Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123425

Jest tu ktos dobry z chemii?

Polecane posty

Gość chemiczkaaa
Co - 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d7 K2 L8 M15 N2

Gość chemiczkaaa
Ni 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d8 K2 L8 M16 N2

Gość znawczyni chemii
O jakich blokach mówisz chemiczko? Powłoki elektronowe odpowiadają nie blokom ( jak rozumiem grupom) ale okresom w jakim leży dany pierwiastek, a tych jest 7. A tak w ogóle to ja skończyłam studia chemiczne jakby były jakieś wątpliwości. A Ty? Autorko jeśli chodzi o kolejność zapełniania powłok i podpowłok elektronowych to tu masz fajną ściągę, taką na chłopski rozum: http://www.chemorganiczna.com/content/view/8/13/

Gość chemiczkaaa
A teraz te Cr i Cu - to są pierwiastki, które posiadają promocję. Ta promocja - to pewna nieregularność w wypełnianiu powłoki. promocja pojawia sie wtedy kiedy róznica energetyczna między powłokami jest niewielka, a zysk energetyczny jest duży np. wynikający z większej symetrii orbitali - ale to na poziomie rozszerzonym. a Mianowicie: istnieją pierwiastki takie jak: Cr, Cu, Ag, Au, Rn, U, Pt, Nb, Ru, Lr, Er, Lu, Cm, Pa - które mają tą promocję. i np napisała bys taką konf dla Miedzi: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 3d9,a to błąd, dlatego, ze elektory walencyjne z ostatniej powłoki, to "4s2", dlatego jeden elektron musimy oddac podpowłoce d dlatego zostaje nam odebrany elektron z podpowłoki s: "4s2 - 1 -> 4s1. ten odebrany elektron przechodzi do powłoki d. 3d9+1 -> 3d10 i tyle:) czyli poprawa konf wygląda tak: 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1 3d10 K2 L8 M 18 N1

Gość chemiczkaaa
A Powiem Ci, że jestem olimpijką Chemii i Fizyki 2007:) więc coś nie co wiem:), ponadto jestem na profilu rozszerzonym z chemii i jak cos to przygotowauje się do matury, a więc mam to na bieżąco:) a kontynując moja mama jest chemiczką:)

Gość chemiczkaaa
Cr - 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s1 3d5 to tez wyjątek: K2 L8 M 13 N1 KONIEC

Gość chemiczkaaa
Są 4 bloki: blok s, blok p, blok d i blok f jakbyś nie zauwazyła:)

Gość znawczyni chemii
To, że są cztery bloki to wiem, hehe. 22:23 chemiczkaaa Znawczyni: jesli chodzi o powłoki to tylko pierwiastki znane są do bloku f czyli do powłoki N, a dalej innych pierwiastków nie ma.:] Sprawdź sobie proszę lub zapytaj mamy: s, p, d, f to są podpowłoki. My natomiast mówiłyśmy o powłokach czyli KLMNOPQ, a te odpowiadają okresom, czyli jest ich 7!

Gość znawczyni chemii
Chemiczko jeśli mi nie wierzysz sprawdź to szybko w wikipedii, bo nie lubię głupich sprzeczek. Tu masz link: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pow%C5%82oka_elektronowa

Gość chemiczkaaa
ależ ja się zgadzam, ale napisałam jakobyś nie zauważyła iz używane są tylko do powłoki N - włącznie:) jesli znasz jakiś pierwaistek, który posiada konfigur, która wykracza poza 4 bloki s,p,d,f to prosze ukaż ją nam:)

Gość chemiczkaaa
1K2 - s2 2L8 - s2 p6 3M18 - s2 p6 d10 4N32 - s2 p6 d10 f14

Gość znawczyni chemii
Wszystko jest w porządku chemiczko tyle tylko, że mylisz trochę pojęcia i to chciałam wyprostować. Mylisz pojęcie powłoka z podpowłoka. 22:23 chemiczkaaa Znawczyni: jesli chodzi o powłoki to tylko pierwiastki znane są do bloku f czyli do powłoki N, a dalej innych pierwiastków nie ma.:] Jeszcze raz powtarzam: s, p, d, f to są podpowłoki. Natomiast KLMNOPQ to są powłoki. W powłoce K jest podpowłoka 1s, w powłoce L jest podpowłoka 2s, 2p, w powłoce M jest podpowłoka 3s, 3p, 3d. I tyle.

Gość znawczyni chemii
Jak chcesz przykład to masz uran: U - ... 5f 3 6s2 6p6 6d1 7s2 . Numer powłoki 7s odpowiada powłoce Q.