Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karlita_ka

Pytanie o rezonans magn.

Polecane posty

Gość karlita_ka

Czy jeżeli jest robiony rezonans magnetyczny głowy tak po prostu a nie na jakąś okoliczność to wykaże on wszystkie ewentualne nieprawidłowości czy jedynie dostanie się pobieżny opis? Wdzięczna będę za odp. Wiem, że to powinno pojawić się na forum zdrowie, ale nie każdy doświadczony tam zagląda :)

Gość wszystkich nie wykaże żadne
badanie!

Gość karlita_ka
no ok zgadzam się, ale chodzi mi o typowe choroby mózgu typu guz czy np jakieś zwapnienie czy cóś

Gość kornelia makuszyńska
A co ze skierowaniem? Chyba lepiej by wiadomo było czego się szuka, co podejrzewa, a nie tak w ciemno. Ale zmiany wykazać to wykaże jeśli coś jest. Czasem jak jest wątpliwość to podają kontrast dożylny

Gość karlita_ka
pytam dlatego, że stwierdzono u mnie pewne schorzenie i lekarz dał mi skierowanie na RM kolejka była długa wiec zrobiłam je prywatnie na skierowaniu było napisane rozpoznanie natomiast gdy zgłosiłam sie na RM lekarz w opisie badania naskrobał "głowa" nie notując zupełnie nic o mojej przypadłości Później dostałam opis to,to i tamto ok. I zaczęłam wnikać, czy jeżeli nie powie się, że np podejrzewa się to czy siamto to to pooglądają...

ale w końcu MRI potwierdziło rozpoznanie lekarza kierującego an badanie? Bo nie rozumiem.

Gość karlita_ka
tak o kontraście powiedziano mi przed samym badaniem i uprzedzono, że badanie z nim będzie mnie kosztować dodatkowe 160 zl !!! W trakcie badania miało okazać się czy zajdzie konieczność jego podania. Okazało się, że takowej nie ma więc mnie nie kłóto...

dostaniesz zdjęcia i jzu lekarz twój je poogląda.. rozpatrują wszystkie nieprawidlowości.. :) ja mialam robiony rezonans kregoslupa z podejrzeniem guza kanalu kregowego.. i nawet bylo wtrącenie o splaszczeniu tarcz miedzykregowych

Oczywiscie że oglądają wszystkie zdjęcia twojego mózgu!

Jak dają kontrast to jest powód do paniki , ale skoro obyło się bez znaczy nie było źle ;) Ale skoro masz już opis to nie bardzo rozumiem po co drążysz ten temat? hmmm

moze jednak nie masz tego schorzenia.. RM to jedna z najlepszych aktualnie metod badan obrazowych.. wychodzi wszystko.. jezeli osoba opisujaca nie uwzglednila czegos to znak, ze nie ma tam tego... :)

zgadzam się z lilly rose :)

Gość karlita_ka
ok juz mówię neurolog rozpoznał u mnie nerwoból, przepisał tabletki i podał hipotetyczne przyczyny tego schorzenia. jak sama nazwa wskazuje nerwoból to ból na galęzi nerwu skierowanie dostałam powiedzmy po znajmości gdyż lekarz stwierdził, iz nie ma konieczności robić go od razu. Po za tym chodziło o wykluczenie guza mózgu, którego nie mam, poniewaz nie miałam typowych objawów.... Z racji tego, że jestem nerwusem popędziłam na RM prywatnie. W opisie dostałam stwierdzenia: kora mózgu - prawidłowo nerw taki i taki nieposzerzony istota szara prawidłowo było jeszcze kilka odnośników i to wszytsko generalnie myślałam, że jeżeli wykonam to badanie to dstanę np opis zatok i takie tam chodzi mi o to, czy jeżeli w opisie lekarz nie stwierdził jakiejśc choroby to znaczy, że jej nie mam (już nie chodzi mi o nerwoból) czy po prostu nie zwrócił na to uwagi bo badanie nie bylo robione pod kątem żadnego konkretnego schorzenia?

To znaczy że nie masz tej choroby i mózg jest w jak najlepszej formie ;) Nie masz czym się denerwować!

Gość karlita_ka
drąze temat bo po wizytach u lekarzy czuję się bardziej chora i chcę się czymś uspokić i pocieszyć... najgorsze jest kiedy przychodzi się do specjalisty on stwierdza chorobę i nie potrafi powiedzieć co jest tego przyczyną - masakra a z tym oglądaniem zdjęć też jest różnie zwykle kończy się na oglądaniu OPISU badania

no tak ale jak coś jest niezbyt widoczne to znaczy że podejrzane

Gość karlita_ka
kornelio.....dziękuję

to było odnośnie kontrastu skierowane do llily ;)

powiem tak.. podejrzewano u mnie stwardnienie rozsiane... dostalam skierowanie od neurologa, ale kolejki mega.. no wiadomo.. dlatego tez wrocilam sie do onkologa (nie chce mi sie tu opowiadac wszystkiego) i on wyslal mnie na RM z oddziału, z pod. guza kanalu kregowego.. opisano mi wszystko szczegolowo (tzn. ja mam zmiany w kreg. wiec moze dlatego) i przy skierowaniu z pod. guza.. nawet nawiązali do mieliny więc... :)

Skoro przyczyna dolegliwości nie została rozpoznana, znaczy zmień lekarza - bo stawia błędne diagnozy. Ale przynajmniej możesz być spokojna że głowa cała i zdrowa :)

Gość karlita_ka
ta...z tym kontrastem ja też się zgadzam... fakt faktem, że może być on podany ot tak sobie aby zdjęcia były lepsze jenak ja bym się nie usmiechnęła gdyby w trakcie badania okazało się, że muszę mieć to cholerstwo wstrzykiwane....Poza tym kontrast to podobno najbardziej szkodliwe co w tym badaniu może być Sm rezonzans nie jest szkodliwy jednak kontrast to jakiaś chemia....widziałam jak ludzie wychdzili po badaniu z kontrastem. Maskra

Gość karlita_ka
tzn. jeśli chodzi o nerwoból to może być on spowodowany: półpaścem, zapaleniem nerwu, zapaleniem zatok, zaburzeniami w trawieniu, zapaleniem zęba, przewianiem, a jesli chodzi o głowę to właśnie guzem... Neurolog powiedział mi o tym wszytskim, zrobił dokładny wywiad i uspokoił że gdybym miała guza to pierwszym objawem na pewno nie byłby nerwoból zaczęłam od rezonansu, który wyszedł ok, póxniej był dentysta, laryngolog i jak na razie nikt nie jest w stanie powiedziec od czego mi się to zrobiło

Gość karlita_ka
jestem z Warmii a mój neurolog z Ełku ale jeśli znasz to chętnie przyjmę namiary....wiadomo.... mój mail cocakarola@o2.pl z góry dzięki

lilly ale rozumiem, że nie miałaś ani guza ani SM? mam nadzieję

karlita- ale co dokładnie cię boli? jak to się objawia ?