Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bawka

matura polski ustny prezentacja ,,scharakteryzuj przyczyny walki czlowieka z..

Polecane posty

,,Scharakteryzuj przyczyny psychicznych zmagań i walki człowieka z samym sobą w wybranych utworach literackich\" to temat z LITERATURY. Możecie mi polecić literaturę z której będę korzystała i pomóc dokładnie zrozumieć temat? Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chodzi tutaj o opowiedzenie dlaczego bohater zmagał się z sobą i walczył, a do przyczyn tego mogło należeć: -> choroba -> samotność -> fatum -> nieszczęśliwa miłość -> ... o to chodzi? dobrze zrozumiałam? co zamieścić we wstępie i jakie lektury ?

caly romantyzm, tam wszyscy mieli cos z glowa, umierali dla chorej milosci, cieprienia mlodego wertera, kordian,

Gość alowwwweee
nawet Kmicic może być

Ale jak mam to opowiedizeć? ze PRZYCZYNA ytej walki jest nieszczesliwa milosc. i scharakteryzuje ja na podstawie bohatere Wertera z ,,cierpien mlodego wertera'' i opisuje czemu cierpial? ze byl nieszczesliwie zakochany, mial mysli samobojcze... kurcze..

Gość co za debilizm
Po co wybierasz tema,t którego nie rozumiesz? bo ładnie brzmi i można się pochwalić? przecież to jest żałosne :/ wybierz temat, który zrozumiesz i na który będziesz w stanie coś powiedzieć :/

sięgnij po Słownik Motywów Literackich, pod każdym hasłem znajdziesz spis książek w których pojawia się dany motyw. Na pewno coś wybierzesz

czy ja go nie rozumiem ? pytam czy o to chodzi ! czy tu kazdy musi sieczepiac kazdego ?!

Na pewno Kordian, Dziady cz. III, Cierpienia młodego Wertera, Konrad Wallenrod, Antygona, Legenda o świętym Aleksym, Giaur, Ludzie bezdomni, Biblia (Abraham i Izaak) Król Edyp, Lilije, no i te co wymieniłaś... Wybierz sobie coś :P Jeszcze na pewno znajdzie się wiele :)

Piszesz o rozterkach bohaterów, o tzw. wewnętrznym rozdarciu, co było jego powodem (nie opisuj czasem historii, bo ci braknie czasu ;), powiedz o najważniejszym) i do czego doprowadziło - np. do zabójstwa (Makbet) czy też samobójstwa (Werter), zerwania więzów rodzinnych (Konrad Wallenrod), choroby psychicznej (Kordian) itp.. Możesz np. zrobić planszę: bohater: przyczyna i skutek walki z samym sobą. Bardzo fajny temat :)

dziękuję :) po prostu upewniam się czy dobrzezrozumialam, a widze tutaj sa pomocne osoby i dziekuje Wam :) .. nie tylko te ktore potrafia tyko krytykowac...