Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mea-

nasze ROCZNIAKI

Polecane posty

u nas też lepsza pogoda - własnie wrócliśmy ze spacerku, upał to nie jest, ale przynajmniej nie lało :P Maluch dziś niewiele spał, chyba ze 30 min. na spacerze...mąż odkrył dziś, że mamy już nowego zęba, tym razem pierwszy trzonowy się ukazał :D może dlatego nie może spać biedak ?? co do ćwiczeń to i ja się przymierzałam całe lato do joggingu :P ale planowałam biegać wieczorem, no a wieczorem to ja mam nieraz już dość biegania...wokół szkraba ! :P;) tak więc na razie ograniczyłam się do diety, a i samo to dało efekty ;) a teraz kiedy chodzi to też \"fitnessu\" przy Nim jest trochę ! :D

Gość edyta 73
witam dziewczyny,moj synus konczy roczek za kilka dni.Moze wiecie jakie gadzety daje sie dziecku,zeby sobie wybieralo.Slyszlam,ze moze byc ksiazeczka,ale co jeszcze???

witaj Edyta :) podobno pieniążek lub portfel ( =będzie bogate ;) ) krzyżyk lub książeczkę do nabożeństwa, czy różaniec ( pobożne ) kieliszek ( towarzyskie, lubiące zabawę :P ) książkę ( naukowiec-intelektualista ;) ) resztę pewnie można wymyślić jak się ma ochotę ( dajmy na to jakiś gadżet komputerowy dla informatyka itp.itd.) ja byłam przygotowana podczas roczku na tę wróżbę ale jakoś jej nie zrobiliśmy. pozdrawiam Jeśli nas czytają Mamusie roczniaków to oczywiście zapraszamy do nas, razem raźniej :);) miłego dnia wszystkim, zdaje się że w całym kraju naszym już wyraźnie fajniejsza aura :):):) !

Witam!! My jeszcze kladlismy na roczek chlebek -oznacza,ze dziecko nigdy nie zazna glodu. Nasz oczywiscie go wybral :) maly glodomorek.

mam pytanka, ;):) - jak wygląda u Was higiena ząbków maluszków ? ile razy czyścicie, dzieci nie protestują ? - czy jeszcze macie kontakt z butlą, czy już wyłącznie kubki ? - spanko na płasko bez podusi, czy jakaś poduszeczka ? ( słyszałam - czytałam, że do ok. roczku najzdrowiej bez poduszki. Czyli od ok. roku można wprowadzić spanie na podusi, np. takiej płaskiej ? ) pozdrawiam i dobranoc :)

Witam!!! Odpowiadam na pytanka:) syn ma 2 szczoteczki -jak myjemy zeby to on birze 1 ja z pasta druga i jakos mu myje,nie protestuje,nawet mu sie to podoba.Wieczorem myje mu w wannie a rano troche za nim biegam . Co do butli to pije picie i mleko ,byl okres,ze pil z niekapka,ale chyba nie bardzo mu sie to podobalo.Moj jeszcze smoczka ssie :( spi na poduszce takkiej plaskiej ,ostatnio przy katarze spal na drubszej,zeby lepiej sie oddychalo. Dziewczyny czy bylyscie z dziecmi na basenie? jak zareagowali ? ja sie wybieram z malym ,obawiam sie troche jego reakcji i tej wody chlorowanej :(

Gość edyta 73
Dzieki za te wrozby urodzinowe na pewno bedzie wesolo.Urodzinki robimy w sobote,akurat 04.10 nasz misio sie urodzil. A co do mycia zebow u nas troche klopot.Czy uzywacie takich szczoteczek z wlosiem,czy z samymi wypustkami(takie widzialam w sklepie)??? Na basen mielismy sie wybrac,nawet byly kupione pieluszki,ale sama nie wiedzialam czy to dobry pomysl.Chyba poczekamy do wiosny pozdrawiam

Do mycia zabkow uzywamy szczoteczki colgate takiej z wlosiem i paste elmex :) no wlasnie my tez mamy pieluszki tzn zostaly z wakacji i tak mysle nad tym basenem.

hejka :) Malallaal...dzięki za odp. ;) mamy podobnie, nasz też śpi na płaskiej od niedawna ( wcześniej bez ), nie trawi niekapka - jeszcze do picia owszem, ale gdy dostanie w nim mleko to ryczy...:O ostatnio próbowałam rano, gdy był wiadomo b. głodny i też wolał płakać, niż wypić z kubka. Teraz ograniczam butlę korzystajac z mniejszego apetytu ( o czym już pisałyśmy ) i staram się dawać mleko 1-2 razy dziennie najwyżej. Smoczek...hmm...miałam do niego dystans od początku aż moja pediatra się dziwiła, że jestem na \"nie\". Twierdziła, że nowe badania dowodzą nieszkodliwości ( ? oby ! ) no ja coprawda też o tym czytałam. Skoro tak to zaczęliśmy się smoczkiem ratować przy ząbkowaniu. Teraz też się przydaje w chwilach \"kryzysowych\". Nie do końca mam pewność czy smok nie szkodzi. Z drugiej strony znam dzieciaki, które korzystały ze smoczków i nic im nie jest :P;) pewnie większośc populacji miała smoczki i jakoś nie słychać o \"niebezpieczeństwie ich stosowania\" ;) oczywiście wszystko w rozsądnych granicach ilościowych i czasowych. A Wy co o tym myślicie ? My też myjemy Elmeksem ząbki i szczoteczką z włosia, te z wypustkami to bardziej masujące czy edukacyjne na samym początku, do pierwszych ząbków. Na basen jakoś się nie wybieramy, ja nie umiem pływać, mąż świetnie za to, ale ostatnio twierdził jak rozmawialiśmy o basenie dla synka, że obawia się puszczać Go do \"takiej\" wody = chlorowanej itd. Moze się z czasem skłoni, muszę z mężem pogadać ;) Edyta, czekamy na wieści jak się roczek udał i co Synek wybrał - jaką \"przyszłość\" ;):) uff aleśmy dziś polatali po parku !!! pogoda była supcio. Była z nami wyjątkowo babcia małego, a moja teściowa i było b. miło. Bo tak na codzień to większość dnia sama z dzieckiem. I od razu raźniej jak ktoś dołącza do nas choć na chwilę. To się podobno określa mianem - samotność z dzieckiem ;) no bo niby rozmawia się z dzieckiem, gada do niego cały czas, ale jednak... Teraz jest właściwie coraz fajniej, bo dziecko zaczyna być kontaktowe, daje sygnały że nas słucha i rozumie i \"odpowiada\"... :) pozdrawiam !

..........a gdzie Aneta, Myszka i Mucha ?? pozdrowienia !! 😘

Gość edyta 73
hej!!! Wiem coś na temat siedzenia w domciu z dziecmi(mam oprócz roczniaka jeszcze 10-cio letnia córcie) i jak przychodzi do nas babcia to najbardziej cieszę się ja,bo mam chwilkę wolnego. Co do smoczków to córcia byla jego fanką prawie do pieciu lat. Z ząbkami i ze zgryzem wszystko w jak najlepszym porządku.Mały korzysta ze smoka rzadziej, ale też lubi dydusia. A jak wasze dziciaczki ,czy dużo pija między posiłkami???Mój mało co i to jeszcze łyżeczką,bo z butelki i niekapka wcale nie chce.Chyba uważa,ze butla jest tylko do mleczka :-). Jak wstawiacie te fajne buziaczki,bo ja chyba nie umiem???

Gość edyta 73
Ja też już umiem,a nawet nie wiedziałam!!! :-) ;-)

Witam!!!! Dziewczynki nam uciekly mea- . Moj synek to pije bardzo duzo :soki,hetbatki ,miete i wode choc z tym ostatnim gorzej :( edyta 73 to podobna roznica wieku jest u naszych dzieci ,ja mam synka 11 lat.Wiecie jaka wczoraj bylam dumna z niego dostal z matmy 5 ze sprawdzianu.Szok !!!! Buzki zaraz wstawie jak znajde.

Buźka Symbol Wytłumaczenie :) :-) Uśmiech, radość, zadowolenie. :( :-( Smutek, przygnębienie. ;) ;-) Puścić oko, figlarnie, nić porozumienia. :D :-D Duży uśmiech, śmiech, cieszyć się jak dziecko. :P :-P :p :-p Pokazać komuś język. :o :-o :O :-O Zmieszanie, zakłopotanie. 😭 Płacz, łzy, żal. :classic_cool: Patrz, jaki jestem cool. Wyluzowany. 🌼 🌻 Kwiatek, słodki, wyraz sympatii i wdzięczności, ewentualnie dobrego humoru. 🖐️ Przywitanie, przyjazny gest. ❤️ 😍 Gorące uczucie. 😴 Spioch, senność, jeszcze ranek. 👄 😘 Pocałunek. 😠 Jestem taki zły. 😡 Wściekły. I to jak. 💤 Ziewam. Jestem zaspany. Ale nudy!

Buźka Symbol Wytłumaczenie :) :-) Uśmiech, radość, zadowolenie. :( :-( Smutek, przygnębienie. ;) ;-) Puścić oko, figlarnie, nić porozumienia. :D :-D Duży uśmiech, śmiech, cieszyć się jak dziecko. :P :-P :p :-p Pokazać komuś język. :o :-o :O :-O Zmieszanie, zakłopotanie. 😭 Płacz, łzy, żal. :classic_cool: Patrz, jaki jestem cool. Wyluzowany. 🌼 🌻 Kwiatek, słodki, wyraz sympatii i wdzięczności, ewentualnie dobrego humoru. 🖐️ Przywitanie, przyjazny gest. ❤️ 😍 Gorące uczucie. 😴 Spioch, senność, jeszcze ranek. 👄 😘 Pocałunek. 😠 Jestem taki zły. 😡 Wściekły. I to jak. 💤 Ziewam. Jestem zaspany. Ale nudy!

witajcie :) całkiem fajny dzionek, a jak u Was ?? pospacerowaliśmy po parku, Młody \"zbierał\" liście i...wkładał do buzi...:P:O Edytko zazdroszczę tej przychodzącej babci...też tak chcę ;) Rozumiem, że w miarę regularnie masz ten luxus ?? ;) ja nie bardzo umiem prosić o takie zastępstwa a bardzo by się przydały, takie stałe, np. raz na miesiac czy 2 tyg. Może powinnam jasno porozmawiać, zapytać o taką możliwość, poprosić ? jak myślicie ? Mam problem z proszeniem o pomoc, najlepiej jakby taki ktoś sam się \"rwał\", sam zaproponował...;) Nasz też popija - kiedyś herbatki i soczki, teraz na ogół wodę ( jednak soczki są słodkie, a nie chcę zanadto przyzwyczajać smyka do słodkiego smaku ) Fajnie, że macie już rodzeństwo dla Roczniaków :) pozazdrościć !:):) na razie zmykam coś zjeść, póki nie mękoli :P paa

Gość edyta 73
Mala.... Wielkie dzięki za te buziaczki.A co do różnicy wieku to martwiłam się,że Zuzia będzie zazdrosna o Adasia,ale wcale tak nie jest.Chętnie bawi się z małym i widzę,ze bardzo go kocha.Zanim zaszłam w ciąże Zuzia za bardzo rodzeństwa nie chciała,ale na szczęście to się zmieniło.A tak szczerze mówiąc dzieci wnoszą tyle szczęścia i miłości w rodzinę,że zastanawiamy się nad jeszcze jednym. :-)) Mea,co do babć to niestety jeszcze pracują,ale proszę je o pomoc.Mam ustalone wolne dwie godzinki raz w tyg. i chodzę wtedy na areobik-super sprawa(męczy się może fizycznie,ale odpoczywa fizycznie).Mnie też pilnowała babcia,więc moja mama też trochę swoje wnuki musi popilnować ;-).Myślę,że powinnaś poprosić o popilnowanie twojego malucha,chociaz co jakiś czas.Jest to z korzyścią dla ciebie i dziecka -taki mały luzik. Szczepiłyście dzieci na pneumokoki???? POZDRAWIAM

czesc dolacze sobie do was:) pogadac bo nudzi mi sie strasznie brzydka pogoda moja mała spi, 8.10 bedzie miala roczek;) od 2 dni zaczela chodzic wiec jestem szczesliwa, ma dwa zeby i sama sobie je myje :) tzn daje jej szczotke do zebow z pasta i sama sobie tam mizia cala buzie i przy okazji zeby :) na poduszce plaskiej spi od zawsze hm co tma jeszcze bylo? pneumokoki ?stanowczo nie;] kazdy lekarz u ktorego bylam odradza. wiec juz sama nie wiem.

Witam :) mea- Patrys zdrowy ,zrobilam mu syrop z cebuli i czosnku i chyba to pomoglo:) edyta 73 ja tez bardzo sie martwilam ,ze taka duza roznica miedzy dziecmi,choc moj Dominik zawsze chcial rodzenstwo tylko ja jakos sie zdecydowac wczesniej nie moglam. Ale uwielbiam patrzec jak sie razem bawia i szaleja na dywanie :) Tez myslalam o jeszcze jednym lecz warunki mieszkaniowe i finansowe nam na to nie pozwalaja. Co do szczepienia to ja nie szczepilam. Ciesze sie ,ze nas tu coraz wiecej. Pozdrawiam :)

cześć ! ja tylko tak w biegu teraz, bo za chwilę wraca mąż i mam wychodne, hehe 2 tyg. się zbierałam chyba, zawsze jakoś mi łatwiej zostać z Małym ;) no ale wszystko ma swe granice, prawda ?? ;):) pewnie zaraz jak wyjdę będę tęsknić za moimi chłopami, ech.... :D witaj, Katioszka :) zajrzę później, paaa 😘

ja jak mam wyjsc gdzies na kilka godzin to dzwonie co chwile i maja mnie juz dosc wylaczaja telefony jakos te matki sobie nie potrafia ze ktos inny tez umie sie zajac naszymi dziecmi:) a przeciez nasze mamy tez nas wychowaly jakos . i zyjemy :)

heej wieczorową porą :D Edyta73: \"Mnie też pilnowała babcia,więc moja mama też trochę swoje wnuki musi popilnować\" ---> przekonujący argument, kupuję to :D;) Katioszka, no to już roczek wielkimi krokami się zbliża :) szykujecie jakąś imprezkę ? gratuluję Twojej Córci umiejętności chodzenia i...samodzielności w myciu ząbków :):):classic_cool: u nas pneumokoki były, nie spotkaliśmy się ze złymi opiniami jakoś.. Mallalal...no proszę, prosty domowy sposób a działa, wykorzystam jakby co - odpukać :P a z tymi warunkami bytowymi...hmmm...my się też trochę tym zasłaniamy, a w sumie dawniej - uczciwie patrząc - było o \"niebo\" gorzej a ludzie się rodzili, rodzice wychowali, dawali radę...:) Wróciłam sobie zrelaksowana i zadowolona, a chłopaki sobie świetnie poradziły. A jutro wyruszamy do dziadków Małego na może 2 tyg., mieszkają stosunkowo blisko bo jakieś 30 km stąd. I to jest też wielka forma pomocy, że mogę się spakować i tam wyruszyć z dzieckiem :) Dziadkowie zakochani we wnuczku i czekają. Nam z mężem też będzie lżej, bo chociaż będe z Młodym u nich, to jednak będę mogła spokojnie w ciągu dnia wyskoczyć coś załatwić, na zakupy itd. i dzidzię zostawić w dobrych rękach :) już chyba potrzebuję tego oddechu... A jak u Was - macie czas i siłę na relaks, na pójście gdzieś z Waszymi mężczyznami, na hobby ?? pozdrawiam i dobranoc

acha - Dziewczynki z dwójką dzieci - czy faktycznie przy drugim "bejbi" jest łatwiej ??? chodzą takie słuchy... ;):D:P 😘

Gość edyta 73
hej, U mnie przygotowania do urodzin pełną parą.Napisze jak udała się impreza i co Adaś wybrał. Teraz zmykam po Zuśkę do szkoły,pa :-)

Witam!!! Moj maly wlasnie spac poszedl,wiec ja kawa i kafe :) Mi sie mea tak wydeje,ze z drugim dzieckiem latwiej ,czlowiek ma inne podejscie do pewnych spraw. Ja mam wielka ochote wyjsc z moim facetem do kina czy gdziekolwiek ale moja mama opiekuje sie siostry dziecmi w tygodniu i weekend sama gdziesz wyrusza :) Wiec zostaje nam wyjscie w czworke lub siedzenie w domu :( No chyba,ze oddzielnie . Pewnie ,ze mozna :) Wiecej nas to weselej :)