Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kamileczka666

mam 14 lat i jestem w ciazy /

Polecane posty

Gość STUDENCIARRRRRA
Wśród przyczyn ciąży młode matki często wymieniają brak wiedzy o zabezpieczeniu przed zajściem w ciążę. Aż 22% badanych młodych kobiet w czasie pierwszego stosunku zastosowało stosunek przerywany, tyle samo nie zastosowało żadnej metody antykoncepcji. "Czy to prawda, że w czasie miesiączki nie zachodzi się w ciążę?", "Czy to prawda, że w czasie pierwszego stosunku w życiu, kiedy jestem jeszcze dziewicą, nie zachodzi się w ciążę?" "Czy jeśli będę brała pigułki antykoncepcyjne po każdym stosunku, to nie zajdę w ciążę?" Oficjalne dane ukazują, iż dziewczynki w wieku dwunastu, trzynastu lat rodzą w Polsce dzieci! W 2001 roku liczba urodzeń żywych przez dziewczynki w wieku do 15 roku życia wynosiła 349, aż 55 urodzeń dotyczy dziewczynek w wieku 14 lat i mniej, w tym wśród 13-latek odnotowano aż 7 urodzeń. Jedno dziecko zostało urodzone przez 12-latkę! Liczba urodzeń żywych w grupie dziewcząt między 15 a 19 rokiem życia w 2001 roku wynosiła 25777.

Gość kpk
Może i ta dziewczyna od tak sobie założyła ten temat ale moze sie komus innemu przydac. I nie mozna odrazu mowic o aborcji ... bo jak mozna zabic swoje dziecko ? Jesli dziewczyna młoda w ciazy twierdzi ze pokocha swoje dziecko i bedzie walczyla by mialo dobrze by bylo kochane to nawet nie pomysli o tym ... I juz lepiej dac do adopcji komus kto pragnie miec dziecko a nie moze a niemowlaki najczesciej znajduja rodzine....

Gość kreci glowa
Jesli 14-latka zachodzi w ciaze, to ja sie pytam, gdzie byli do tej pory rodzice??Moja mama, niby wychowana w komunie, gdzie nikt sie uswiadamianiem nie przejmowal, jak tylko dostalam pierwszy raz okres, wziela mnie na rozmowe i wszystko wyjasnila. Porozmawiala, wytlumaczyla,niczego nie zabraniala.Powiedziala mi,ze jesli juz sie zdecyduje na seks,to pojdzie ze mna do lekarza po tabletki itp. Dzieki niej swiadomie podjelam decyzje o wspolzyciu i nie dolaczylam do grona nastoletnich mam. 14 letnia dziewczyna nie jest w stanie psychicznie udzwignac odpowiedzialnsci. Nie jest w stanie byc odpowiedzialna za sama siebie, a co dopiero za malenstwo.Nigdy nie namawialabym kogos do aborcji,ale jest wiele rodzin,ktore takie malenstwo by do siebie wzielo...

Gość honkaczek
Chyba Cię pogieło!!!!!!kto Ci kazał iśc do łóżka w tym wieku i teraz masz problem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nawet nie pomyślisz jaką to dziecko bedzie mialo przyszlosc, czy ty jestes normalna!!!!!!!!!!!!!!!jesli nie wiez co to sex to po co sie tam pchasz wykorzystal cie i tyle!!!!!!!!

Gość honkaczek
do maciejqa no nieeeeeeeeee kolejna porażka chłopaku!!!!Gdzie ty masz rozum!! pewnie że cie ukaraja i to holernie!!

Gość kpk
Dziewczyna majaca 14 lat jest juz w stanie zadbac z pomoca rodzicow i chlopaka o swoje dziecko !! I nie wmawiajcie ze nie, albo tak jak mowia o zmarnowanej mlodosci sama wie co zrobila i ona bedzie ponosila konsekwencje tego.

Gość newa
ciesz sie kochana , bedziesz mlodą mamusia ale dasz rade , troszke rodzice pomogą i jakos uda sie wychować dzidzie !!! gorzej jak mama nie zaakceptuje ciąży i bedzie naciskala na usuniecie , ale to tez dobre rozwiazanie sytuacji także nie masz się czego obawiać ! daj znac jak powiesz rodzicom i czy w ogóle zyjesz ;)

Gość kpk
Ja bym nigdy nie usunela ciazy bym juz naprawde wolala dac do adopcji

Gość nie była na tyle dorosła
żeby uprawiać seks, mimo że to zrobiła i na macierzyństwo też nie jest. Dziecko to nie kara za nieodpowiedzialność, nie można rodzić dla dobrego przykładu.

Gość kpk
ja sie nie zgodze z tym ... moze faktycznie dorosla nie jest jeszcze ale nie musi myslec jak malutkie dziecko z podstawowki i pofrafi sie zajac wlasnym dzieckiem juz. Czesto gadaja ze sobie nie poradzi , za mloda itp ale to jej dziecko i ona mysle ze by dbala o nie jak najlepiej by sie dalo bo je kocha tak samo jak kobieta ktora urodzila dziecko majaca np 20+ lat ...

Gość aldonka88
Ja zaczelam sypiac z chlopakiem 4 miesiace przed osiemnastymi urodzinami. Po dwoch latach zaszlam z ciaze, on byl wniebowziety, juz dawno planowalismy slub. Ja tez sie cieszylam, czulam jego ruchy, dowiedzialam sie, ze to chlopiec. Cieszylam sie do czasu... W 8 miesiacy kiedy ciazowe dolegliwosci solidnie daly sie we znaki, zawladnely mna takie watpliwosci, ze hej. Czy dam rade wychowac to dziecko, jaka bede matka, kiedy urodzilam (bardzo ciezki porod) szczerze mowiac bylam zla. Zla, ze placze, ze nie moge wyskoczyc na dyskoteke czy do baru, musze szukac mu zawsze niani. Teraz jestem zla, ale sama na siebie. Ma juz prawie 5 miesiecy i jest wspanialym dzieckiem, ciagle sie smieje, z kazdym dniem wiecej rozumie, wiecej umie. Kocham go ponad zycie i zdaza mi sie plakac kiedy przypomne sobie jak podle byly moje mysli po porodzie. Jesli dziewczyna zdecydowala, ze jest na tyle dojrzala, zeby uprawiac sex to dlaczego mialaby te dziecko usuwac? Bedzie miala do konca zycia wyrzuty sumienia! Ze nie widziala jak rosnie, jak zaczyna chodzic, mowic, jak pierwszy raz powie mamo. Ta 14- latka bedzie dla niego najwazniejsza osoba na swiecie, to od niej zalezy co z nim bedzie. Nie mowiac juz o tym, ze po usunieciu nigdy moze nie zajsc w ciaze. Co na to powiedzialby jej przyszly maz kiedy zapragnalby potomka?

Gość aldonka88
Maciejqa jesli juz uznales, ze majac zaledwie 14 lat mozna ze soba sypiac to czemu sie nie zabezpieczyliscie? Jesli jestes taki ,,dorosly" to czemu o tym nie pomyslales? Nie wiesz, ze nawet najlepsza metoda antykoncepcji zawodzi? A co mowa o sexie bez zabezpieczenia! A moze nie wiecie jeszcze skad sie dzieci biora? Wiec teraz dalej zachowuj sie jak dorosly i rzuc szkole, zostan przy wyksztalceniu podstawowym, idz do pracy (nie wiem czy cie gdzies przyjma) i zarabiaj na dziecko. Wierz mi, wydatki sa ogromne. Wy bedziecie mieli dopiero 20 lat, a dziecko pojdzie do przedszkola, przedszkolanka spyta dlaczego dziecko przyszlo z siostra a nie z mama. Dobre... Sam tego chciales. Nie wykazaliscie sie dorosloscia, a cholerna glupota!!! Zal mi was. Ty masz mozg miedzy nogami, a ona zapewne nie ma wcale. Pokazywala dupe i cycki jak wiekszosc dzieci to sie doigrala. Jesli usunie dziecko- moze byc bezplodna. Brawo dla was! Ja w wieku 14 lalkami sie bawilam. Potrafie jeszcze zrozumiec, ze 14- letnie dziecko uleglo presji duzo starszego chlopaka, czego skutkiem byla ciaza. Tacy potrafia niezle omamic. Was natomiast nie rozumiem w ogole!

Gość aldonka88
Kamileczka666 i jak tam?

Dlaczego po usunieciu ciazy mialaby juz nigdy nie zajsc???Co za bzdura:/ A ja mysle,ze w wieku 14 lat zadna cziewczyna nie jest w stanie samodzielnie wychowac dziecka. Mam 13-letnia siostre i pracuje m.in. w szkole wlesnie z mlodzieza w tym wieku. Nie namawiam nikogo do aborcji,ale uwazam,ze jesli rodzice jej nie pomoga,to lepiej dla tego dziecka,jesli trafi do adopcji. !4-latka w ciazy to tragedia,przede wszystkim dla niej samej. W zyciu wszystko powinno postepowac po kolei a nie na lapu-capu. Trzeba przejsc przez wszystkie etapy,dorosnac do bycia matka,a nie rujnowac sobie zycie na starcie.Chyba,ze ma na tyle wyrozumialych i chetnych do opieki nad maluszkiem rodzicow...

Gość aldonka88
Mowia, ze teraz ciaze usuwane sa w bezpieczny sposob. W rzeczywistosci to zalezy tylko od organizmu. Po aborcji bardzo duzo dziewczyn nie moglo zajsc w ciaze, mialo problemy z utrzymaniem ciazy lub rodzilo chore dziecko. Mam wiarygodne zrodlo tych informacji, takie sa realia! Jesli 13- latka czy 15- latka zachodzi w ciaze i jest na tyle dobra w te klocki powinna wychowywac to dziecko. Owszem z pomoca rodzicow, bo sama nie da rady, ale nie moze chowac glowy w piasek. Doroslosci sie zachcialo, wiec niech bedzie dorosla! Aborcja jest zwyklym tchorzostwem! Te dziewczynki maja dopiero zalazki piersi, okres dopiero sie pojawil, a sie sexu zachciewa, choc nic o tym nie wiedza. Placza po fakcie. ,,Mamusiu i co ja teraz zrobie". A jak spac z chlopakiem to wiedziala!

Gość aldonka88
Znam dziewczyne, ktora pierwszy raz zaszla w ciaze, gdy miala 14 lat. Usunela, bo to przeciez wielki klopot i sobie nie poradzi, kolejny raz byla w ciazy gdy miala 17 lat(z innym facetem). Tez usunela, bo musi skonczyc szkole i mature zdac! W tym czasie ciagle uprawiala sex bez zabezpieczenia. Zycie nic jej nie nauczylo. Wiedziala, ze moze beztrosko korzystac z zycia, bo ten ,,problem'' da sie latwo ,,wymazac". Teraz ma 26 lat i bardzo chce dziecka, ale lekarz powiedzial, ze najprawdopodobniej nigdy nie zajdzie w ciaze. Jej 28- letni maz tez chcial miec dziecko. Coraz czesciej sie klocili, dopiero teraz dowiedzial sie, ze usuwala. Wyprowadzil sie. Jaki bedzie tego final? Pewnie rozwod.

Ok,dobra, zgadzam sie, ze w wieku 14 lat,kiedy organizm dziewczyny sie jeszcze nie rozwinal,mozliwe ze zeczywiscie maja potem problemy z zajsciem. Wiem jednak,ze to nie prawda,ze aborcja uniemozliwia pozniejsze ciaze. Moja przyjaciolka usunela pare lat temu ciaze (mieszkam w niemczech a tutaj jest to w 100% legalne). Teraz spodziewa sie bobasa. Mysle,ze to zalezy od lekarza i tego jak sie do tego zabierze. W Polsce to nadal temat tabu, lekarze przeprowadzaja ten zabieg gdzies w zakamarkach,niekoniecznie w komfortowych warunkach:/

Gość aldonka88
Wlasnie o to chodzi! Jesli aborcja jest legalna rzadko, ktory lekarz ja ,,spartoli''. Bedzie bal sie konsekwencji. Ale zboczylismy troche z tematu. Uwazam, ze w przypadku Kamilki666 winni sa rodzice. Poszla na impreze z dopiero poznanym chlopakiem, do nieznanego kolegi i pila alkohol. Jest jeszcze dzieckiem, a dzieci sa bardzo naiwne. ,,Codziennie calowalismy sie z jezyczkiem''. Rodzice powinni dzieciom tlumaczyc i jeszcze raz tlumaczyc, a nie puszczac 14- latke samopas i umywac rece majac nadzieje, ze nie zrobi nic glupiego

Gość Edunia .
jeej po pierwsze czemu wy się tak puszczacie ..? ? jeej jaka jestes bezmyślna .. A tak do rzeczy : http://www.youtube.com/watch?v=e4mxDmNXfYE Nie lubie Gosi ale to jest dobra piosenka . On widać bezmyślny jest czyli na ojca się nie nadaje ... Hmm coż dużo osób dało ci odp Poooowodzenia

Dokladnie,zgadzam sie z aldonka. Ja w wieku 14 lat musialam byc latem o 20 w domu, a imprezy to moglam wogole zapomniec:/Zreszta 14 latka nie ma czego szukac na imprezach do rana. Poza tym,dziwie sie rodzicom, puszczaja corke ze starszym chlopakiem na impreze i licza na to, ze on ja kocha \"platonicznie\" i ze poczeka az ona dorosnie:/albo naiwni,albo glupi:/ Zreszta, autorka tematu jest juz pewnie mama, albo zdecydowala inaczej,wiec rady sa zbyteczne. Dodam tylko,ze w sumie to temu chlopakowi grozi sad, sex z 14 latka jest karalny....

Gość alwinka018
Teraz już nic nie zrobisz trzeba byoło od razu pomyślec o konsekwencjach .

Gość olecqaa14
z wypowiedzi klaudixxx wynika że uprawiala sex w trakcie okresu bardzo duzo czytam o tematach takich jak sex antykoncepcja i duzo o tym wiem i wiem że sex w trakcie miesiączki jest jedna z metod antykoncepcji więc nie wiem czy cię to pocieszy ale jest 80% szans że nie jesteś w ciąży a 20% że jesteś napisałas też że ta twoja ciaza nie jest jeszcze pewna robiłaś tes zaraz na drugi dzień po stosunku powinnaś go zrobić około 7 dni po stosunku w raźie czego to pisz na moje gg 9584290 może uda mi się tobie pomuc pozdrawiam

Gość Lols haha
Haha dobra jesteś ledwo okresu dostałaś a już do bzykania ciągnie :) powinnaś ponieść kare a tą karą jest ze masz już zmarnowane życie :)

Gość niky
A dla osób, które proponują aborcję http://www.youtube.com/watch?v=wjQD7CcMIjI&annotation_id=annotation_501527&feature=iv To jest piosenka śpiewana przez siedmioletnią dziewczynkę. Po angielsku. Żeby zrozumieć przesłanie, należy zrozumieć słowa. Aborcja odbija ślad na psychice kobiety do końca życia. Prędzej czy później wyrzuty sumienia dają o sobie znać i mogą nękać kobietę nawet do końca życia. Jeżeli nie ma żadnego niebezpieczeństwa dotyczącego zdrowia ani dla dziecka ani dla matki, to dziecko powinno pojawić się na świecie. Jest wiele par, które nie mogą mieć dzieci. Jest taki problem w sierocińcach: dzieci nie mają uregulowanej sprawy prawnej, jeśli chodzi o rodziców. Dlatego wiele dzieci w sierocińcach nie może być adoptowanych. Jeżeli kobieta nie chce mieć dziecka, powinna je urodzić i od razu zrzec się praw rodzicielskich, aby i dziecko dostało szansę i para, która jest niepłodna. Kolejka jest ogromna! Problem niepłodności staje się coraz większy. To apel do Was, kobiety. Żeby żadna z Was nie wypowiadała słowa "aborcja" z beztroską.

Gość motylek791
W wieku 18 lat urodziłam piękną córeczkę.. Gdy moi bliscy dowiedzieli się o ciąży też proponowali aborcję,na co się niezgodziłam.Teraz nie żałuję mojego wyboru.Jestem szczęśliwą,młodą mamą,chodzę jeszcze do szkoły i daję sobie radę. Czytam wasze "porady" i zastanawiam się jak możecie namawiać tak młodą dziewczynę do aborcji?Skąd możecie wiedzieć jak to wpłynie na jej psychikę?Skoro była gotowa na uprawienie seksu to będzie też gotowa na zostanie matką. Myślę ,że to "doświadczenie" dostarczy jej wiele radości ,jak i nauczy odpowiedzialności. pozdrawiam:)

Gość heheh kolesiowi może się
dostać za obowanie płciowe z osobą nieletnią, to jest karalne

Gość Lenuś__4365478
Ehh... czytam te komentarze i mi ręce opadają... ;[ Po prostu porażka...;/ Jak możecie pisac żeby usunęła ciąże, zabiła własne dziecko? Mam koleżankę która była w podobnej sytuacji tylko trochę gorszej. Wtedy miała 14 lat, to było lato... siedziała u koleżanki aż zrobiło się ciemno. Bała się wracac sama do domu, ale rodziców nie było w domu wtedy i nie miała wyjścia... Do domu miała jakieś 30 min. W pewnej chwili zorientowała się że ktoś za nią idzie... przyśpieszyła a osoba idąca za nią szła tym samym tempem więc na chwile się uspokoiła... niestety kiedy miała skręcac już w uliczkę prowadzącą do jej domu to zaatakował ją ktoś kto chwile wcześniej szedł za nią! Została zgwałcona. Przez jakiś czas starała się przesiadywac w swoim pokoju, nikomu nic nie powiedziała... udawała że wszystko ok.Po miesiącu zorientowała się że jest w ciąży... bardzo bała się reakcji rodziców... bała się że będą mówili żeby usunęła itp. ale gdy odważyła się powiedziec rodzicom oni ją kompletnie zaskoczyli. Mówili że jej pomogą, że dziecko które nosi pod sercem nie jest niczemu winne i przede wszystkim jest częścią niej. Powiedzieli też że to dziecko też będzie kiedyś kochał ktoś tak jak oni kochają ją. Szkoda tylko że w szkole było gorzej... koleżanki stwierdziły że jest puszczalska i się jej brzydzą... nie wiedziały że została zgwałcona. Na szczęście jej w ogóle to nie robiło. Urodziła prześlicznego synka. Teraz Natanek jest całym jej światem, kocha go nad życie i powiedziała że nikt jeszcze nie dał jej tyle miłości co on. Nieraz też mówiła mi że to wspaniałe miec osobę która kocha Cię nie za coś lecz po mimo wszystko. Dzisiaj Natan ma 2 latka ;)) oczywiście jest oczkiem w głowie babci i dziadka! Moja koleżanka miała 14 lat kiedy została zgwałcona. Ze szkołą nie jest źle bo zawsze dobrze się u czyła a od 6 miesiąca miała lekcje indywidualne. Później wróciła do szkoły. Jej mama zajmuje się małym. Pozdrawiam, Lenka :)

Gość Ogarnijcie się
O matko i córko! Żenada! Dzieci radzą dzieci! Ten świat naprawdę się przewraca do góry nogami??? Czy my upadamy na głowę? Szok w trampkch! Jak już gowniarze sie chca bzykać to marsz po kondony! Hehe