Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezdomna

przetarg=mieszkanie?

Polecane posty

Gość bezdomna

witam, nie mam tyle pieniędzy aby kupić sobie nowe mieszkania słyszałam że gminy organizuja różnego rodzaju przetargi na mieszkania jak to sie dokładnie odbywa wie ktos może?

Gość bezdomna
dzieki za odpowiedz okazaliscie sie bardzo pomocni:(

Gość ten zboczony
spoko zawsze mozesz na nas liczyc :)

przewaznie takie przetargi sa ustawione (zeby ktos mogl sobie zarobic na pozniejszej sprzedazy albo wynajmie) wiec raczej marne szanse chociaz moi znajomi kupili rok temu mieszkanie po ludziach, ktorzy dluzszy czas nie placili czynszu (od razu sie zglosili do administarcji jak tylko mieszkancy dostali nakaz eksmijsji)i kupili po cenie, po ktorej kupili mieszkacy czyli za 2500 zl za metr kiedy ceny byly ok 8000 zl za metr wiec niektorym sie udaje

Gość w mojej spółdzieli
wywieszają kartki z info o przetargach w biurze, a czasem nawet na klatkach schodowych, ale wcale nie są to takie wielkie okazje, bo mieszkania zazwyczaj są bardzo zniszczone.

Gość bezdomna
z lokatorem? a ile może wzrosnąć cena takiej sprzedaży jeśli jest jakaś cena tam wywoławcza? no i co zrobic żeby ten przetarg wygrać.... to, że jest zniszczone nie szkodzi mam firmwe budowlaną:)

Gość bezdomna
jacy znowu komornicy? czemu?

Juz mowie o co chodzi... Przetargi, ktore organizuja Urzedy Miasta polegaja na licytacji wysokosci czynszu. Czyli: Jest kilka mieszkan o roznych metrazach, jest tez wyznaczany dzien i godzina w ktorych mozna to mieszkanie zobaczyc. Jezeli ktos sie decyduje wtedy trzeba wplacic dzien przed licytacja VADIUM u mnie w miescie jest to koszt ok 3tys, ale np u kuzyna w Katowicach tylko 1tys i w przypadku nie wygrania jakkiejkolwiek lizytacji te pieniazki sa zwracane, takze nie jestesmy w stracie. Wiec tak. Kazde mieszkanie ma stawke wyjściowa za m2. U mnie to bylo 3,96 za mieszkanie o powierzchni 120m2 i licytacja polega na tym "kto da wiecej" U nas doszlo za to mieszkanie do 5.40 wiec sumujac. Czynsz tego mieszkania 120m2 bedzie wynosic 648zl, wiadomo im wieksze mieszkanie tym wieksze koszty. Ale... sa to mieszkania do remontu we wlasnym zakresie. Po wygraniu licytacji dostaje sie spis wszystkich rzcezy, ktorte trzeba zrobic i wymienic, ma sie na to 3 miesiace, w ktorych nie placi sie czynszu, jesli czasu zabraknie wtedy trzeba to zglosic i placi sie tylko polowe. Dodam jeszcze, ze mieszkania z przetargow sa tylko w kamienicach :) No i to by bylo na tyle :)

Gość bezdomna
ale nie ma takich mieszkań na przetargach, żeby kupić są tylko do wynajęcia? a jesli do wynajęcia to cos jest zawarte w tym czynszu np woda ogrzewanie? jak te mieszkania wyglądają ,są bardzo zdewastowane? no i czy na pewno nie ma na sprzedaż?

Te mieszkanie oczywiscie nie bedzie na wlasnosc, chyba ze kiedys bedzie Cie stac i odkupisz je sobie. Ja mam teraz mieszkanie z urzedu i podlegam administracji mpgk, chyba bardzo wielu ludzi ma takie mieszkania, normalnie nalezysz do wspolnoty mieszkaniowej. Mieszkania w zaleznosci... jedne sa zdewastowane inne wyremontowane tylko na te jest bardzo wielu chetnych, wiadomo ze kazdy szuka takiego, gdzie nie bedzie musial duzo zrobic. Jezeli sie zdecydujesz isc na cos takiego to dam ci cenna rade. Zawsze patrz w jakim stanie sa okna, czy jest piec kaflowy, jesli nie to koszt postawienia to ok 3000zl i czy jest lazienka lub chociaz prysznic, bo administracje lubia robic problemy... trzeba pisac zgode, a pozniej zrobic to wg ich projektu gdzie na wlasna reke musisz sobie znalezc jakiegos inzyniera, ktory to zrobi... a to spore koszta.

Gość bezdomna
kurcze .... więc tylko piece kaflowe są w takich mieszkaniach??? nie ma normalnego ogrzewania trzeba w piecu palić? no i masz racje z tymi oknami:) to w takim razie dlaczego jest na przykład przetarg na sprzedaż nieruchomości? a nie na najem...? i czy rzeczywiście jest tajk , że masz jakiś czas na wyremontowanie tego mieszkania?

No piec kaflowy musi tam byc, niekoniecznie musisz z niego korzystac :) Zawsze mozesz miec w domu ogrzewanie elektryczne, ale to chyba troszke kosztowne :) Tak jak mowilam 3 miesiace bezczynszowe na remont mieszkania. Idz do swojego Urzedu Miasta i zapytaj, bo nie jestem pewna czy w kazdym sa takie przetargi i tam powinnas uzyskac wszystkie iformacje :)

Gość bezdomnaaa
hmmm a co jest zawarte w tym czynszu? tak jak w spoldzielniach np woda czy jak to jest i średnio ile taki czynsz wynosi....myslałam, że malutko jeśli to kamienica i sobie to jeszcze wyremontować musisz.... a jak jest z mieszkaniami komunalnymi? co zrobić żeby takie dostać kurcze jak dostać mieszkanie normalnie juz nie wiem mam troche pieniędzy tylko później żeby ta eksploatacja nie była taka droga ehhhh

czynsze sa bardzo male, ja tam podalam tylko przyklad. Idac na taki przetarg trzeba sobie wyliczyc ile jest sie w stanie zaproponowac najwiecej za m2 od tego bowie zalezy ostateczna wysokosc czynszu. U nas akurat sa tylko duze mieszkania minimum 80m2 ale do tego dochodzi jeszcze woda, wywoz smieci itp Ja dostalam mieszkanie komunalne z Urzedu, ale male, bo tylko kawalerke, wieksze mozna dostac, kiedy w rodzinie sa 4 osoby. W dodatku UM wyremontowal mi to mieszkanie, dostalam nowe wykladziny, urzadzenia sanitarne, piec i czekalam tylko 4 miesiace, ale to zalezy od ilosci wolnych mieszkan.

Gość bezdomnaaa
no to ile w takim razie płaci się orientacyjnie czynszu w takim mieszkaniu...?

Gość do Niezapominajki
czytam sobie Twoje posty i wiem, że bedziesz brała udzial czy biresz w takim przetargu. mam w zwiazku z tym pare pytan do Ciebie: skad mozna sie dowiedziec o tych przetargach? Czy w Urzedzie Miasta sa jakies informacje? I drugie pytanie: na jakiej zasadzie moga Ci wymówic ten wynajem? Załóżmy że wygrywasz przetarg, remontuesz mieszkanie a za pól roku każa Ci je opuścic?

W wydziale mieszkaniowym w UM udzielaja takich informacji, jesli sa jakies przetargi to najlepiej poprosic o liste mieszkan na ktorej sa wszystkie potrzebne informacje i na spokojnie mozna sobie wszystko wyliczyc. Moga wymowic wtedy, kiedy nie placi sie za czynsz, to mieszkanie nie rozni sie niczym innym od reszty, ktore przydziela urzad miasta, kazde z nich nalezy do jakiejsc spoldzielni. bezdomna ciezko powiedziec ile wynosi taki czynsz, bo to zalezy od metrazu a takze od tego jaka wylicytuje sie stawke za m2 ale dla przykladu: moj kuzyn 2 miesiace temu wygral tak przetarg: mieszkanko ma 47m2 a cena za m2 wynosi o ile dobrze pamietam 7zl No to czynszu placi niewiele ponad 300zl. Ja mialam mozliwosc wziecia mieszkania 92m2 gdzie za metr2 placilabym 4,6zl bo na tym stanela licytacja, wiec placilabym 430zl. Wiec nie sa to jakies specjalnie duze kwoty biorac pod uwage, ze sa to spore metraze.

Gość mieszkanie
Ale Ty głupoty gadasz, umowę się dostaje od razu po wygranej licytacji, ciekwe gdzie znjadziesz lepsze mieszkanie, kredyt hipoteczny okolo 1000 zl plus wszystkie media, albo wynajem za ponad 1000 zl a potem musisz sie wyprowadzic wiec nigdy nie mieszkasz u siebie nic sobie nie remontujesz po swojemu, lepiej wziac mieszkanie z przetargu wyremontowac sobie i mieszkac ze swiadomoscia ze nikt Cie z niego nie wyrzuci. A mieszkania z przydziału również są do remontu, a w kolejce czeka się 5 do 10 lat. Wiec szkoda czasu na placenie za wynajme zamiast cieszyc sie swoim wyremontowanym mieszkaniem.

Gość gość
Jest taka firma jak DTK&W ( www.oferty-biznesowe.pl ). U nich regularnie sobie przetargi wynajduję. Aktualizują oferty, są fajnie poszeregowane, także nie trzeba tracić czasu na poszukiwania. Nie pomijają ofert, przesyłają informacje na bieżąco.

Gość Bimjka
Jeżeli ktoś szuka porady indywidualnej z zakresu przetargów itp myślę, że warto zajrzeć na https://www.portalzp.pl/ . Nigdy wcześniej nie korzystałam z takich stron a tym bardziej porad w taki sposób. Czytałam pozytywne opinie na forum i się zdecydowałam.

Gość gość
W poniedzialek mam przetarg na mieszkanie ktore mnie interesuje i wlasciwie ten przetarg jest organizowany ze wzgledu na mnie. Ile godz trwa taki przetarg ??

Wiadomo z kim mozna sie starac o mieszkanie z przetargu- licytacja o stawke czynszu? czy moze to byc rodzenstwo? Zakladajac oczywiscie ze laczne finanse mieszcza sie w kryteriach dochodowych.

Gość gergra
owszem są takie przetargi, szczególnie w spółdzielniach albo licytacje komornicze, są to zamówienia publiczne, muszą być organizowane zgodnie z prawem http://www.kancelaria-szip.pl/zespoly/eksperci,15/3,prawo-zamowien-publicznych.html czy są możecie sprawdzić z ich pomocą, warto bo to nasze pieniądze i lepiej nie wpłacać kaucji bezzwrotnej na jakąś farse.

Gość gość
Przychodzi mi tak na szybko do głowy strona http://oferty-biznesowe.pl. Zarejestrowałem się testowo na miesiąc, mają taką darmową opcję. Podoba mi się jak to wszystko tutaj jest publikowane. Dużo zleceń prywatnych, konkretne opisy ogłoszeń, nie muszę co chwila pisać do obsługi portalu z prośbą o wyjaśnienia i tak dalej. Jak się miesiąc skończy to najpewniej wykupię sobie płatne konto, ale jeszcze się waham.

Gość H  e  j
jeśli ktoś jeszcze czyta ten temat, to mogę polecić http://przetargweb.pl/ Jest trochę ofert na sprzedaż domów, ale głównie działki. Większość do zbycia w formie przetargów.

Gość sandraaa9822
Różne przetargi można znaleźć również na stronie https://www.portalzp.pl/ Jeśli ktoś z Was byłby zainteresowany. Myślę, że udział w przetargu to szansa, aby kupić coś dużo taniej. Jest to też opcja, z której często korzystają różne firmy.