Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matka zaniedługo

Chcę nazwać córkę Rachela, ale ojciec dziecka...

Polecane posty

Gość matka zaniedługo

.. się nie zgadza. Co myslicie o tym imieniu? Uważaie, że jest "wydziwaczone"? :O

Gość nosicielka
okropne:O to moze lepiej hela, albo ela:P chociaz tez brzydkie:P

Gość matka zaniedługo
Nie mam męża ;) A moja matka stwierdziła, że to imie "jakieś takie zydowskie" No ludzie! Tradycyjne imię z Biblii, żadne tam andżeliki czy takie tam i też źle... nie wiem co robic, strasznie mi sie to imie podoba :O

Gość matka zaniedługo
Zrobnienie? Myślałam o "Relka"

Gość small size
twoje dziecko , twoja sprawa, dla mnie mozesz ja nazwac nawet kafeteria ;p

czy tak sie czasami nie nazywala jakas zydowka z Biblii? mi sie to tak kojarzy. a polacy sa uczuleni na zydow wiec radzilabym jednak zmienic imie

Gość floo
Sprawdź jak pasuje do nazwiska, bo imię ładne ale np rachela kopeć to niespecjalnie ale np rachela sarnecka juz jakos milej wpada w ucho..

Gość zielony soczek
coi wy macie z tymi zdrobnieniami...niektóre imiona nie potrzebują zdrobnień...mam w rodzinie Nataniela i wszyscy mówią po prostu Nataniel...a co do Rachela to bardziej podoba mi się w wersji Rachel (czyt.Rejczel)

Gość matka zaniedługo
No nazywała się, ale: 1. Było to w Starym Testamencie, więc nie mogła być katoliczką w żaden sposób jeszcze :P 2. Większości pytanych znajomych mimo wszystko to imie kojarzy się nie z religią, a z... "Weselem" Wyspiańskiego :D

Gość gospocha
tragedia, jakby mnie ktos tak nazwal, zlozylabym wniosek o zmiane imienia serio

Gość zielony soczek
mi się podobają zagraniczne imiona

Ładne imię, co prawda żydowskie. Ja bym dał jeszcze jedno np Rachela- Maria, albo Rachela- Elżbieta, czy jakieś inne, by dziecko mogło sobie wybrać jak będzie starsze imię dla siebie, no bo Rachela, to trochę archaiczne i rzadkie.

Gość wiemco mówię
nazwij to dziecko rachela,bo potem przez cale zycie jesli jej tak nie nazwiesz bedzie ci sie kojarzyla z rachela i bedziesz zalowala :( ja nazwalam corke teresa,a chciałam sara,maz nie chcial,uleglam i teraz zaluje :( corka ma juz 28 lat,adla mnie zawsze bedzie sara :(

Gość
ludzie..... masa ludzi w Polsce nosi żydowskie/biblijne imiona.... przykłady: Michał Rafał Joanna Jan Ewa ;) Adam ;) Hanna Anna Szymon Magdalena Daniel Tomasz Tobiasz Józef Paweł Maria Mateusz Jakub Janina a np na zachodzie (a Anglii/USA) powszechne jest nadawanie imion typu Eliasz, Jonasz, Jozue, Natan i to głównie przez protestantów

Gość wiemco mówię
poza tym rachela to bardzo ladne imie i oryginalne,nie jakas kasia czy ania...co z tego,ze ludziom moze sie nie spodobac, dla jednych bedzie ladne dla drugich brzydkie,tak jest zawsze,to tobie ma sie podobac,a nie komus innemu,poza tym ty masz pierwszenstwo w wyborze imienia,bo to glownie twoje dziecko :) pozdrawiam :)

Gość
\"No nazywała się, ale: 1. Było to w Starym Testamencie, więc nie mogła być katoliczką w żaden sposób jeszcze \" św. Piotr też nie był katolikiem :classic_cool: a to podobno najpopularniejsze imię w Polsce :P

Gość
a ja w ogóle lubię imiona biblijne :) chociaż nadawanie dziecku imienia np Barnaba czy imion pierwszych chrześcijan typu Hieronim czy Euzebiusz to jednak przegięcie :P

Gość
albo Zebedeusz czy Nehemiasz XD jednak istnieją pewne granice :D

Gość a moze tak
a moze Nabuchodonozor?

Gość
ale on był chyba zły? xD a ja właśnie obczaiłam męskie imiona semickie na Wikipedii... no i z Szawłem/Pawłem to było tak, że "Szaweł" to "Saul" (nie miałam pojęcia, że to jest to samo imię!!) czyli po zmianie imienia miał na imię "Paul" jak jest np w języku angielskim. czemu u nas są te imiona spolszczone :/ nie może być normalnie "Paul" jak "Paulina", ale "Paweł"? :o

Gość
ale Rachela to ładne imię :) a jeśli chodzi o zdrobnienie, to można np Ela, Elka