Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kwasia

pytanie do prawników o spadek!!! pilne

Polecane posty

proszę o pomoc, w związku ze smiercia ojca, którey pozostawił długi, mam sprawę spadkową. i teraz tak, jest mama, mój brat ( nie ma rodziny w sensie żona i dzieci) i ja ( mam męza i dziecko). brat zma się zrzec spadku a ja podobno muszę go przyjąć? czy tak? czy muszę przyjmować spadek jesli ciązą na nim długi? dzięki za odpowiedzi.

Gość oczywiście że nie musisz

no tak, ale jak w tym wszystkim ma się zdanie adwokata który stwierdził ze jesli mam już rodzinę to muszę???

Gość oj oj cos niedouczony
ten adwokat chyba. ze co, ze jak masz juz rodzine to musisz ?? a niby z jakiej racji??? wg mnie nie musisz

Gość jesli przyjmujesz spadek
przyjmujesz równiez zadłużenie wybierasz tak lub nie nikt nie może Cię zmusic - nie ma nic do rzeczy czy masz rodzine czy nie

Gość prawnikhmmmm
nie musisz , na pewno! ....prawnik domorosły.

Nie muszisz przyjac spadku! Fakt czy masz rodzine czy jej nie masz, nie ma w tej sprawie nic do rzeczy, wiec lepiej szybko zmien adwokata! Najpierw składasz oświadczenie czy w ogóle przyjmujesz spadek czy go odrzucasz. (jesli wszyscy bliscy, potem dalsi krewni zrzekli by sie spadku, przejdzie od na rzecz Panstwa PL). Wazne musisz to zrobic w ciagu 6-miesiecy!!! Dopilnuj tego! Potem: Jest takie haslo: przyjecie spadku z dobrodziejstwem inwentarza i przyjecie spadku wprost. Poczytaj sobie juz na necie sama, na pewno wszystko sobie wyjasnisz. Jesli nie, pisz dalej, bedziemy pomagac. Pozdrawiam ;)

Gość tylko do 6 miesięcy
jeśli nie odrzucisz spadku w ciągu 6 miesięcy to traktowane to będzie jakbyś go przyjęła radzę poczytaj sama kodeks cywilny i koniecznie zmień adwokata, bo ten co go masz to bałwan http://kodeks-cywilny.ovh.org/ policz też czy długi naprawdę przewyższają wartosć tego co byście odziedziczyli jeśli wszyscy spadkobiercy nie odrzucą spadku to spadek wraz z długami spadnie na tego kto nie odrzucił czyli np.mamę - mama też powinna odrzucić, jeśli te długi takie wielkie poza tym jest jeszcze taka forma przyjęcia spadku, w której spadkobierca jest zobowiązany do pokrycia długów, ale tylko do wysokości masy spadkowej (wyleciało mi teraz jak się to nazywa) czytaj sama kodeks cywilny - najlepiej kup w formie książkowej aktualną (wersję) i nowego adwokata szukaj

Gość autor autor autor

Gość mruk78
Na wypadek gdyby ktoś była zainteresowany to podaje moje gg 7117677, chętnie podzielę się informacjami zaznaczam że nie jestem prawnikiem, samemu przez to przechodziłem, mogę przesłać wzór podania do sądu o odrzucenie spadku w imieniu małoletniego, odpowiedzieć na pytania dotyczące procedur, do jakiego sądu należy złożyć wniosek. Jak również jak odrzucić spadek jeżeli mieszkasz z dziećmi za granicą polski. Zaznaczam że podzielę się informacjami za darmo. Proszę pisać na gg ewentualnie później podam numer telefonu lub email do mnie. Pozdrawiam.