Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BłekitnaLaleczka

** Aparat ortodontyczny .** _

Polecane posty

Gość BłekitnaLaleczka

Nosi ktoś z Was ? Moi rodzice chcą zebym nosiłą ale ja nei moge sie zdecydować ... Bo dziwnie wyglądają te wszystkie zamki i druty na zębach ;o. Boje sie też bólu ;((Co wy o tym myslicie zakładać czy nie ?? Są jakieś "wady" noszenia aparatu stałego ?

nie bądź głupia, nie zwlekaj, zakładaj - bo im szybciej załozysz, tym szybcie CI zdejmą :) Ja zwlekałam....miałam założyć w wieku 17 lat. Przeziła mnie pierwsza wizyta. Zmarnowałam 2 lata..... a teraz? noszę od półtora roku, za pół roku mi zdejmą :D NIe ma sie nad czym zastanawiać. Owszm, troszkę pocierpisz, ale piękny uśmiech wszystko CI wynagrodzii :) Poza tym aparat ortodontyczny da CI nie ttylko piekne ,ale też zdrowe zeby, każdy ortodonta Ci to powie :)

Gość ghg
Ja mam 18 i lat i będę zakładać, żałuję, że tak późno.

Gość BłekitnaLaleczka
Ja mam teraz 15 . Ael ja sie boje rwania zębów i bólu . byłam 3 dni temu u ortodontki i tak mnie nastraszyła. Powiedziała że "Jeśli po tygodniu od założenia aparatu dziecko będze mogło w miare bez bólu ugryźć banana to będzie dobrze ." Aż tak boli ??

Witam jak moge to doradze moja córka własnie wczoraj miała juz sciagany aparat miała zły zgryz zeby od korzenia juz wykrzywione nosiła 2 i pół roku na poczatku bolało ja szczeka ale to normalne za to teraz ma zabki sliczne

Gość wegierka
nosze od ponad 2 lat i to prawda, bol jest niesamowity ale da sie przezyc :) mialam wyrywane przed zalozeniem 4 stale zeby czyli nieciekawie ale zyje i mam sie dobrze jak widac :D na poczatku strasznie ciezko sie przyzwyczaic, ale to kwestia czasu.. teraz juz nawet sobie nie wybrazam mnie bez tego aparaciku , ale nie moge sie doczekac az mi zdejma :) musisz tylko chodzic regularnie na wizyty co miesiac bo jak darujesz sobie jedna to konsekwencja jest to, ze nosisz o pol roku dluzej.... kilka razy tak zrobilam wiec dlatego nosze tak dlugo pewnie :) a mam teraz 17 lat wiec polecam pozdrawiam

Gość a ja się zastanawiam
ile wizyt trzeba zaliczyć zanim się już założy aparat?

W córki przypadku to musiało byc zrobione zdjecie a juz nie mówie o wyleczonych zdrowych zebach czyli 2 wizyty i juz miała zakładany najpierw na góre a pózniej na dół a co do wizyt to pani powyzej ma racje trzeba pilnowac co miesiac Córka tez miała usuwana zdrowa 4 a teraz nawet nie widac ze tam był zab

Gość maria86
witam, ja mam jutro wyrywane górną czwórke a za tydzień drugą czwórke górna, nie wiem czy nie lepiej dwa zęby za jednym razem dać se wyrwać, czy to aż tak strasznie boli to wyrywanie???? miał ktoś?? za ok miesiac bede miec zakladany aparacik/

Gość olus678
Samo wyrywanie kompletnie nie boli,no oczywiscie jesli masz znieczulenie ;p ale potem kurwiscie boli,dlatego nie wyrywa sie dwoch zebow ;p no i te problemy z jedzeniem..rowniez nieprzyjemne ;p

Gość a zakładacie aparaty
prywatnie czy w przychodni publicznej?

Gość ja mam aparat
na gore od roku a na dol od ok 3 miesiecy:) gora juz jest pieknie prosta dol tez ale dol jescze musi sie do gory ustosunkowac(bo jest szczeka cofnieta) i jak wyjdzie w przod to bedzie super:) denerwuja mnie tylko obtarcia na jezyku czasem i wewnatrz ust a bol zebow... hmmm bardzo nie boli na gorze po tym roku jak mi dokreca nie boli wcale a dol jak 1 raz dokrecala to bolalo ale moglam zjesc np chleb ale z malymi trudnosciami:)

Gość maria86
witam jestem po wyrwaniu drugiej czwórki gornej, masakra:/ jutro mam zakładane gumki sepracyjne a za tydzien 6 pazdziernika aparacik na gore. ja sie boje nie zakladania ale tej geby otwartej na 1,5 godziny;/ masakra dajcie jakies propozycje co jecie, jakie macie szczoteczki do zębów, pasty itp :] bo niedlugo musze zakupic sobie te wszystkie niezbedne rzeczy do mycia aparatu. wielkie dzieki!

Gość a czemu tak długo
???

Gość maria86
a jak dlugo trwa zakladanie aparatu? bo slyszalam ze 1,5 godziny wlasnie, masakra. trzeba sie nameczyc zeby ten usmiech miec piekny:D

Gość pfffffffffffffff
Niektórym zakładali i w pół godziny, mi coś koło godziny. Nie ma się czego bać, może trochę zęby bolą, ale naprawdę da się przeżyć. Może przez 2 dni po założeniu aparatu musiałam jeść miękkie rzeczy, ale tak to jest spoko, wszystko się je normalnie :)

Gość maria86
witam, jestem po usunieciu czwórek górnych, w ten poniedziałek 6 pazdziernik bede miec zakladany gorny łuk, ile jest rodzajów aparacików? metalowy i kosmetyczny czy jak? mnie sie nawet pani ortodonta nie zapytała jaki chce. a wogole to mam czwarty dzień gumki separacyjne i dziś jest gorszy ból niż wczoraj, mam ochote je wyciagnac chociaż wiem że to prawie nie możliwe żeby samemu to badziewie wyjąć z między ząbków, strasznie mnie to już wkurza i boli cała szczenka:/ powiedzcie kochani jakiej szczoteczki używacie i innych przyżądów do czyszczenia ząbków z aparacikiem:] pozdrawiam