Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dela

Leczenie kanałowe - pilne

Polecane posty

Mam takie problem. Mianowicie tydzien temu zaczelam leczenie kanalowe. Na pierwszej wizycie tylko wsadzila jakies lekarstwo poniewaz znieczulenie nie zadzialalo i nie chciala rozwierac. Na kolejnej wizycie 4 dni temu po dwoch znieczuleniach wyciagnela nerwy, wsadzila jakies inne lekarstwa i kazala przyjsc po tygodniu na wypelnienie stale. Problem w tym, ze zab mnie boli od wczoraj kiedy napilam sie goracej herbaty. Przy nagryzaniu skacze po scianach. Prosze pomozcie. Czy to normalne?? Dowiedzialam sie ze moze bolec dopoki nie jest calkowicie wypelniony. Ale juz sama nie wiem :(

Gość Jigga
Najlepiej nie jedz i nie pij na ta strone,nie mowiac o goracej herbacie,a kazdy reaguje inaczej,ja mialem leczenie kanalowe i jakos nie narzekalem :-) I zalatw sobie jakies dobre tabletki przeciwbolowe typu KETONAL,a nie jakies Ibupromy i inne gowna !!! Pozdro i trzymaj sie :-)

No wlasnie z ta goraca herbata troche przesadzilam :( Mam ketonal forte zaraz sobie zapodam. Oby do poniedzialku bo zwariuje..

No ja mam właśnie ząb w trakcie zatruwania, i mam to samo co Ty. Przy gryzieniu albo nei daj boże uderzeniu w ten ząb umieram:O Mojej dentystki nie ma do piątku, mnie szkoda kasy na płacenie znowu komuś za to samo... Naczytałam się na kafe o jakiejś zgorzeli i już przeżywam...

No to witam w klubie ! Poprosilam moja mame, zeby zapytala sie mojego dentysty w Polsce czy to normalne. Ten jej powiedzial ze nawet po leczeniu moze bolec i miesiac. Ale Ty masz zatruwany zab znaczy wyciagneli ci nerwy ? Kurcze nie rozrozniam :D Ja juz mam nerwy wyciagniete a boli jak cholera! Ketonal pomogl ale nadal jak przygryze to z majtek wyskakuje :/ Kurcze musze czekac na moja dentystke teraz bo pojde do kogos innego zaplace kolejne sto euro bez sensu. :(

No to wielkie pocieszenie :) Zastanawialam sie tylko, bo rok temu mialam leczenie kanalowe i nawet przez chwile nic nie czulam dlatego teraz wpadlam w panike. :(

Nie, ja narazie mam założoną trutkę i fleczer. Dopeiro jak nie będę czuć jak ona mi wkłada ten przerażający drucik w kanał zacznie je czyścić. Ty jesteś już po tym etapie tak? Tzn już Ci wkręcała takie małe śrubki- druciki w kanały? Swoją drogą to dziwne, miałam kiedyś kanałowe i najpierw przez miesiąć nosiłam trutkę a potem od razu czyszczenie, wypełnianie i zaplombowanie... Ja też czekam do piątku bo szkoda mi kasy...

Tak jestem po srubkach i drucikach ;) To jest moje drugie kanalowe leczenie i za pierwszym razem tez mialam zeba zrobionego w ciagu dwoch tygodni. Niektorzy moi znajomi maja robione kanalowe w ciagu jednej wizyty. Tak czy siak zab mnie doprowadza do szalu, mam nadzieje, ze szybko sie to skonczy :s

To ja opowiem tu swoją historię.. usiądźcie wygodnie ;P Zaczęło się, od zapalenia źle zrobionego zęba. Konieczne było zatrucie.. aby dobrze działało, dentystka porządnie mi rozwierciła ząb...zatruła [bez znieczulenia..więc dosłownie biegałem po mieście i chodziłem po ścianach]. Powinienem po 2 tygodniach iść na kanałowe leczenie.. ehm..zwlekałem z tym miesiąc. Na 1 wizycie dentystka od razu zaczęła dłubać w kanałach usuwając resztki nerwów. Nie bolało - czyli nerwy były martwe. Założyła na zęba fleczer. Kolejna wizyta po tygodniu [w tym czasie ząb mnie nie bolał. Na kolejnej wizycie jeszcze trochę dłubała, potem nałożyła lekarstwo i ostatecznie zaplombowała. I się zaczęło..5 dni na środkach przeciwbólowych, ale w końcu przeszło. Po prześwietleniu zęba okazało się, że wkładając lekarstwo..za daleko je wsadziła..jakby poza kanał i to powodowało tymczasowy stan zapalny. Od tego czasu jest ok. Generalnie jeśli ząb jest dobrze zatruty [martwe nerwy], kanały są czyste i szczelnie zaplombowany to nie powinno długo boleć [na początku to się zdarza..do kilku dni]. Przede wszystkim prześwietlenie zęba.. od tego dentyści zaczynają w ogóle dłubanie w kanałach !!

No pieknie. Teraz juz nic nie wiem. Jedni mowia, ze boli inni ze nie. Moja dentystka powiedziala, ze bedzie bolalo 1 dzien a moze bolec i do nastepnej wizyty. Dowiedzialam sie ze gdyby zab byl zle przeleczony bolalby od razu a nie po kilku dniach. W dodatku to byla moja wina bo nie powinnam pic tej cholernej herbaty. Tak czy siak zab nie jest zaplombowany ale poprostu mam wyciagniete nerwy i wsadzone jakies cos w kanaly. Boje sie jak nie wiem nastepnej wizyty :(

Kolejny dzien bolu. W nocy malo spalam. Pewnie tez za duzo mysle. Zdolna rodzina mojego chlopaka uwaza, ze to normalne wiec nie moglam sie doprosic zeby zadzwonili do innego dentysty po porade. A ze ja ofiara losu nie potrafie mowic ani po niemiecku ani po francusku sama zadzwonic nie moge bo sie nie dogadam :( I jeszcze Ketonal mi sie konczy. Poprostu kolejny fantastyczny dzien.

Witam:) Współczuje bólu, bo taki mały ząb, a nic nie potrafi tak czlowieka rozwalić jak ból zęba właśnie. Mnie na szczęście nie boli sam z siebie tylko przy dotyku. Włąściwie bardziej mnie boli ząb obok tego zatrutego... Mnie czeka jeszcze poprawka po spieprzonym kanałowym w innym zębie. Nie lubie tego. Samo dłubanie niby nic nie boli ale jak pomyślę o tym, że będę miała igłee w zębie.... Spróbuj może leku naproxen 250. Mnie zazwyczaj na ból pomaga, chociaż na ten jakoś nic nie chce... A takich silnych tabletek to się boje, bo już raz odleciałm po tramalu:O Kiedy masz wizytę?

Wizyte mam w poniedzialek dopiero :( Naproxen w kazdym kraju tak samo sie nazywa nie wiesz? bo ja mieszkam w Luksemburgu gdzie na wszystko daja apap :/ Tak czy inaczej rodzice chlopaka wymyslili, ze jesli nie przejdzie do popoludnia zabiora mnie do innego dentysty. Mam nadzieje, ze ten zrobi tym razem zdjecie a nie zacznie rozwiercac bez sensu bo z torbami pojde :(

Co za wspanialy dzien, sroda = jedyny dzien gdzie lekarze sa pozamykani. Dowiedzialam sie, ze antybiotyki powinny pomoc bo mogly mi sie jakies bakterie czy inne cuda wianki zalegnac w tym zebie. tak czy siak musze czekac do jutra :( No co za pech :/

Gość edeerf
oj te kanałówki. ja niedawno też miałam janałowe. i też przed trzecią wizytą mnie bolał. Poszłam wczesniej niż ustalony termin bo ząb już mnie nie powinien boleć skoro był zatruty i nerwy miał usuniete - a jendak bolał. Poszłam i okazało się, że mam stan zapalny, zgorzel czy coś w tym stylu. Dostałam na tydziń doustne antybiotyki. Potem wstawiła mi stałe wypełnienie. Jednak nadal mnie bolałStwierdziła, że to ząb sąsiedni teeraz boli (był leczony u niej miesiąc wcześniej) i teraz jego trzeba kanałowo. Myślałam, że mnie szlak trafi. Z nim jednak nie było problemów. Trzy wizyty i ząb przestał boleć . Niesttey miesiąc po leczeniu znów mnie boli ten pierwszy ząb. Idę do dentystki po niedzieli i już mi się płakać chce. Wyglada na to, że coś spaprała bo ja tych dwóch zębów nie powinnam w ogóle czuć. A zimne i ciepłe dania doprowadzają mnie do płaczu. Zasada jest taka, że ząb kanałowy nie ma prawa bolec poniewaz jest martwy, bez nerwów. Jeśli coś boli to znaczy, że albo kanały źle wyczyszczone albo coś się przy korzeniach robi.:((((

O jezusie :( Ja jutro bede miec antybiotyki i niestety musze wytrzymac do poniedzialku :( Zab mnie tak bardzo nie boli ale jak ugryze to dostaje paranoi. Mam nadzieje, ze to sie szybko skonczy i ze antybiotyk zadziala :( Pytalam juz 2 dentystow i oboje mowili, ze moze to byc ropa, bakterie, lub poprostu stres. Pewnie w moim wypadku beda to pierwsze dwie opcje :/ No teraz to juz poprostu sobie strzele w leb.

No ja właśnie zaraz wybieram się do gabinetu na rentgen i zastanawiam się czy nie wspomnieć jednak, że mnie boli... Mamw tym zębie trucizne od 3 tygodni prawie więc też do chuja pana, za przeproszeniem boleć nie powinien... Wkurza mnie to już, nie można trafić do żadnego dobrego dentysty, wszyscy ciągną tylko kasę... JUż przez jedną taką genialną panią doktor mam do wymiany 6 plomb...

Daj znac koniecznie co Ci tam powiedzieli. Ja sie cholera wlasnie tego boje, ze pojde rozwierca zaplace a gowno z tego bede miala. Cholera szlag mnie trafi dzisiaj z nerwow.

Bede! i Ty za mnie tez! Ide na 17 do dentysty. Kurde jakis nowy koles, mowi po francusku ja po angielsku no poprostu fantastycznie. Jak mi nastepny madry wpierdzieli znieczulenie prosto w zeba to go za jajca powiesze. JEzu ale stres :(

wyobraź sobie , że szanowna pani powiedziała mi, że zęba trzeba otworzyć, no co za odkrywczość:O Mówię jej, żę mnie boli, że był zatruwany a ona nic tylko, że w piatęk mam wizytę więc pani doktor się mną zajmie. Jestem taka wkurzona, że nawet sobie nie wyobrażasz... No i teraz muszę isć do kogoś innego... Jezus

O ja piernicze :( Ja nie dosc ze ide do kogos z kim sie porozumiec nie moge to jeszcze nowy gabinet :( Trzymam kciuki za Ciebie i szykuje sie do wizyty :( Godzina 15 minut a ja zaraz zwymiotuje z stresu albo z bolu juz sama nie wiem :/

Dela, czekam na relacje. Mnie zaczął się teraz ruszać trochę ten ząb i naprawde bardzo boli. szkoda, że mnie nie potrakotwano pwoażnie. Chyba czas już zmienić gabinet

No to jestem. Pierwsze co zrobil dentysta to zdjecia, wsadzil mi jakas kamere do paszczy i ogladal zeba.. Jego reakcja na zdjecie byla \"o boze\". Oczywiscie o malo nie dostalam zawalu. Okazalo sie ze kanaly sa wyczyszczone a to co mnie bolalo to byl zab ktory byl za dlugi i przez co jak gryze to mnie boli. Nie wiem dokladnie co on mowil bo mowil po francusku wiec domyslalam sie tylko jak pokazywal cos na zdjeciach heh.. w kazdym badz razie zab jest ok ale polowe krotszy wygladam jak cymbal. Teraz boli jak cholera ale powiedzial ze 2 -3 dni jeszcze bedzie bolal. Dostalam ketonal i teraz zobaczymy co bedzie..

Ach smashm zmien gabinet lepiej jak najszybciej. Mojej kumpeli ostatnio dentystka powiedziala, ze bedzie wiercic dopoki nie przestanie bolec a nawet zdjecia nie zrobila. I tak dziewczyna chodzila przez pol roku ale nadal ja bolalo. Dentystka jej powiedziala, ze wymysla i ze to jej mozg mowi ze boli bo po pol roku nie ma co bolec. Wydala do tej pory 4 tysiace i nadal boli. Zrobila zdjecie i okazalo sie ze dentystka wcale nawet nerwow nie wyciagla wiec zrobila sie jej jakas infekcja i teraz ma zeba do wyrwania. cholera czy dentysci zostaja dentystami bo nie maja co robic czy cholera co...

Gość gffdfdg
Ja jak miałam kanałowe to mnie bolało jak miałam truciznę... Ale już nie pamiętam dokładnie jak to było, mimo, że całkiem niedawno to się odbywało :)

Ja jak mialam pierwszy raz kanalowe w ogole nic nie czulam a teraz tragedia. ALe milo sie dowiedziec ze sie ma konskie zeby ktore powoduja bol ;)

Czyli przyczyną Twojego bólu jest po prostu zła budowa anatomiczna zęba:P? No moja dentystka kazała mi zrobić rtg i generalnie jest bardzo ok. Tylko, że do piątku jej nie ma, a ja byłam w tym samym gabinecie u innej cymbałki. Nie wiem co mi się przypałętało, tak pogrzebuje przy tych zębach, że jeden aż mi się zaczął ruszać. Albo już fiksuje.Mam nadzieję, że chociaż Tobie już przejdzie niedługo:) Jak rozumiem w pon idziesz na dalsze leczenie? Mam jeszcze pytanie, na co on tak zareagował?:P P.s. niezłą grupę wsparcia sobie tutaj stworzyłyśmy:)

Hehe no calkiem calkiem:D Musze powiedziec, ze jakos mi tak lepiej dzieki temu pisaniu tutaj :D Nie wiem na co on tak zareagowal moze chcial byc smieszny i wydawalo mu sie ze jak mnie wystraszy to sie bede mniej bala... No ladnie we wszystkich sobie podlub smashm napewno ci to pomoze :P W poniedzialek ide zrobic juz plombe stala. O ile znow sie cos po drodze nie wyskoczy, typu za dlugi nos czy moze cos innego.. Ja przez to, ze wiem ze wszystko ok z zebem nawet przestalam tak panikowac ze cos mnie boli.. Glupi stres..