Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola30000

Nadmierna nieśmiałość dziecka.

Polecane posty

Gość ola30000

Mam 6-letnią córkę, która chodzi 3 rok do przedszkola i z nikim nie rozmawia. Nie rozmawia ani z wychowawczynią, ani z dziećmi w przedszkolu, z nikim..... A jak wróci do domu to nie moze sie nagadać, buzia jej sie nie zamyka do samego wieczora. Bylam z nią u psychologa ale niestety wizyta nic nie wniosła. Jak postępować w takiej sytuacji, prośby, grosby, obiecywania nic nie dają a ja jestem coraz bardziej załamana, bo dzieci nie chcą sie z nią bawić, a wychowawczyni jakby do mnie ma pretensje, że moja M. taka jest.

Gość też taka byłam
Przechodziłam ciężkie chwile w przedszkolu, bo kompletnie nie umiałam złapać kontaktu z dzieciakami, ciągle tylko siedziałam i czytałam jakieś książeczki. Czy Twoja córeczka ma rodzeństwo? Albo kontakt z innymi maluchami w bezpiecznych warunkach domowych? Myślę, że musi się oswoić z rówieśnikami, jeśli do tej pory bawili się z nią dorośli. Być może przedszkole, duża grupa nieznajomych dzieci, to dla niej za dużo. Myślę, że warto zapraszać małe kuzynki, znajome z dzieciakami i wtedy małymi kroczkami dziecko się otworzy.

Gość ola30000
Ma swoje grono znajomych ograniczajace się do 2 koleżanek i 1 kolegi. Z nimi jest "normalna', rozmawia, bawi się i wszystko jest ok. Zal mi jej, bo w przyszłym roku pójdzie do szkoly i napewno lepiej nie będzie tylko gorzej, bo w szkole trzeba mówić i odpowiadać na pytania.

Gość up1234
odnawiam