Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mala miiiii

rak-zostawisz osobe którą kochasz

Polecane posty

Gość mala miiiii

Mam takie pytanie, u mnie rak jest dziedziczny, babcia miała raka piersi, jej matka wodniaka czy jakoś tak, babci siostra ma tez raka piersi a teraz moja mama się ma przebadać czy nie ma, jak myslicie jest duże prawdopodobieństwo, że ja też będę mieć? i czy to normalne, jak powiedziałam mojemu facetowi (raczej to poważny związek i na całe życie), czy jak okaże się, że będę mieć raka to będzie ze mną a on, że nie zostawi mnie wtedy bo nie będę atrakcyjna, ja wszystko rozumiem ale czy to normalne zachowanie? spytałam bo wiedziałam, że on wcześniej mi mówił niby w żartach, tak, że nie będziesz chora bo wtedy cię niechce. To mnie zabolało.

Gość bade
Dziewczyno, jesteś w grupie najwyższego ryzyka. Wiesz, że rak piersi jest dziedziczny i można nawet zbadać się na obecność genu, który za niego odpowiada?

Gość hyhyhuhu
jak kobiety mawiaja DUPEK! ze swoja kobieta naprawde ja kochajac mozna byc chociaz dla kilku chwil, spedzic z nia kawalek swojego zycia - dla tej jedynej warto! nawet jesli mialaby niedlugo (puk puk) umrzec na raka

Gość bade
zamiast infantylnie się zastanawiać, czy cię chłopak nie zostawi, weź y dziewcze poczytaj trochę o tym problemie. Na pewno możesz zrobić gdzieś ten test. jeśli masz ten gen, niestety ryzyko zachorowania jest bardzo bardzo wysokie. Kobiety na zachodzie w takiej sytuacji rozważają obustronną mastektomię i wiele z nich się jej poddaje.

Gość mala miiiii
niestety babcia sie badala i wyszło, że jest rakowcem a mama jeszcze nie, pytałam sie kiedy pojdzie a ona tylko milczy, boje się i nie wiem co zrobić, gdzie się udać, chce temu zapobiec

a ja jestem vciekawa jak to zdiagnozowac? moja mama miala raka i prababcia. Obie oka. Wiem dziwnie brzmi, ale tak jest. Chcialbym tez takie badania na obecnosc takiego genu zrobic. To platne badania sa? u jakiego typu lekarza?

Gość bade
Powinnaś 2 razy do roku wykonywać USG piersi, wiesz o tym?

Gość bade
No oka to chyba nie odkryli jeszcze takiego genu.

Gość bade
Badania genetyczne można wykonać w specjalistycznych placówkach, poszukaj w sieci. Ale to dotyczy tylko chyba genu raka piersi.

u mnie zawsze w rodzinie byly problemy z oczami. Prababce (wiecie to byle dawne czasu, medycyna nie tak rozwinięta) urosl taki guz od srodka,ze oka nie miala. Matka miala za okiem. w Krakowie jest tylko mozliwosc usuniecia guza oka. ja jestem w duzej grupie ryzyka.

Gość bade
Powinnaś porozmawiać o tym z lekarzem. Jeśli nie test genetyczny, to powinnaś się regularnie badać, nie wiem: zdjęcie, USG, ale ważne żeby w razie czego zdiagnozować to bardzo wcześnie.

Gość mala miiiii
to musze sie zorientować a jest wymagany jakiś wiek np nie wiem powyżej 40lat czy nie czegoś takiego, pełnoletnia dawno jestem więc nie będzie chyba przeciwskazań a ja wole dmuchać na zimno niż ma być potem za późno

Gość bo tak to niestety jest
mój tata palił 3paczki papierosów dziennie,3 lata temu umarł w strasznych katuszach na raka płuc i guzy mózgu...mnie też to czeka?

Rak płuc nie jest dziedziczny, mózgu też. Tylko niektóre typy raka mają podłoże genetyczne. m.in. rak piersi, jajników, częściowo jelita grubego.

Gość mala miiiii
A to normalne, że osoba która mówi, że cie kocha potem od ciebie odchodzi?

Gość mala miiiii
bo dla mnie nie i nie rozumiem takich ludzi co mówią o tym w taki sposób

Gość milka_milka
Wydaje mi sie ze nie jest to normalne. Ja jetsem z moim narzeczonym 7 lat, i nie wyobrażam sobie go zostawić w takiej sytuacji. Sądze, że powazny związek i prawdziwa miłość polega na byciu ze sobą szczególnie wtedy, gdy życie nie rozpieszcza. Jednak ludzie są różni, i każdy może inaczej w tej sytuacji zareagować. Ja jestem pewna, że On także by mnie nie zostawił.

Gość mala miiiii
Milka ja myśle tak samo, w życiu bym też swojego nie zostawiła ale ludzie są różni i ich reakcje też

Gość milka_milka
Mala_Mii, ten Twój partner, powiedział, że odejdzie w takiej sytuacji, bo będziesz nieatrakcyjna, czy że NIE odejdzie. Bo przeczytałam Twoj pierwszy wpis, i nie wiem czy źle zrozumiałam... Ile masz lat? Jak długo jesteście razem?

Gość mala miiiii
Powiedział, że nie będę dla niego atrakcyjna i że odejdzie. Ja mam 23 i od 4 lat jesteśmy razem

Gość milka_milka
mala_mii, przykro mi bardzo, że usłyszałaś coś takiego. Widzisz, sytuacje, takie jak Twoja, stanowią poniekąd sprawdzian dla związku. Ja nie miałabym wątpliwości, co w tej sytuacji myśleć. Strasznie jest mi przykro, że coś takiego powiedział. Spróbujcie o tym porozmawiać, może On nie zdaje sobie sprawy z tego co powiedział... (próbuję szukać jakiegoś wytłumaczenia, jednak nie wiem czy potrafię...)

Gość mala miiiii
dziewczyny o tym samym pomyślałam, jednak sobie myśle jak milka, może go to poprostu przerosło:/

Gość milka_milka
mala_miii, wiesz, niecodziennie człowiek ma do czynienia z taką sytuacją jak Wasza, jednak, moim zdaniem, gdyby naprawdę mu zalezalo, cos takiego nie przyszło by Mu na myśl, nie mówiąc o powiedzeniu tego Tobie, i poddaniu się z góry. mala_miii, sprobuj z nim porozmawiac, powiedz mu jak Cie to zabolało. Ja ze swojego doswiadczenia wiem, ze nawet jesli wszyscy do okoła mówili by mi zostaw Go, ja próbowałabym jeszcze rozmawiać, upewnić się czy naprawdę jest tak jak mówi....

Gość mala miiiii
Ja z nim porozmawiam, zobacze jaki ma punkt widzenia na tą sprawe

Gość milka_milka
Tak bedzie moim zdaniem najrozsądniej, powiedz mu jak bardzo Cię to rani. Mala Mi, zajrzę do Ciebie znów, jednak teraz uciekam już spać. Ty też się położ, ktoś mądry powiedział, że nocą każdy problem staje się trudniejszy do rozwiązania. Buziaki i trzymaj się ciepło.

Gość mala miiiii
tak to prawda, dzięki, życze dużo ciepełka i sama uciekam do łóżeczka

Gość BEZELER
Wyobraź sobie, że za miesiąc o tej porze możesz już być z osobą, która wpadła Ci w oko... www.jakzdobywac.pl Robert Marchel Jak zdobyć osobę, którą kochasz albo której jeszcze nie znasz. ;.,