Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maatyyldda

BARDZO TRUDNE PYTANIE I DUZY PROBLEM...

Polecane posty

Gość maatyyldda

prosze o pomoc dziewczyn ktore znaja odpowiedz. mam taki problem... kocham sie z mezem bez zabezpieczenia bo chcemy miec dziecko.. chce isc na rentgen zebow bo mam do leczenia a taki rentgen sie potem przyda gdyby w czasie ewentualnej ciazy trzebaby leczyc... ale nie wiem czy moge isc..no bo co jezeli jestem w ciazy? od kiedy liczy sie ciaze? teraz dopiero zaczynaja sie mi dni plodne... kiedy zaczac liczyc ewentualne zaplodnienie? czy od momentu zagniezdzenia zaplodnionej komorki nie mozna robic rtg? czy pozniej? i kiedy najpewniej dojdzie do zaplodnienia? w dniu owulacji? czy liczyc od seksu np. dwa dni przed?

Gość ja bym poczekala
z tym rtg na ew. miesiączkę. Jeśli wam się udało, to te pierwsze dni po zapłodnieniu są ważne i myślę, że wystawianie na promieniowanie rtg nie jest akurat teraz wskazane. Ale ja tam lekarzem nie jestm...

Gość ja bym poczekala
mało inwazyjne może i jest, ale promieniowanie X ma działanie mutagenne

Gość a co to znaczy mutagenne
i ile ona musi czekac?

w moim mieście nie wykonują rtg kobietą w ciąży. Kiedyś poszłam na rtg to babka chyba z 3 razy pytała się mnie czy jestem pewna, że nie jestem w ciąży i kiedy ostatnio miałam miesiączkę. Wnioskuję, że rtg szkodliwe dla ciąży jest bardzo, więc chyba nie wrto ryzykować?

Gość ja bym poczekala
to znaczy, że może powodować mutacje, a taki rozwijający się zarodek jest bardzo wrażliwy na takie rzeczy. Więc jeśli badanie nie jest całkowicie niezbędne, to ja bym z nim poczekała do ew. miesiączki, a w razie ciąży to całkowicie bym z niego zrezygnowała. \uważam, że ryzyko jest dość duże, ale jak już mówiłam, nie jestem lekarzem i jest to moja subiektywna opinia

Każdy dentysta powinien przed wykonaniem zdjęcia zapytać się ciebie, czy nie jesteś w ciąży. Na ogół jak nie ma konieczności, to się nie wykonuje. Ale czasem konieczność jest ;) Zależy od bilansu strat i zysków, czy będzie ono miało miejsce.

Gość no ale nie musi byc w ciazy
jak nie miala mjeszcze dni plodnych to moze chyba zrobic,,,

Gość lulllla
Witam. jestem pielęgniarką, nie ryzykuj,ja wolałabym, żeby wszystkie zęby mi wypadły niż taaaak ryzykować. Nie wybaczyłabyś sobie gdyby Twoje dziecko urodziło się chore, ponieważ czy miałoby to związek z rtg czy nie to zastanawiałabyś się czy zawiniłaś. RTG W PRZYPADKU PODEJRZENIA CIĄŻY ZABRONIONE I ŻADEN TECHNIK TEGO NIE WYKONA JEŚLI POWIESZ, ŻE BYC MOŻE JESTEŚ. jest to szkodliwe bez względu na wiek ciąży.

Gość lulllla
aby zajść w ciążę nie potrzeba koniecznie dni tylko płodnych!!! myślałam ,że wszyscy to wiedzą, jakby potrzebne były tylko dni płodne to nie byłoby tyleeeee wpadek!!!!

Gość lulllla
I oczywiście nie masz przecież pewności, że ten cykl też będzie taki prawidłowy jak inny. nie ryzykuj.

Gość no a dziura w zebie
i ewentualne zagrozenie zakazenia czy cos to nie jest grozne? jest mniej? czy bardziej?

Gość ja bym poczekala
halo! to już dziury w zębie nie da się załatać bez prześwietlenia?

Zależy jaka dziura. Ja jedną dziurkę leczyła w ciąży. Ale to była dziurka. A jak jest dziurzysko, z czyszczeniem kanałów itp itd, no to często wówczas RTG robią.

Gość lulllla
chyba dzieckomjest ważniejsze od zęba! fakt jeżeli ubytek jest na trzonowym to często każą robić trg. najpierw idź do stomatologa, on powie co dalej i czy konieczne rtg. ale nie ryzykuj, maleństwo jest najważniejsze, wokół tyle chorych dzieci-lepiej zapobiegać(oczywiście temu co się da) niż leczyć.

Gość lulllla
nie ma nic ważniejszego od dziecka.

Gość ssldjffjjfjffjj
Ale was pogięło durne baby! Gdzie ząb, a gdzie macica! A widziałyście kiedyś, jaki fartuch zakładają????? Nigdy w życiu nikt wykonujący zdjęcie RTG nie zapytał mnie, czy jestem w ciąży. Nigdy tego pytania nie zadał też kierujący mnie lekarz.

A mnie zawsze pytają. W 100%, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie zapytali. Ale na drzwiach od RTG i tak jest wielka kartka, żeby o ciąży mówić lekarzowi ;) Jak montują te płytki do ust przed zrobieniem zdjęcia to tak się siedzi, że kartkę ma się centralnie przed oczami, wielką czcionką, wali po oczach jak nic innego ;)

Gość lulllla
do dej "durnej baby"co to ją "pogięło" To trafiłaś na nie odpowiednich lekarzy, pozaty nie widziałam w żadnym szpitalu, aby na drzwiach nie widniał napis ostrzegawczy. i wiedzę też masz znikomą "gdzie ząb a gdzie macica", nie trzeba mieć nic wspólnego z wiedzą medyczną aby wiedzieć, że każde rtg jest szkodliwe. więc można je wykonywać 2 razy w roku.

Gość a mozna w ciazy
chodzic z dziura wielka?

No to tu trzeba właśnie zrobić bilans zysków i strat, porównać ryzyko jednego i drugiego. Wielka dziura też bez wpływu nie jest. Trzeba by poczytac o ryzyku jednego i drugiego.

Gość do autorki z dziura w zebie
Najpierw upewnij sie, czy jestes/nie jestes w ciazy. opcja a) JESTES - spytaj stomatologa, co robic. opcja b) NIE JESTES - i chwala Bogu, w ciazy z zebami dzieja sie rozne tragedie, najpierw wylecz porzadnie zeby, a potem hulaj dusza :)