Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Elilka 28

Czy po założeniu pessara trzeba leżeć?

Polecane posty

Gość Elilka 28

Mam pytanie do kobiet które też miały założony pessar. Czy po założeniu pessara trzeba leżeć? Jeśli tak to przez jaki czas? Czy można chodzić, siedzieć czyli normalnie funkcjonować, wiadomo bez wysilania się, dźwigania ciężkich rzeczy itp.?

Gość paulinka1919111
Hej :) po zalozeniu pessara nie trzeba lezec, oczywiscie tak jak podkreslilas na koncu - nie wolno sie przemeczac i forsowac bo moze sie to zle skonczyc.... ale poki co gdy ja mialam zakladany pessar lekarz oznajmil mi ze moge normalnie funkcjonowac, tzn pospacerowac, ale tez nie za dlugo, wykapac sie zwyczajnie, zrobic siusiu lub tez cos innego :P na poczatku gdy mialam pessar w sobie to czulam sie dosyc dziwnie, myslalam ze podczas pobytu w toalecie poprostu mi on wypadnie, ale nic sie nie dzialo, pessar trzyma sie na tyle dobrze ze nie ma zadnych obaw :) teraz juz nawet o nim zapominam, bo oczywiscie go nie czuje... Ale w kazdym badz razie mozna z nim normalnie funkcjonowac... pozdrawiam pa :)

A ja uwazam, ze to zalezy... Ja mialam zalozony pessar w 26 tygodniu ciazy blizniaczej, w szpitalu dostalam nakaz oszczednego trybu zycia, ale moja ginka powiedziala, ze zadnych spacerow, do lozeczka.... Oczywiscie w wiekszosci lezalam, tak mniej wiecej od 30 tc zaczelam sprzatac, zmywac, bawic sie ze starszym dzieckiem, jezdzilam nad wode, do lasu czy do rodzinki, ale wszedzie tam przebywalam w pozcji lezacej lub pollezacej. Jutro zaczynam 35 tc i od pewnego czasu jezdze normalnie samochodem do sklepu czy wychodze na plac zabaw. ALe w wiekszosci czasu i tak leze... Tyle ze juz nie mam stresa, udalo nam sie dotrwac do bezpiecznego terminu juz, jeszcze ze 2 tygodnie i mozemy rodzic:-)