Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uiiuiuiu

ile daje sie w kopercie na slubie?

Polecane posty

Gość uiiuiuiu

jako chrzesni? i zwykli goscie? ?????????????

Gość uiiuiuiu
powaznie sie pytam

Gość Tez ciekawy
ja jade w sobote na wesele do kuzynki i w kopercie dajemy 500 zl, moja siorka byla w zeszla sobote u kolezanki i dala 300 zl za jeden dzien.

Gość hajdaczka
1000zl to w sam raz

Gość hajdaczka
na wycieczke za to nie pojada ale narzekac tez nie powinni......heh

Gość chrzestni 1200zł
zwykli gosci 600zł

nie zmuszaj mnie do opisywania rzeczy oczywistych (ok, jak bedziesz bardzo nalegal to napisze co np. robi moj maz jako chrzestny :O ) owszem zgodze sie, ze czasem obserwacja najblizszego otoczenia moze prowadzic do takich wnioskow jakie wlasnie wyciagnales

1000 zł bo sie jest chrzestnym? To przeciez wyplata co niektorych :o Poglupieli Ci ludzie :o A 500 zł jako zwykly gosc? To wole nie isc na wesele, bo wychodzi na to, ze idea wesela sprowadza sie nie do uczczenia waznego wydarzenia tylko do zebrania kasy :/

Ojej, no dacie na ile was stac. Zwykli goscie daja zazwyczaj 200zl, wiec chrzestni powiedzmy 400. Ale to nie jest tak ze jak was nie stac i macie dac 200 to macie nie przychodzic. Zalezy od waszych mozliwosci finansowych. 400 to takie usrednienie. A jezeli was stac mozecie dac i 2.000. Zalezy od waszej sytuacji materialnej i tego na ile sie poczuwacie.

Gość kic kic hop hop
Hmmm tak srednio to od osoby ja uwazam 250 zl - 300zl zalezy gdzie i do kogo. Do rodziny mysle ze okolo 300zl od osoby czyli 600zl od pary. Do znajomych troszke mniej. A jako chrzesni to mysle ze kolo 2 tysiecy - albo pralke albo lodowke

Gość kic kic hop hop
Wiecie cos no pomyslcie chociaz chwilke - ktos robi wesele - to wazny dzien w zyciu dla kogos i zaprasza z sympatii - no i generalnie idea jest taka ze rownie dobrze mozna przyjsc z kwiatami i zyczeniami - i para mloda napewno jest na to przygotowana. Ale tak rozsadnie rzecz ujmujac ktos minimum wydaje na osobe w restauracji na wesele kolo 160 zl wiec jak sie idzie z osoba towarzyszaco to wypada dac przynajmniej 320 zl no i co to za prezent ?jak zwroca sie koszty wiec ja uwazam ze 300 zl od osoby to akurat.

Gość słoneczko na_niebie
Niedawno byłam na weselu. Dałam 500zł. W sumie to też nie wiem ile się teraz daje .

bezedury - moze jest on akurat nietypowym przykladem, bo po prostu bardzo lubi dzieci ma dwie chrzesniaczki jedna ma 2 lata jedna 4 2 latka pochodzi z rozbitej rodziny, ma malo kontaktu z ojcem spedzamy z dziewczynkami weekendy od czasu do czsu, odwiedzamy je, zabieramy na spacery widze ze maz szczegolnie duzo czasu stara sie poswiecac mlodszej, zeby zaznaczyc obecnosc meskiego pierwiastka w jej zyciu prezenty dajemy tylko \"przy okazji\" nie rozpieszczamy ich rodzice moga liczyc na nas w sytuacji naglego wyjscia - mozemy zaopiekowac sie malymi i NIGDY nie dalismy koperty - koperta to prezent dla rodzicow nie dla dziecka nie jestesmy religijni wiec nie spelnia roli zadnego tam stroza katolickiegow wychowania czy cos bezedury - wiem dobrze o co ci chodzi ale tylko dlatego ze negatywne przyklady sie widzi nie znaczy ze nalezy je krzewic i powielac ja np. musiala bym sie mocno zastanowic czy zostane chrzestna gdybym zostala poproszona

zalezy jakie pokrewienstwo i jakie koligacje jesli obca osoba to nie dam wiecej niz 200 zl mniej tez uwazam ze nei wypada rodzinie to tez zalezy faktycznie jak chrzestni to wiecej ale to tez zalezy jaki kto ma status majatkowy jesli zarabialabym przykaldowo 1000 zl to wiadomo ze nawet jakbym chrzestna byla to nie oddalabym calej meisiecznej pensji, nawe jesli tak by wypadalo.

Gość buahahahaaa
niektórzy dają puste koperty :D