, a mo偶e kiedy艣 nastanie czas gdzie los pokieruj臋 Cie do skorzystania z tego przedmiotu w przysz艂o艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja wiem ze podarowanie komus krzyza oznaczan bol io cierpienia. to stare ludowe madrosci zawieraja w sobie sporo prady tak samo jak noszenie perel oznacza lzy,nie daje sie ostrych narzedzi nozy,zyletek itp bo to klotnie ja dostalam nie nosilam wiec go odsprzedalam zaznaczam ze jestem osoba wierzaca

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a ja wiem ze podarowanie komus krzyza oznaczan bol io cierpienia. to sa bzdury wymys艂 szatana bo szatan boi si krzyza i traci moc i nie moze tak kusi膰 tak jak by nie mia艂 krzy偶a to tak jak Spiderman os艂abia艂 kamien i tak samo krzy偶 os艂abia szatana i szatan wszystko robi by ludzie nie nosili krzyza wymysla legendy ze to cierpienie a u swiadk贸w jechowy ze to poganstwo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
wiara w to ze krzyz przynosi cierpienie jest grzechem i sam na siebie sprowadza cierpienie krzy偶 jest tronem Jezusa kto gardzi krzy偶em gardzi Jezusem

Udost臋pnij ten post