Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co

moj 4 m-czny syn juz raczkuje

Polecane posty

Gość nie wiem co

witam moj 4 m-czny synek potrafi juz przez cala dlugosc tapczanika przesunac sie na raczkach do tylu. Nie wiem czy to dobrze bo wiadomo ze skrajnosci sa powodem do niepokoju. Czy powinnam sie niepokoic. Czy to nie za szybko?

Gość nie wiem co
up

Gość upupup
albo to ściema, albo gratuluję Ci tak mądrego dziecka :)))

Gość NIKE...
nasza mała ma pol roczku i jeszcze dobrez nie siedzi, raczkowac nieraczkuje i zabka niema zadnego, miesiac starsza kolezanka 7 miesiecy ma zabka siedzi normalnie je ziemniaki z kefirem i zaczyna chodzic , kazde dziecko inne... niema reguly

Gość mamamulaa
Z moim było tak samo, a jak miał 6 mieś to chodził już przy meblach, niecałe 8 jak zaczął chodzić samodzielnie. Za to później zaczął mówić, rysować itp. Z wiekiem się wyrównało. Nie jest to takie fajne, bo tak szybko musisz na maluszka bardziej uważać..

z opisu wynika że on nie raczkuje tylko pełza (odpycha sie samymi rączkami, nie używa nóg) do tego tylko do tyłu. więc to jakieś specjalnie duże przyspieszenie nie jest :) spokojnie ja zaczęłam chodzić jak miałam 1,5 roku, moja siostra jak miała 9,5 miesiąca, więc nie ma reguły. każde dziecko jest inne!

Gość nie wiem co
dziekuje. Nie pelza tylko raczkuje czyli przesuwa sie do tylu odpycha na raczkach tylek podnosi do gory. sam sie przekreca na brzuch i od razu przystepuje do takiego poruszania sie. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Czyli nie mam powodow do obaw. Pozdrawiam

autorko, to nie jest raczkowanie, to jest pelzanie. Raczkowanie bedzie wtedy, jak caly tulow bedzie podniesiony do gory i bedzie naprzemiennie podnosil raczki, a kolankami bedzie sie odpychal i bedzie szedl do przodu, to jest raczkowanie. Twoj maluszek juz teraz sie do tego przygotowuje :) To nie jest zle. Widocznie Twoje dziecko motorycznie troszke szybciej sie rozwija. Moj synek za dwa dni konczy 6 miesiecy. W dwa miesiace przewracal sie z pleckow na brzuszek i odwrotnie, w 4,5 sam usiadl, w 5 zaczal raczkowac, a od dobrego tygodnia sam zaczal chodzic przy meblach. MOze nie jest to jeszcze takie normalne chodzenie, ale przestawia nozki i podtrzymujac sie wersalki, lub stolika przemieszcza sie. Mysle, ze w 8 miesiecy pojdzie sam :)

Gość upupup DLACZEGO
ma mądre dziecko? Moje jest bardzo mądre i zdolne (10) lat, a raczkowal późno.

Gość gtjugg
chwalisz sie czy zalisz? po 2 nawet nie wies co to jest raczkowanie a wypisujesz tutaj glupoty

Gość Piotruś Ban jesiennie
co ma mądrość do rozwoju fizycznego ,bo ktos tu gratulował ?:o

Gość wstrząsające
to ja myślę że po ukończeniu roku będzie już studiował

w sumie w 4-5 miesiącu większość dzieci już takie coś robi, pełzanie do tyłu albo kręcenie się w kółko to taki wstęp do raczkowania zwykle w tym wieku dzieci robią też "pompki", czyli kołyszą się w przód i w tył na rączkach i nóżkach a do raczkowania to jeszcze daleko :)