Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnmnmn

ŁOSOŚ NORWESKI

Polecane posty

Gość mnmnmn

zna ktos latwy i dobry przepsi jak zrobic lososia norweskeigo/.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lokiuytrfd
jaki to losos dzwonki czy plastry wedzone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnmnmn
takie filety surowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ta tak jak kazdego innego lososia :) norweski z tego co spraktykowalam jest chyba najpyszniejszy, tlusciutki, ma czysty (nieblotnisty) smak. najprostrzy sposob: posmaruj filety odrobina oliwy, skrop troche sokiem z cytryny, posyp sola, pieprzem i ew. bazylia lub koperkiem, potrzymaj w lodowce kilka godzin zeby mieso przeszo smakiem, a potem nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i wloz lososia na blaszce, piecz ok. 15 min, ale czas pieczenia zalezy od wielkosci i grubosci ryby. jak masz wiecej czasu, to zamarynuj filet w mieszance oliwy, soku z cytryny lub octu balsamico, czosnku, soli, pieprzu i koperku (duzo). koperek to taka typowo sklandynawska przyprawa, wiec do losisia norweskiego jak sie patrzy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mnmnmn
dzieki wielkie jutro zabieram sie za lososia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość suuuuuperrrrrrr
ja robię tak dzwonki łososia posypuje vegeta i pietruszka daje plaster masla i plaster cytryny zawijam w folie i piekę w piekarniku ok 40 min pychotaaaaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja takkkk
obieraczka do warzyw tne marchewke i pietruszke na wiorki, pora w krazki na blaszke wlewam troszke oliwy z oliwek na to polowe warzyw klade lososia obsypuje wegeta i pieprzem(delikatnie) wykladam na rybe reszte warzyw scieram wiorki masla(troszeczke)i delikatnie znow wegeta i pieprz i do piekarnika na jakies 30-40 min pod koniec pieczenia na warzywka wylewam odrobine sosu zrobionego z 2 lyz majonezu, 2 smietany i lyzeczki musztardy pozwalam sie delikatnie zapiec a pozniej to ja sie obzeram pychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skromne pytanie o lososia
a czemu na pysznego, szlachetnego lososia sypiecie vegete? tak pytam z ciekawosci, bo nie ma to jak pyszna sol morska. a po chemicznej vegecie to kazde jedzonko smakuje zwyklym barem, no chyba, ze tak lubicie :) albo uzaleznienie od glutamianu sodu, sa juz nawet przypadki, ze ludziom nic nie zasmakuje, co nie jest zaprawione glutamianem sodu :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość suuuuuperrrrrrr
możne być i sol morska

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×