Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mimesis27

Moja choroba

Polecane posty

Gość mimesis27

Zaczęło się ponad rok temu, miałam straszne bóle głowy. Poszłam do neurologa gdzie pani z wielkim wyrzutem wypisala mi skierowanie na tomografię. Niestety termin pół roku prawie a ja nie mogłam wytrzymać, więc poszłam i sama wykupiłam badanie (swoją drogą lekarz wziął ode mnie skierowanie a kasa w kieszeń) i po badaniu powiedział mi że gdybym miała takie wyniki za 10 lat byłyby super, mam ubytek szarych komórek podobno. Jak poszłam z wynikiem do pani neurolog, rzuciła okiem i powiedziała ok. Bóle z czasem ustały a i ja się już przyzwyczaiłam że co jakiś czas mnie atakują. Niestety ostatnio dziwna sprawa zauważyłam że jak chcę coś powiedzieć to muszę sobie w głowie poukładać bo inaczej jakieś bzdury klepię. Ciężko mi coś rozsądnego powiedzieć \"na bieżąco\", otępienie jakieś czy coś. Poza tym zaczynam pewne mało istotne wyrazy zapominać (np chcę powiedzieć i wiem na jaką literę ale nie mogę sobie słowa przypomnieć). Na początku zaczęłam więcej czytać tłumacząc sobie w ten sposób to zjawisko. Ale wcale mi to nie pomaga. Mógłby mi ktoś coś poradzić???

Gość lukrowa rozyczka
idz lepiej do jakiegos specjalisty prywatnie, jesli zaden lekarz w przychodni nie jest w stanie ci pomoc, moze w innym miescie nawet sprobuj ?

Gość Piotruś Ban życzliwie
Poproś lekarza pierwszego kontaktu żeby wypisał ci receptę na piracetam w dawkach po 1200 mg (nazwa handlowa Memotropil), bierz zgodnie z ulotką, powinno pomóc

moze pod tym kątem ? Schizofrenia uważana jest za chorobę ludzi młodych (późna adolescencja i wczesna dorosłość), chociaż jej wystąpienie możliwe jest w każdym wieku. Pierwsze objawy ujawniają się zwykle w okresie dojrzewania, a więc wtedy gdy zaczyna się właściwa strukturalizacja osobowości. Najpóźniej ujawnia się postać paranoidalna. Początek choroby występuje typowo wcześniej u mężczyzn niż u kobiet, ze szczytem zachorowań u mężczyzn przypadającym na 20-28 rok życia, a u kobiet na 26-32 wiecej na stronie http://pl.wikipedia.org/wiki/Schizofrenia#Pocz.C4.85tek_choroby_nag.C5.82y

Nie to w ogóle nie to :P To co ona opisała to już prędzej początkowe objawy alzheimera :o Ale równie dobrze może być coś mniej poważnego, dlatego niech sobie łyka ten piracetam, to jej pomoże w lepszym wysławianiu

moze i nie....nie jestem lekarzem a zasugierowalem sie tym zdaniem : "W dzieciństwie jednak spotyka się zwykle mniej typowy obraz schizofrenii, z dziwacznością zachowania lub mowy"

No, ale ona napisała że ma otępienie, problemy w znajdywaniu odpowiednich słów itp. (może pomóc ten piracetam dlatego). A ta dziwaczność zachowania i mowy u schizofreników to dotyczy tego w jaki sposób postępują i co mówią, a nie problemów jakie mają z wyrażaniem myśli W każdym razie nie wiem od czego ma te bóle głowy, może to zwykłe migreny i nie są związane z resztą problemu

Ale masz racje, to pewnie nie jest alzheimer.

Hehe, schizofrenicy nie mają problemu z wyrażaniem myśli, ale z samymi myślami to mają spory i to się przekłada na ich lekko dziwne wypowiedzi :D To tak w skrócie

A co ćpałeś :classic_cool:

Gość mimesis27
No widzę ożywiona dyskusja, pójdę po ten lek zobaczymy jak będzie dalej :D

No jak masz rzeczywiście problem np. w komunikacji między półkulami mózgowymi albo z wykorzystywaniem glukozy przez mózg, to piracetam ci zapewne pomoże. Przy okazji od razu ci powiem że jest w 100% bezpieczny, w wielu krajach EU już od dawna bez recepty, ale u nas podział leków na OTC i Rp zmienia się raz na ruski rok, więc tkwimy w duupie i musisz poproiś lekarza o recepte

Na pewno morfine czy tylko kodeine?