Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojojjjjj

świetny sposób na kapustę na gołąbki

Polecane posty

Gość ojojjjjj

Główkę kapusty z naciętym dołem (tym twardym) wkłada się do mikrofali i na dużej mocy robi się z 10 min albo więcej aż zmięknie i liście same będą odchodziły!! koniec męczenia się i gotowania w wodzie itd spróbujcie :) polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka mała jedna
a nie wysuszy się za bardzo ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dla ciebie na pocieszenie
no wlasnie:nie wysusza się ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość salamandrrra
zmień tytuł topiku. Na przykład na taki: żarcie z mikrofali czyli jak sobie załatwić chorobę popromienną :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do ojojoj
prosze o Twoj przepis na gołabki,byelby krok po kroku bo ja zielona jestem dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak to przekrój na pół
???? To przecież masz potem pokrojone liście i w co będziesz farsz zawijać??? Dziwną radę dałaś z tym krojeniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ktos zartu nie zczail

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo ma inne poczucie humoru
niż żartowniś :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oczywiscie ze nie
a znacie taki zart: "na zlosc mamie odmrozil sobie uszy" ? na tym forum chyba duzo ludzi nie zna tego zartu, bo na zlosc osobom, ktore radza, jak jesc smacznie i zdrowo, one mowia: "a fige, my sobie bedziemy gotowac i chorowac ile wlezie, bedziemy zrec parowy i vegete, gotowac w mikrofali, wcinac kluchy i slodycze, zeby wam zrobic nazlosc, i im wiecej wy nam bedziecie radzic, tym wiecej my wam bedziemy robic na zlosc, przegryzajac to ryzem z torebki polanym sosem slodko-kwasnym knorra" to to gratulacje i wszystkiego najlepszego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojojjj
Cały Przepis: kapuste (takiej wielkości żeby się zmieściła) do mikrofali z w miare wyciętym tym twardyn na spodzie tak na 10 min - wyjąć i sprawdzić czy liście się rozchodzą - jak nie to jeszcze na chwilke (wszystko zależy od mikrofalówki no i kapusty) farsz: 0,5 kg mięsa mielonego, sól, piepsz, 1 jajko, 2 woreczki ryżu - wszystko razem dokładnie wymieszać zawijaś farsz w liście układać w naczyniu żaroodpornym - zalać 0,5 szkl rosołu (może być z kostki) pieć w piekarniku ok 40 min w temp 180stopni sos: pokroić cebule lub pół dużej cebuli i podsmażyć ją na margarynie aż się zrumieni. dodać łyżę lub dwie przecieru pomidorowego. następnie wlać troszkę wody (w zależności ile ma być tego sosu) dodać pół kostki rosołowej i zagotować. następnie dodać śmietanę dobrze rozmieszane z mąką - proporcje wg uznania i ilości sosu - tak samo jak się podbija zupe- żeby się nie zważyła najlepiej w osobnym garnuszku rozmieszać i dodać troche tego sosu i wymieszac razem potem wlać - wszystko zagotować PYCHA!! nikogo nienamawiam do niezdrowej mikrofali- zachwile pewnie też będzie że kostka rosołowa niezdrowa itd- poprostu znalazłam dużo przepisów tutaj i też się chce podzielić jakimś a ten sposób na gołąbki uwielbiam!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojojojoj dzięki
fajny przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
amita, odchodzily liscie, ale kapusta byla nienajwieksza. w garnku wytworzy sie duzo pary, tylko musi byc szczelnie przykryty, zeby para nie uchodzila i nie doszlo do zaplonu garnka ;) sciagam potem z wierzchu troche lisci i ewentulanie wkladam jeszcze do pary, zeby reszta podmiekla. ja golabki robie raz na kilka lat, bo faktycznie urobi sie czlowiek, a za te same pieniadze mozna zrobic kapuste, mielone i ryz, i podac osobno ;) a juz na pewno nie chcialoby mi sie stac przy kuchni chocby pol godziny, zeby zrobic sobie bezwartosciowe golabki z kapusty mikrofalowej i ryzu z torebki ... ale - co kto lubi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a po zuzyciu kapusty na dole garnka jest roche smacznej kapustowej wody, ktora mozna uzyc do sosu lub zupy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kapucha
A ja robię z kapusty włoskiej,listki można oddzielić jeszcze przed blanszowaniem,następnie na parę minutek do wrzątku i liście gotowe!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam wlasnie ochote zrobic golabki z wloskiej, ludzie zachwalaja, a poza tym wloska jest nawet w smaku konkretniejsza od bialej :) a robil ktos moze golabki z kasza jeczmienna zamiast ryzu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Z gryczana tak i grzybami
Ale jak konczita napisalas ze wolisz zamiast golabkow zrobic kapuste ryz i kotlety to tak jakby zamiqst pierogow zjesc osobno miske farszu i zagryzc ciastem..;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:D no masz racje, ja tak tylko napisalam dla przykladu ... mialam na mysli, ze ludzie czesto robie te rozne pracochlonne jedzenia, bo mysla ze musza, a w gruncie rzeczy to tylko ich to mierzi ... a przeciez jest tyle innych potraw. pewnie, ze chetnie sie zje pierogi, ale ja zdecydowanie wole zrobic np. duszona kapuste z grzybami i makaron, ot po prostu z lenistwa. golabki z gryczana i grzybami robilam, ale wlasnie zastanawiam sie, jak jeczmienna sie zachowa, no i raczej z miesem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A robił ktoś gołąbki z brukselki ? mąż zjada 100 odrazu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wanda więch
Ja zawsze robię z brukselki, bo są najsmaczniejsze. Moja rodzina jest ośmioosobowa, to robię tak ok tysiąc takich gołąbków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Brukselka ha ha ile to jest paluchowania żeby zrobić gołąbki -żal...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
W mikrofali to straszna lipa... możne powiedzieć że idziesz na łatwiznę Z choróbskiem w tle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja gotuję w szybkowarze 3 min :) a do farszu daję 1 woreczek kaszy gryczanej i 2 ryżu najlepiej brązowego (zawsze robię w dużych ilościach), super jest dodać jeden słoiczek nawet mały swojskiego pasztetu, ewentualnie doprawic gałką muszkatołową. Moje dzieci je uwielbiają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kapusta włoska zdecydowanie szybciej się gotuje, liście można oddzielić przed parzeniem tylko trzeba to robić ostrożnie żeby nie połamać liści.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lion
Dnia 7.11.2015 o 09:42, Gość gość napisał:

W mikrofali to straszna lipa... możne powiedzieć że idziesz na łatwiznę Z choróbskiem w tle

A niby co szkodliwego w mikrofali? 😄 Co za ciemnogórd...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×