Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnes602

alimenty na byłą żonę

Polecane posty

Gość agnes602

Witam, mój chłopak od kilku lat płaci alimenty na dziecko i byłą żonę. Nie uchylał się nigdy od płacenia i płaci w terminie. Rok temu była żona złożyła pozew o podwyższenie alimentów na dziecko, sprawa toczy się do dziś. Ale nie w tym sęk. Czy ktoś mi może napisać, czy teraz już mój mąż ma w dalszym ciągu płacić na nią, skoro zaczęliśmy życie na nasz wspólny rachunek. Była żona jest zdrowa i mogłaby iść do pracy, gdyż dziecko ma 8 lat i nie sądzę, żeby konieczna była 24h opieka nad nim. Proszę o odp

Gość salamandrrra
skoro jest wyrok płacić musi. Może natomiast złożyć w sądzie wniosek o zniesienie obowiązku alimentacyjnego wobec byłej żony.

Gość agnes602
w trakcie trwania sprawy o podwyższenie alimentów na dziecko? i kto dopisał post pod moim pseudo o prostytucji? chory człowiek, to naprawdę nie jest zabawne

sam ma złą sytuacje życiową i sąd przychyli sie na jego korzyść. Porąbane to prawo mamy w Polsce. Współczuję Wam

Gość salamandrrra
czy w trakcie tej sprawy to nie wiem, musiałabyś zapytać jakiegoś prawnika. Może będzie konieczne założenie nowej sprawy, tym razem z powództwa męża. Natomiast sporo zalezy od sposobu w jaki orzeczono rozwód. jesli był orzeczony inaczej niż z wyłącznej winy męża, to obowiązek alimentacyjny chyba wygasa po 5 latach od rozwodu

Gość agnes602
nie było orzeczenia o winie, natomiast jeśli chodzi o te 5 lat od rozwodu, to też trzeba składać jakieś pisma do sądu o wyrok w tej sprawie, prawda?

Gość salamandrrra
nie orientuję się, ale sadzę, że tak. Żeby było co pokazać komornikowi jak przyjdzie po zaległe alimenty ;)

Gość agnes602
ok, dzięki za pomoc

Gość dfjh
pojdzcie do sadu sie zapytac, moim zdaniem nie ma powodu, zeby placil na nia alimenty, zeby tylko nie byla wredna, bo moze sobie znalesc swiadkow,ze nie moze isc do pracy, bo costam, rozne sa baby