Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

starrr76

zabki 5 latka

Polecane posty

W jakim wieku wypadają ząbki dzieciom? Mojemu synkowi popsuł się trzonowy ząb i nie wiem czy go leczyć bo może i tak zaraz mu wypadnie. Synek ma 5 lat.

moim zdaniem zawsze warto leczyć zęby u dziecka. Nie ważne że wkróce mogą wypaść jeżeli od próchnicy w jednym zębie zrobi się potem próchnica w innych zębach. A poza tym zęby zaczynają wypadać w różnym okresie. I moze to trochę potrwać zanim ten wyleci.

a jak wypadnie mu w wieku 7 lat? chory ząb to jedno wielkie siedlisko bakterii, które mogą zatruwać cały organizm... chyba lepiej będzie jak dentysta zdecyduje co z tym zębem zrobić...

Gość mimozija
jak to trzonowy, to zalakuj - nie będzie widać. mojej 5 letniej córce wypadł już żab, ale to jedynka dolna. trzonowe wypadają najpóźniej - chyba około9-10 roku życia

Gość mimozija
chodziło mi o0 lapisowanie, przepraszam :-) chodzi o to, że nie trzeba wiercić zębów ( a to jest dla dziecka bardzo nie przyjemne i czasem trudne do wykonania ) tylko pokrywa je takim lakierem ( w miejscu gdzie ząb jest popsuty robi sie kolor ciemno brązowy/czarny )

Gość mimozija
no ale to ząb trzonowy - nie będzie widać. a oszczędzi dziecku bólu i nerwów