Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nototerazja

Określenie płci dziecka. USG 2D czy 3/4D ? Doradźcie proszę .

Polecane posty

Gość Nototerazja

Witam serdecznie! Jestem obecnie w 20. tygodniu ciąży. Nie znam jeszcze płci dziecka, a nie ukrywam, że jestem już bardzo ciekawa kogo noszę w brzuchu :) W celu ustalenia płci mam obecnie dwie możliwości : Albo dziś USG 4D, albo jutro USG 2D. I w zwiążku z tym moje pytania: -Ktore z tych USG są lepszę w celu określenia plci dziecka? Mi osobiście wydaje się, że to badanie trójwymiarowe jest dokładniejsze, ale spotykałam się z opiniami, że 2D jest dokładniejsze, al to 3/4D to tylko taki bajer pozwalający mniej więcej zobaczyć kształty dziecka. - Czy USG trojwymiarowe jest bardziej szkodliwe? - Czy mial ktoś robione USG trójwymiarowe w Katowicach w Centrum Medycznym FEMINA ul. Królowej Jadwigi 8 tutaj podaję stronę internetową http://www.badania-prenatalne.katowice.pl/ Jak wygląda takie USG tam i czy byłyście z niego zadowolone? Dodam, że za zwykłe usg jutro zapłaciłabym 60 zł, a za to trójwymiarowe dzisiaj 80 zł + jakaś opłata za podanie płci. Proszę o rady bo nie wiem co mam robić. Dodam, że tam, gdzie mam zrobić jutro USG 2D sprzęt nie jest jakiś tam rewelacyjny.... Z gory dziękuje za wypowiedzi.

Gość NIE..
Z punktu medycznego niczym się nie różnią. Nawet te 2d jest dokładniejsze, faktycznie 3d to troche bajer. Osobiście byłam na 3d/4d róznica między 3 a 4 jest żadna w 4 widac ruch ale obraz jest taki sam jak 3. Jeśli chodzi o poznanie płci to w 2d można ale jęsli chcesz byc na 99% pewna to na 3 d jesli dziecko nie będzie się zasłaniac to nie będzie problemu z rozpoznaniem. Nie ma szkodliwości. Najlepiej 3d/4d zrobić do 25 tygdonia w 20 jezcze zawcześnie gdyż np. serduszko możę byc za małe by je w pełni ocenić. nic nowego do mojej wiedzy 3d nie wniosło ale emocjonalnie dużo przez godzne ogoladałam synka jego buźke itp.

Gość kolorowaKredka
niestety jak dziecko zacisnie nozki to zadne usg nie pomoze:) moje zaciskalo caly czas

Gość a oto streszczenia
No niby 3D to takie trochę przebajerowane, ale ja trochę żałuję, że nie zrobiłam. Miałaby córcia fajną pamiątkę, a tak ma tylko obrazki z 2D. Co do płci to 3D lepsze.

Gość Nototerazja
Czyli chyba jednak wybiorę się dziś wieczorem na to trójwymiarowe. A może któraś z kobiet miała tam robione takie USG? Czy sprzęt, który tam posiadają jest dobry?

Gość a ja powiem tak...............
ja robilam 4d w 5 miesiacu ciazy i NIE DOWIEDZIALAM SIE PLCI! mala schowala pisiulke miedzy nozkami ;) na 100% to plec poznalam na... 3 dni przed porodem ;) jak sie dziecko schowa to NIC nie zobaczycie.

Gość ajrisss
ja dowiedzialam sie ze bedzie dziewczynka w 35tygodniu. wczesniej mala byla tak ulozona, ze nie widac bylo nic, ani skrawka. a sprawdzalismy to przy kazdej wizycie u gina - i za kazdym razem lipa!!! w takim wypadku to nawet 10D by nie pomoglo;P w 35tc poznalismy plec na zwyklym usg bez zadnych bajer. pipke widac bylo jak na dloni:)

Gość Nototerazja
Dziękuję za wszystkie opinie i porady. Tak więc byłam dziś jednak na tym USG 3/4D w Katowicach w feminie. Okazało się, że malenstwo ładnie było ułożone i ładnie było widać twarz, jak ziewa, jak macha rączkami no i że jest chlopczykiem :) Tak więc płeć pan doktor określił bez żadnych wątpliwości. Polecam wszystkim takie badanie. Cudowne przeżycie zobaczyć trójwymiarowo twarzyczkę dziecka. Za to USG zapłaciłam 80 zł i mam wszystko ładnie nagrane na CD. Super pamiątka :) Także dziękuje za rady.