Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ziemniakowa

mąż a rodzina

Polecane posty

Gość ziemniakowa

mam taką sytuacje jestem mężatką od 2 lat , mam siostre nastolatkę i mamę. która jest na rencie mój ojcieć nie żyje. Mi powodzi sie całkiem dobrze , nie mamy jeszcze dzieci . Problem leży w tym , że mój mąż złości sie , że ja pomagam mamie finansowo , a właściwie siostrze ( kupuje jej czasem ubrania , jakiś kosmetyk , daje pare groszy ) . Uważa, że to mój obowiązek skoro mi sie w miare powodzi , tym bardziej , że nigdy nie wiadomo jak sie życie potoczy i czy ja kiedyś nie będe potrzebować pomocy siostry. Mąż uważa , że powinny sobie same radzić , zachowuje sie tak jakbym go okradała z jedzenia i zanosiła wszystko im. Sknera jeden!!! Uważa ze teraz rodzina to jes ON nie matka i siostra . Nie chce sie z nim kłóócic , więc tera zrobie to po kryjomu , ale on jak zauwazy ze siostra ma cos nowego na sobie to zaraz wypomni przy ludzich ze pewnie ode mnie dostała. Co ja mam z nim zrobic?

Gość Jolka__
Na pewno nie powinnaś pomagać mamie i siostrze za jego plecami !! Przecież majątek jest wspólny. Nie muszę chyba mówić, że on nie ma prawa mówić, że teraz rodzina to tylko on a nie mama i siostra.. Obawiam się, że nie obędzie się bez rozmowy, która pewnie przerodzi się w kłótnię, ale nie możesz mu popuścić w tej kwestii...

Gość ziemniakowa
no one nie mają dobrej sytuacji , mama ma rente chorobową a siostra dostaje rente po ojcu to nie są duż e pieniądze a mieszkanie trzeba opłacić , radzą sobie jakoś , no ale luksusów tam nie ma. Siostra ma w tym roku studniówke , więc ja bym chciala , żeby ładnie wyglądała i kupić jej sukienke dać na fryzjera i kosmetyczke, tym bradziej , że nam w miare dobrze sie powodzi i nie odczujemy , że wydalismy na to a w ich budżecie to będzie spory wydatek. Wkurza mnie ze mój mąż jest taki skąpy i nieuczynny . On nawet swojej mamie żałuje , ja szlismy na imieniny do niej to kupiłby najgorsze zwiędłe kwiatki byle taniej.

Gość errrtre
ziemniakowa taka Siostra jak Ty to prawdziwy SKARB!!!

Rozmowa, rozmowa i jeszcze raz rozmowa!!! na spokojnie przetłumacz Mu, że to co robisz, wynika z troski o Rodzinę i że to jest teraz także Jego rodzina i powinien wyjść z inicjatywą i drobną pomocą! Jeśli to nie pomoże, to nie wiem....ale współczuję, bo życie z takim człowiekiem będzie ciężkie!

Gość ziemniakowa
logika mojego męża jest taka , że on doszedł do wszystkiego sam , bo też pochodzi z biednej rodziny i teraz nie chce sie tym dzielić , ale ja też pochodze z biednej i tez sie uczyłam i pracowałam i taka skąpa nie jestem . siostra jest w liceum i nie może isć do pracy ( dorabiała sobie w wakacje ale teraz będzie mieć mature więc niech sie uczy żeby dostać sie na studia) gdybym widziała , że siostra sie obija i tylko łape wyciąga to bym nie dawała , ale uczy sie pomaga mamie w domu , więc zasługuje na jakis ciuszek kosmetyk czy wyjscie gdziec.

Gość errrtre
ziemniakowa masz rację w takim razie może ustal z mężem, że np będziesz dawać Siostrze stałe kieszonkowe? Albo udawaj, że kupujesz rzeczy dla siebie a później zrób porządki i powiedz, że lepiej Siostrze oddać niż wywalić jesli rozmowa nie pomaga to działaj w ukryciu

Gość bez odbioru
ten temat już był, czy mam deja vu?

Gość definetely yes
jestes wspaniala osoba i nie daj sie temu sknerze!!! takiej dobrej osoby to treaz ze swieca szukac.. a dobroc zawsze wraca:-) Nie rezygnuj z pomocy mamie i siostrze, absolutnie. a jesli sie to jemu nie podoba, to ma problem, bo skoro Wam sie dobrze powodzi, to on sam tez powinien chetnie pomagac Twojej rodzinie! skoro Cie kocha, to tak wlasnie powinien robic. Gratuluje za cudowny charakter!

Gość anooo
No to faktycznie Twój mąż, to jakiś nie ten teges...ciekawe jakby ob był na miejscu Twojej siostry, czy by odmówił pomocy od Ciebie...Pomagaj jej i mu powiedź twardo, że to Twój obowiązek, tym bardziej, że przecież jej nie utrzymujesz tylko czasem coś jej kupisz...