Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama córeczki

Dziecko bije się po główce

Polecane posty

Gość mama córeczki

czy to normalne takie zachowanie u 14 miesięcznego dziecka? Czy powinnam zgłosic się z tym np. do neurologa?

Gość wiesz co...
jak dlugo to trwa? Moj synek jak mial 13 miesiecy wyrywal sobie wlosy garsciami. Po dwoch miesiacach mu przeszlo ale na poczatku wygladalo to trgicznie, cos jak dziecko z ciezka odmiana autyzmu. Moze poobserwuj ja przez jakis czas. Jezeli bardzo sie niepokoisz to wizyta u specjalisty nie zaszkodzi.

lepiej idz do lekarza nie lekcewarzy sie takiego zachowania.wiem cos o tym bo moj kuzyn tak ma i jest chory na autyzm nie chce Cie straszyc ale lepiej to sprawdz

Gość mama córeczki
trochę mnie przestraszyłyście... córka robi tak od 2 tygodni , w zeszłym tygodniu byłam z nią u neurologa, zapomniałam o tym powiedziec, a wczesniej miała wzmozone napięcie miesniowe, chociaz teraz juz ok...

Moja córcia też się biła po główce, jakies 2 tygodnie. Wiem, że zachowania autodestrukcyjne są często spowodowane stresem, małe dzieci nie mają opanowango sposobu rozładowania złości, frustracji czy zdrnerwowania, dlatego robią to na różne sposoby. Jedne się uspokają przez bujanie, kołysanie a inne uderzają głową o ścianę, rączkami o glowę. Corcia miała też tak, ze gwałtownie pocierała rączką o usta jak się zdenerwowała, teraz też tego nie robi. Może malutka miała ostatnio za dużo wrażeń? Nie przesadzajmy z autyzmem, oprocz objawów fizycznych jest jeden podstawowy - czyli czy zachowuje kontakt z otoczeniem. Samo bicie się po głowce nie wystarczy, żeby można było mówić o autyźmie, ponieważ na to schorzenie składa się wiele innych elementów. Musiałam to napisać, bo denerwują mnie takie inetrnetowe wyrocznie, dziecko robiło tak i miało autyzm. Samo zdiagnozowanie autyzmu trwa około pół roku. A niektorzy potrafią zrobić to w 1 minutę! Geniusze!!!!