Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123425

Jest tu ktos dobry z chemii?

Polecane posty

Gość 123425

Mam kartkówkę i nie rozumiem czegoś. Chodzi o konfigurację elektronową. Wszystko cacy umiem, ale zatrzymuję się przy Skandzie. Mam napisane tak (z ksiazki): 21Sc; K2 L8 M9 N2 21Sc; 1s2 2s2 p6 3s2 p6 d1 4s2 Nie rozumiem skąd tu się wzielo M9 (skoro zawsze było max 8). I czy to jest jakis wyjatek czy tak juz ze wszystkimi nalezy postępować, dalszymi? A w tym przykladzie: 22Ti; 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d2 Tu nie rozumiem, co oznacza te "3d2". I dlaczego jest na koncu... Pomoze ktoś? Tylko bez złośliwości proszę.

Gość mamarysia ma kota
ja pierdolę co to ?? !! ??

Gość edfdrgsvzfbh
to 3d to jest powloka a 2 na koncu oznacza ilosc elektronow na tej powloce

Gość chemiczkaaa
zaraz Ci to wyjasnie

Gość chemiczkaaa
Masz źle zrobioną konfigurację elektronowa: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d1 a jeśli chodzi o powłoki to K2 L8 M8 N1

Gość chemiczkaaa
To jeśli chodzi o Sc

Gość Wundal z Chemii
21Sc; K2 L8 M8 N3 jak napiszesz takie coś to też będzie dobrze

Gość chemiczkaaa
w tym grugim przykładzie to wszystko jest dobrze, bo 3d2 to ostatnia podpowłoka, na której się znajduje dany pierwiastek, licz kolejno: najpier jest Sc, potem Ti czyli znajduje się na 2 miejscu.

tu masz taką ściągę(możesz sobie sam rozpisać) 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 3d10 4s2 4p6 4d10 4f14 5s2 5p6 5d10 6s2 6p6 7s2 i teraz idziesz po kolei po skosie od prawej w dół. Nie mam jak Ci tego pokazać niestety:O to idzie tak: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d10 4p6 5s2 4d10 5p6 6s2 4f14 5d10 6p6 7s2. Nie wiem czy widzisz jak to idzie po kolei? i Tak zapełniasz po kolei powłoki elektronowe;)

Gość 123425
Próbuję to jakos zrozumiec... ale strasznie tępa jestem:o

Gość 123425
No nie wiem... To chociaz pomozcie i wypiszcie mi tymi literami i numerami (powłoki) te pierwiastki: 22Ti 23V 24Cr 25Mn 26Fe 27Co 28Ni 29Cu. I dziękuję wam za pomoc🌻.

Gość chemiczkaaa
konfiguracja 1 nie była uporządkowana i dlatego nic nie czaisz. Na jakim prof jesteś? podst czy roszerzony?

Gość chemiczkaaa
nie idź na łatwizne, to jest proste, sama zrób np. konf . Ca (wapnia) jak byś to zrobiła? te listerki małe to konf na podpowłokach, a te duże to na powłokach:)

Gość 123425
Podstawowy. Do 19 (Potasu) potrafię to sama zrobic i rozumiem, ale reszty niestety nie.

Gość chemiczkaaa
kłopot mogą sprawić Ci: Cr i Cu, bo to tzw. pierwiastki z promocją.

Gość 123425
Ale chcę zobaczyc zrobione te przykłady, wtedy to sama zaanalizuje i zrozumiem.

Gość znawczyni chemii
Proponuję Ci przede wszystkim podejść dość krytycznie do tego co pisze osoba podająca się za chemiczkę konfiguracja dla 21Sc K2 L8 M9 N2 jest całkowicie poprawne wystarczy to sprawdzić w dobrym układzie okresowym!!!

Gość chemiczkaaa
V - 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3p3 K2 L8 M11 N2 Każda z powłok posiada określone ilości elektronów: K - posiada max. 2 elektrony L - 8 M - 18 N - 32 A dlatego , ze wylicza to sie ze wzoru (ale to Ci jest nie potrzebne) : 2n2 - czyli wzór na zawartośc powłoki, gdzie n to numer powłoki. interesowac Cię musi tylko to co napisałam powyżej czyli na której powłoce ile znajduje się max. elektronów.

Gość chemiczkaaa
znawczyni chemii - była ona nieuporządkowana i dlatego sprawiła jej kłopot .

Gość znawczyni chemii
Przede wszystkim jest 7 powłok elektronowych KLMNOPQ. Im odpowiadają numery od 1 do 7. Maksymalna liczba elektronów w powłoce jest określona wzorem 2n2.

Gość chemiczkaaa
Mn - 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d4 K2 L8 M12 L2

Gość chemiczkaaa
Znawczyni: jesli chodzi o powłoki to tylko pierwiastki znane są do bloku f czyli do powłoki N, a dalej innych pierwiastków nie ma.:]

Gość 123425
Dziękuję, już trochę rozumiem:).

Gość ja też chciałam
Ja tez chciałam pomóc, ale widzę, że już nie ma w czym;) Nawet się nie spodziewałam, że tyle jest znawców chemii na kafe;)

Gość Xchemistic
Spróbuje Ci to wytłumaczyć w prosty sposób: 1. Na każdej powłoce liczba elektronów odnosi się do ilości protonów w jądrze 2. Wyróżniamy 7 powłok oznaczonych cyfrą od 1 do 7 i symbolem literowym: K2, L8, M18, N32, O50, P72, Q98 3. Każda powłoka zawiera utlenianie się pierwiastka izotropowego dlatego w przypadku pierwiastków cyjankowych lub wodorotlenkowych stosuje się wyjątek i 8 zamienia się na 9, nienaruszając ostatniej powłoki, która zachodzi bez zmian. 4. Konfiguracje elektronową pojedynczą czyli z drobinami dzieli się na dwie podgrupy. Jedna z nich zawiera przypis d-D'owy, a druga e-E'owy.

Gość chemiczkaaa
Fe - 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d6 K2 L8 M12 N2