Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kamileczka666

mam 14 lat i jestem w ciazy /

Polecane posty

Gość racjonalissstka
przeciez to nedzna prowokacja. od kiedy to majac okres zachodzi sie w ciaze? buahhahaha dobre... dziewczynko matematyka odrobiona?nie?to sio do ksiazek!!!!

Gość Psycholog_Anna_Porczyk
Hej, widzę wielki problem. Jeśli możesz podaj numer gadu gadu. Spróbuję pomóc jestem psychologiem. Anna

Gość KASSIULA
witam, ja mam 15 lat i jestem w 4 miesiącu ciąży. Mój chłopak Bartek się bardzo cieszy, ale ja nie. On ma 19 lat a ja dopiero 15, jestem za młoda na dziecko! Jednak napewno je urodze i wychowam, nie mogłabym oddać go do adopcji albo usunąć. Bartek mówi że moge z nim zamieszkać, że razem damy sobie rade. Ale co będzie dalej? Co z moją szkołą? Chciałam iść do dobrego liceum, na studia a z dzieckiem to jak? Nie chce żeby moje dziecko miało niewykształconą matke. Boje się o tym powiedzieć rodzicom. Bartka rodzice wiedzą i się bardzo cieszą, mają razem z nami iść na rozmowe z moimi rodzicami. Żałuje tego co zrobiłam, gdybym mogła cofnąć czas nigdy by to się nie stało. Ale niestety nie da się. Jestem załamana.

Gość carmenn
pogratulowac wam tych dzieci :/ jezu tak mmlodziutki wiek a juz uwiazanie przy pieluchac ja mam 24 ale mimo ze slub planuje juz za rok to dzieci jeszcze nie bo kurcze jestem mloda musze sie wyszalec przynajmnej jeszcze z 3 lata. nie rozumiem jak mozna tak bezmyslnie uprawiac seks.......tabsy sie bierze!

Gość KASSIULA
Ja nie chciałam dziecka teraz ;/ Poprostu wpadliśmy, bawiliśmy się na imprezie u kumpla, za dużo się wypiło i stało się. Wyszaleć się? Ja jakoś nie odczuwam potrzeby, chodzenia na imprezy i puszczania się z kim popadnie. ;/ W piątek idę do ginekologa, pierwszy raz odkąd zrobiłam test ciążowy... Zobaczymy co będzie, boje się troche...

Gość nie Ty pierwsza
i nie ostatnia w tym wieku bedziesz miala dziecko...zawsze tak bedzie... Psychicznie jestes jeszcze dzieckiem...nie bedziesz miala czasu na zdobycie nowych doswiadczen rowiesniczych, beda one ograniczone, bo dojda Ci nowe obowiazki. Szybciej wydoroslejesz, przeskoczysz pewne naturalne dla tego wieku procesy jak pierwsze powazne przyjaznie, randki, itd. Bedzie Ci znacznie trudnej, bo bedziesz zyc z pietnej mlodej matki. ALe za kilka lat jezeli dostaniesz pomoc od bliskich stwierdzisz ze masz lepiej niz inni. dziecko odchowane, Ty bedziesz mogla sie ksztalcic, pracowac...bedziesz miec wiecej zyciowej wiedzy...czyli nie ma tego zlego... tylko pytanie brzmi czy TWoje dziecko bedzie dorastalo w odpowiedniej atmosferze, warunkach.

Gość nikolciaa13
heh ja też mam 14 lat i mam chłopaka w wieku 20 lat bardzo sie kochamy. Pieścimy sie wzajemnie ale nie uprawialismy jeszcze sexu. Gdybym ja zaszła teraz w ciąże mój tata chyba by mnie z domu wywalił. A rodzina by mnie wykleła.

Gość no 14latka
to mi zakrawa na pedofilie. w sumie to w tym wieku duuuuza roznica miedzy wami, bardzo odczuwalna.Ty jeszcze dziecko, on juz dorosly mezczyzna.inne oczekiwania, inne psychiki.

Gość KASSIULA
Moje dziecko będzie wyrastać w dobrych warunkach. Nie pamiętam żeby Bartkowi kiedykolwiek na coś brakowało, zawsze dostawał tyle ile chciał, pracować nie musi. Jest z tzw. 'dobrej rodziny'. Tylko boje się, że mu się znudze. Że mnie zostawi dla jakieś innej. A wiem że dużo jest lasek, które lecą na jego kase. Ja taka nie jestem ale czy on to rozumie? Boje się, ale co by nie było, wychowam to dziecko jak najlepiej będe mogła. Aby miało wszystko i niczego mu nie brakowało. Bo kocham tą małą istote całym sercem, i mimo że strasznie boję się porodu, to nie mogę się doczekać, kiedy będe mieć moje maleństwo na rękach. Kiedy będe mogła je przytulić.

Gość lina8888
nie wypowiem się wogóle na temat tego ,że masz 14 lat...piłaś alkohol i uprawiałaś seks o ile wogóle wiedzieliscie obydwoje co to jest. To nie jest tylko przyjemność, ale także odpowiedzialnośc i najpiekniejszy sposób okazywania sobie miłość poprzez dwie (podkreslam) DOJRZAŁE osoby.Byliście na tyle odważni żeby to zorbić...powinniście być na tyle dorośli teraz aby wziąśc za to odpowiedzialność.Takie komantarze jakich się doczytałam o usunięciu ciąży są kompletnie niemoralne.Jak można karać za swoje błędy dziecko? Jak ktos zyje z takim pzrekonaniem to krzyż mu na drogę;/ co robić? przede wszystkim pogodzic sie z nową rolą, zaakceptowac siebie.Od tego zacznij. Wiadomo że rodzice nie będa szczęśliwi..bo ich dziekco urodzi dziecko:),ale wiedz że Cię kochają...i sami będą musieli sie z tą nowiną oswoic,a to troche potrwa. Nierozumiem jednego dlaczego boisz sie powiedziec o tym chłopakowi? On jest współwinny temu zdarzeniu i powinien wziasc odpowiedzialnosc na siebie. Jest ojcem twojego dziecko do cholery!! A teraz z punktu widzenia prawnego..otóż gdyby owy Damian mial ukonczone 18 lat w momencie kontaktow płciowych z osobą niepełnoletnią mająco 14 lat móglby zostac oskarzony pzrez rodzicow o molestowanie seksualne oraz wykorzystanie,nie mylmy tych pojec z gwałtem bo to sa dwie rozne rzcezy i odpowiada sie za nie prawie tak samo.Sąd w przypadku wykorzystania ze \"skutkiem\" zmusilby go jako osobe pelnoletnia do płacenia alimentow chyba ze bylby bezrobotny to bylby zwolniony do moemntu podjecia pracy. A pisze to po to bo pzreczyytalam na dole jakis komentarz ze mozesz go podac do sądu. BZDURA!! do 18stego roku zycia odpowiedzialnosc za neiog biora jego rodzice..wiec jedynie mozesz im pluc w twarz ze go nie uswiadamiali ..i mzoe sowim ze nie rozmawiali z tobą o wspolzyciu. Przykro mi takie sa realia.Mimo wszyskto życzę powodzenia i mam nadzieje ,że jakąs z tego wybrniesz w prawy i odpowiedzialny sposob:)

Gość szlag by to trafil i koniec
Ja tu sie staram od 8 miesiecy zajsc w ciaze i nic, a tu takie 14 -15 letnie smarkule raz i zalatwione...nienawidze takich topikow.

Gość ka8
do " szlag by to trafil i koniec " proboj dalej!! ja 6 miesiecy staralam sie o dziecko...a teraz jestem w 16 tygodniu ;)...powodzenia

Gość motylek791
może "czternaście lat" to mało, ale każdy ten okres przezywał. ja w tym wieku też robiłam wiele głupot{imprezy,alkohol}ale nigdy nie przyszło mi do głowy sypianie z chłopakami. owszem moje koleżanki miały już wtedy za sobą tzw. "pierwszy raz"[większość moich znajomych],ale ja uważałam,że nie jestem na takie coś jeszcze gotowa.mam 17 lat,wiem ze to jeszcze mało,ale nie mam już ochoty na imprezy,alkohol.można powiedzieć,że "wyrosłam" z tego.może za szybko,ale się cieszę.mam pracującego chłopaka ,z którym jest mi dobrze:). możliwe,że jestem w ciąży,a co do tego mam mieszane uczucia,trochę się boję..lecz wiem,że sobie poradzę, bo w to wierze. na miejscu tych dziewczyn nie przejmowałabym się komentarzami typu"usuń to dziecko", moja koleżanka też w tym wieku zaszła w ciążę, miała podobne zdanie co większość z Was. nie chciała dziecka bo musiała się "wyszaleć",nie patrząc na ciążę brała narkotyki, imprezowała i nadal uprawiała seks(straciła dziecko). teraz robi tak samo, niczego się nie nauczyła.

Gość wiki9999
spoko Kamilka nie czytaj tych bredni. duzo gadania, duzo slow, duzo literek a tak naprawde to czcze gadki. jak chcesz to usun farmakologicznie a jak nie to nie

Gość wiki9999
życie nie jest czarno białe i nie sluchaj jak ktos mowi ze coś jest takie i owakie -srakie

Gość uga buga
Zgłoś przestępstwo.

Gość madrale madrale
gorzej jak zabieg sie nie uda i mloda zostanie bezplodna albo jej padnie na psyche... to nie jest takie proste... usunac... :o

Gość kama2626
boze,niech ona to usunie,sobie zmarnuje bachorem zycie :(

Gość kama2626
ciotki klotki dobra rada, pewnie ma urodzic i zmarnowac sobie reszte zycia....

Gość ktoś z racjonalnym podejsciem
ile wy macie lat?? co to znaczy "Boże... usun ciąze bo zmarnujesz sobie zycie" ?!! Boga nie prosi sie o grzech bo to nie on zawinil:)...była na tyle dorosla zbey uprawiac sex,powinna byc na tyle dorosla zeby urodzic i wychowac dziecko!! poza tym nie mozna winic nienarodzonego dziecka za "dziecinną głupotę" matki.....kazdy ma prawo do zycia..a kto probuje to prawo odebrac jest pzrestepcą :) taka prawda...

Gość Hailaer
Ludzie! co wy za brednie opowiadacie! Ja mam chlopaka na stale juz od prawie roku,dopiero 15 lat,ale nigdy do glowy mi nie przyszlo,zeby TO z nim robic! A tu to jeszcze i alkohol byl,no to co sie dziwic,ze bylo i gorace lozko.I jeszcze jedno: jak sie ma chlopaka to czasami trzeba go poskramiac,bo inaczej on moze pozwolic sobie na zbyt wiele wobec ciebie,i to nie on bedzie mial potem moralniaka,(a juz nie daj boze,jesli to ochydny cham)bo taka to juz jest psychika tych naszych chlopakow,tylko ty bedziesz cierpiec i to czasem nawet bardzo dlugo.Zastanowcie sie nad tym! CZESC!!!

Gość hailaer92
Witam! Przegladam tak sobie te wasze wypowiedzi i jedno slowo pcha mi sie na usta:glupota.a glupota dlatego,ze to nie jest normalne,zeby w XXI wieku dziewczyna slepo ulegala chlopakowi jezeli chodzi o tzw.sprawy intymne.Taki sportowy stosunek do seksu,jak co poniektorych osob tutaj (wymieniac nie bede)zwykle zle sie konczy. Dlatego warto pamietac,ze majac chlopaka,nie mozecie mu pozwolic na to,zeby on Was ograniczal i do seksu zmuszal.Przeciez gdyby dziewczyna stawila mu w pore opor,to on niczego by sam zrobic nie mogl,a gdyby zrobil,to czekaloby go wiezienie za gwalt.Naklaniajac cie zas do wspolzycia,on automatycznie zdradza sie z tym,ze cie nie kocha,a zalezy mu tylko i wylacznie na uzyciu w sferze erotycznej.Jezeliby zas tenze zagrozilby ci zerwaniem,jesli odmowisz,to ty porzuc go pierwsza bez jakichkolwiek wzgledow,bo on nie kocha cie na 100%,a tylko chce wykorzystac. Nie warto tez o sex opierac swojego bytowania z chlopakiem,to tez jest naganne i rownie glupie.A to z tej przyczyny,ze jezeli np.dziewczyna chcac za wszelka cene zatrzymac chlopaka przy sobie,decyduje sie z nim na stosunek,to jej sytuacja jest podobna do kogos,komu gasnie ogien w piecu,a on zamiast drewna czy wegla wklada stare gazety.I co? ogien bucha wtedy z duza sila,az milo popatrzec,ale szybko gasnie.Sex sprawia,ze chlopak tez tak bucha,ale w krotkim czasie jego uczucie wygasnie i porzuciwszy ciebie,zacznie szukac wrazen u nowych dziewczyn i nowe dziewczyny bedzie krzywdzil,niestety. a wracajac do Was,to oczywiscie powinnyscie urodzic wasze dzieci,niezaleznie od waszego otoczenia,bo jezeli bedziecie starac sie dobrze je wychowac i kochac,to wszelkie szemrania szybko ucichna.Powinnyscie tez dochodzic swoich praw w sadzie,bo od tych jelopow,ktore dzieci splodzily,naleza sie wam alimenty bez gadania,niech placa albo oni sami,albo ich starzy,bo nie moze byc tak,ze wy nie bedziecie mialy za co utrzymywac dzieci.Innej rady nie ma. POZDRO DLA WSZYSTKICH!!!

Gość macabra
Zdążyć może sie każdemu pamiętajcie nigdy nie omawiajcie się z osobami o tyle starszymi od was i dziewczyno alkochol alkochol i jeszczeraz alkochol na butelce , w sklepach pisze +18 to sie tego przestrzega i to niestety twoja wina i musisz się do tego przyznać tak samo jak do alkocholu. Pozdrawiam

Gość luśka95
ja niedługo kończę 14 lat i nie wyobrażam sobie siebie uparawiającej seks... Nie wiem, jak można robić TO w takim wieku... No ale cóż... o.o

Gość ciaza o kur zapial
mialam wielkie plany na przyszlosc ,zdac mature potem studia p racas i do mmaz i dzieci .moje plany ulegly w gruzach ,kiedy poznalm pewnego chlapaka zakochal msie w nim wzajemnascia noi w koncu zapytal sie mnie zebym nim byla ,bylam w 7 niebie ,oczywiscie zgodzilam sie .pol roku pozniej on zaczal namawiac mnie na spolzycie bylam wszoku!al;e z milosci do nie go zgodzilam sie .na sylwestra na imprezie mojego kologi troche wypilismy noi zaciagna; mnie 2 pokoju zaczelismy sie calowac namietnie no zaczelismy sie rozbierac nagle wyszeptal mi do ucha zrob TO!a ja glupia pizda podporzatkowalam sie do niego i zrobilismy to .troche bolalo napoczatku ja ztego nie bylam zadowolona ,ale on tak owszem,po miesiacu zauwazylam ze nadal nie dostaje miesiaczki, troche sie niepokoilam ,wiem ze w moim wieku to normalne ze miesiaczka jest nieregularna ,ale mi mokres wylegulowal sie dawno .przez jakis czas byla zaniepokojona,ale dalam sobie z ty mspokuj .mijaly tygodnie nadal bylam z nim .potem zaczelam czuc dziwnie niz do rtych czas ,zaczelam miec nudnosci wymioty, nawt zacZelam jesc grejfuty ,krorych nigdy bym nie ruszyla.powiedzialam to mu ,ale on mmnie zwyczajnie wysmial i powiedzial ze mam sie tym nieprzejmowac.ale nie moglam ,poszlam kupic test ciazowy i wynik wyszedl pozytywny BYLAM ZALAMANA

Gość STUDENTKA EKONOMII 111
Rodziny niepełnoletnich dziewcząt w ciąży, które godzą się z faktem, najczęściej są zmuszone uczestniczyć ekonomicznie w rozwiązaniu problemu - utrzymują dzieci swoich niepełnoletnich dzieci. Bardzo często w takich sytuacjach pozornym rozwiązaniem staje się małżeństwo, najczęściej wymuszone. Tymczasem, jak pokazują statystyki, "rozpada się ok. 80% małżeństw zawartych przez nieletnich, którym przydarzyło się dziecko. Każda ciąża do 15 roku życia to wynik przestępstwa. Każde urodzenie dziecka przez dziewczynkę to o jeden poród za dużo.Każde zajście w ciążę niepełnoletniej to tragedia, która nie powinna mieć miejsca w cywilizowanym kraju. U dziewczyn rozsądnych i ambitnych ciąża w wieku nastoletnim się nie zdarza. Jeśli spotykacie się, nasto-matki, z przychylnością i pomocą społeczeństwa, to nie sądźcie, że społeczeństwo toleruje Wasze zachowanie i Was nie potępia. Jaki problem stanowi antykoncepcja w XXI wieku? Chyba środki anty powinny być sprzedawane na dowód ukończenia 18 lat... Prezerwatywy są tak ogólnodostępne jak słodycze.

Gość ruihu
dla mnie to prowokacja.na poczatku 8 miesiaca skminila dopiero ze w ciazy jest? no litosci...

mam 14 lat zrobilem dziecko mojej dziewczynie 14latce niewiemy co mamy robic czy moge byc ukarany za to co robilem . robilismy to bo tego chcielismy i sie kochamy

Gość Dyzlektyk
Ehh, ja wam powiem ze mam dużo wiekszy szacunek do zwierzat dlatego zwierzecia bym nie zabił ale do czlowieka nie mam wspulczucie oO niewiem dlaczego moze mnie tak wychowali Jestem za ABORCJIA napewno nie wychowoj go z rodzicami!!!!!! zniszczysz zycie i sobie i jemu

Gość Dziewczyna22222222
Bardzo często w takich sytuacjach pozornym rozwiązaniem staje się małżeństwo, najczęściej wymuszone. Tymczasem, jak pokazują statystyki, "rozpada się ok. 80% małżeństw zawartych przez nieletnich, którym przydarzyło się dziecko. Pogląd, że jest dziecko, jest więc miłość, to mit. Równie niebezpieczny jak ten, że wystarczy kochać dziecko, by je odpowiedzialnie wychować." Rodziny niepełnoletnich dziewcząt w ciąży, które godzą się z faktem, najczęściej są zmuszone uczestniczyć ekonomicznie w rozwiązaniu problemu - utrzymują dzieci swoich niepełnoletnich dzieci. Czasem niepełnoletnie ciężarne uciekają z domu, żeby fakt ciąży nie wyszedł na światło dzienne. Trafiają do ośrodków wychowawczych, domów samotnej matki. Nie mają bliskiego kontaktu z rodziną. Dokucza im samotność, izolacja społeczna. Niepełnoletnie matki często nie mają możliwości kontynuowania nauki na kolejnych etapach kształcenia, tym samym ich szanse na rynku pracy spadają praktycznie do zera. Ich bezradność socjalna grozi przeistoczeniem się w stan chroniczny - może stać się sposobem na życie. Może grozić im marginalizacja społeczna. W obliczu restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej, rzadko podkreśla się publicznie fakt, iż przedwczesne macierzyństwo może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne, istnieje bowiem znaczne ryzyko komplikacji z powodu fizycznego niedorozwoju młodych matek. Należy pamiętać, iż u dziewcząt w tym wieku szyjka macicy oraz macica jest jeszcze niedojrzała. Lekarze podkreślają, iż "Ciąże u bardzo młodych matek traktowane są jako ciąże wysokiego ryzyka, ponieważ częściej występuje tu poród przedwczesny, nadciśnienie (zatrucie ciążowe), niedokrwistość, zakażenie dróg moczowych i choroby przenoszone drogą płciową. Największym jednak problemem jest wysoka częstość występowania opóźnienia rozwoju wewnątrzmacicznego płodu, czyli porody dzieci z hipotrofią. U co trzeciej dziewczyny rodzącej przed ukończeniem 16. roku życia występuje hipotrofia płodu, pomiędzy 17. a 18. rokiem życia patologia ta występuje z częstością 20,3%, zaś u kobiet rodzących po ukończeniu 18 roku życia - 12,6 %. Hipotrofia płodu jest w głównej mierze spowodowana niedojrzałością organizmu ciężarnej dziewczynki i niedoborami żywieniowymi. Poród u bardzo młodych kobiet jest obarczony nieco wyższym ryzykiem wystąpienia powikłań.