Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytanie mam

kiedy obcinac paznokcie noworodkowi?

Polecane posty

Gość zapytanie mam

Gość mekintosz
boszsz rodzi a potem nie wie co zrobic z urodzonym dzieckiem

wtedy gdy urosną na tyle że może się dziecko nimi zadrapać. paznokcie od nóg zwykle rosną dużo dłużej

moze powiecie ze jestem stuknietA :p ALE JAK MOJA CÓRCIA była noworodkiem ..paznokcie jej obgryzałam:d dlaczeg bo bałam sie obiac takie mikroskopijne były :o podwazałam zeba i delikatniutko odrywałam paznokiec....

Gość od razu jak sa długie
dzieci zazwyczaj rodzą sie juz z dlugimi paznokciami . Najlepiej je obciac od razu dlatego ze noworodki drapia sie po twarzy i jak maja dlugie paznockie to beda slady na buzi . NOworodki lubia tez wkladac palce do oczu wiec tez moga sobie dlugimi paznokaciami zrobic krzywde . Najlepiej wez nozyczki do szpitala

Gość wiolka mala
słyszałam ze po miesiacu a do tego czasu rekawiczki

na pewno nie po miesiacu . Noworodkowi rosa bardzo szybko paznokcie . Moja corcia ma 3 miesiace i obcinam jej co 2 dzien bo tak szybko jej rosna . Przeciez dziecko nie moze byc caly czas w rekawiczkach - podczas kąpieli ( no chyba zadna matka nie kapie w rekawiczkach ) jak bedzie mialo dlugie paznokcie to wtedy moze sobie krzywde zrobic - porysowac buzie albo co gorsza wlozyc do oczka

dla ciekawosci dodam czy noworodek czy miesieczne czy 3 miesieczne dziecko maja takiej samej grubosci paznokcie . Po prostu trzeba bardzo uwaznie obcinac najlepiej jak dzidzius spi

Gość hop w nowy dzien

Słyszałam, że nie wolno od razu obcinać paznokci, bo później nie będą \"przylegały\" tzn. nieładnie się ukształtują czy coś takiego. Ja swojej córce obcięłam już w szpitalu i o tym dowiedziałam się dużo później. Teraz paznokcie u najmniejszych palców ma trochę odstające do góry. Nie wiem czy to akurat konsekwencja zbyt wczesnego obcięcia ale teraz bym z tym poczekała.

Gość ło matko i córko
NIgdy w życiu obcinać w szpitalu!!! Wszędzie się o tym czyta, ze na pewno nie w szpitalu! Nie masz gwarancji ze nie uszkodzisz naskórka , a w szpitalu o infekcje bezbronnego organizmu nie trudno. Wiem, ze nalezy wytrzymać 2 tygodnie i dopiero obciąć delikatnie, do tego czasu zakładac albo niedrapki, albo kaftanik naciagac na łapki

po ok 3-4 tygodniach!!! do tego czasu między paznokciem a opuszką jest delikatna błonka, nie wolno jej naruszyć. Położna w szkole rodzenia sugerowała nawet by poczekać dłużej. Nie wolno także dziecku obgryzać paznokci!!!

Gość ło matko i córko
No właśnie - obgryzaniem paznokci tez bidy mozna napykać! NA zebach masz bakterie, z którymi mały organizm jeszcze niekoniecznie umie sobie poradzić. Naprawdę lepiej sie wstrzymać, naciągac rękawki mocniej i tyle.

Trzeba obciac gdy tylko auwazysz, ze sa długie i maluszek moze sie nimi pograpac, na poczatku pewnie co drugi dzien :)

nigdy nie obcinajcie noworodkowi paznokci!!! dopiero po miesiącu noworodek ma miękką opuszkę, która nie stanowi jeszcze oparcia i jak paznokieć będzie krótki może się potem wywijać mojej córce obcięłam bo nie wiedziałam, teraz ma strasznie brzydkie paznokcie u nóg, zawinięte do góry... dopiero przy drugim dziecku położna mnie oświeciła obgryzanie było starą metodą naszych babek, acha :D wiedziały co robią jakie było moje zdziwienie, kiedy we współczesnej angielskiej książce o pielęgnacji niemowląt znalazłam zalecenie właśnie obgryzania pasnokci noworodkom, jeśli są bardzo długie... nawet było zdjęcie facetki, która obgryza...

purusha, na pewno ma od tego... moja biedaczka butów nie może sobie kupić :( muszą być bardzo wysokie w palcach bo inaczej nie włoży... ot głupia matka narobiła :(

Gość ja polecam jednal
aha ja obciel;am w domku po 2 tygodniach a moze 3 nie pamietam,pozdrawiam

Gość gość
Gdy dziecko jest już podrapane na twarzy, to wiesz że następnym razem musisz obciąć paznokcie trochę wcześniej. :classic_cool:

Gość gość
Ja obcinalqam w szpitalu i nic sie nie stalo, nie czekalam az dziecko soie podrapiw cala buzie, a wy z tymi odgietymi paznokciami smieszne jestescie :D :D co za zabobony

Gość gość
ja obcielam juz w szpitalu,takie miala dlugie,strasznie sie drapala nimi po twarzy a u stop obcielam jej pierwszy raz jak miala 4miesiace. nie wiedzialam,ze nie mozna obcinac paznokci przez pierwszy miesiac. szkoda.

Gość gość
Kurde co za zabobony. Najlepiej przez miesiac nie obcinac, bron Boze nie kapac, nie przewijac a najlepiej jeszcze nie karmic. Ot tak profilaktycznie.

Gość gość
W szpitalu nie wolno. Ja zakładałam dzieciom w szpitalu niedrapki, albo rączki były schowane w beciku, a po powrocie do domu paznokcie obcinał im mąż - był w tym najlepszy. Obcinanie przez sen to bardzo dobry pomysł. O ile dobrze pamiętam obcinał 2 razy w tygodniu. A z tym pierwszym miesiącem jest jak z włosami. Słyszałam, że włosów nie powinno się dziecku obcinać przez pierwszy rok nawet jeśli dziecko ledwo widzi bo mu włosy spadają na oczy :-|

Gość gość
po 4-3 tygodniach te pierwsze paznokietki sa bardzo lamliwe i same sie "reguluja" moze moje dziecko bylo spokojne, ale nie zadrapywalo sie po twarzy nawet bez niedrapek przez ten pierwszy miesiac - na poczatku zalozylam, ale polozna poradzila zeby zdjac, bo raczkami dziecko poznaje swiat.

Gość gość
A z tymi wlosami to co to za kolejny zabobon? Nie mozna bo co?

Gość Kalessin
w szpitalu nie wolno, bo jak pisały dziewczyny, więcej szkody niż pożytku można narobić (bakterie, zakażenia itp); rękawiczki też się odradza (jak i zakładanie czapeczek) bo po pierwsze ograniczamy możliwość naturalnej regulacji ciepła noworodka (co prowadzi do przegrzania -zwłaszcza przez czapeczki zakładane w domu), a po drugie noworodek ma silną potrzebę czucia świata wokół siebie więc wprowadzamy mu dodatkowy stres zabierając mu tę możliwość; paznokcie są bardzo miękkie i same się łamią; nie wiem od kiedy dokładnie można obcinać, ale ja synkowi nie obcinałam chyba przez pierwsze 2 tyg i jakoś bardzo sie nie podrapał - paznokcie się łamały; teraz też tak będę postępować